Kata Kämäräinen: ”Kun katson peiliin, en näe enää vain virheitä”

Sairastuminen opetti Kata Kämäräisen kohtelemaan itseään lempeästi. Hän toivoo, että muut ottaisivat hänen virheistään oppia.

Kata Kämäräinen on 22-vuotias hyvinvointialan yrittäjä. Seuraa Instagramissa @katakamarainen.

”Sain viime elokuussa Crohnin tauti -diagnoosin ja maaliskuussa kuulin, että tauti on remissiossa. Lääkärit ihmettelivät, miten on mahdollista, että kuntoni on kohentunut puolessa vuodessa näin paljon. Sanoin, että olen muuttanut elämäntapani täysin.

Jatkuvan suorittamisen sijaan annan nyt itselleni ja kropalleni aikaa. Olen löytänyt kovien treenien oheen lempeämpiä liikuntamuotoja kuten joogan ja avantouinnin. Lisäksi söin pitkään suorituskeskeisyys ja ulkonäkö edellä. Minulla oli nuorena monia vuosia syömishäiriö ja kilpailin bikinifitnessissä.

Vasta jälkeenpäin olen tajunnut, että molemmissa pyöri samankaltaisia ajatuksia: ei tehdä sitä mitä keho haluaa vaan sitä mitä paperissa lukee. Nyt syön ruokia, joita mieleni kaipaa. Elin aiemmin stressikuplassa: stressasin sitä, onko treeni tarpeeksi kehittävää ja tukeeko ruoka treeniä. Nyt kun stressimoodi on poissa, vain harvat ruoka-aineet tuottavat minulle ongelmia. Nyt tiedän myös, että suolisto rakastaa tasaisuutta ja pieniä ruoka-annoksia.

Valmennan paljon 16–26-vuotiaita mimmejä. Tosi monien syömiskäyttäytyminen on vääristynyt – ajatellaan, että on normaalia punnita ruokia ja miettiä, mikä on ruoan makrojakauma. Haluaisin, että muut oppisivat minun virheistäni ja oppisivat sallivuutta liikunnan, ruokailun ja mielen suhteen.

Suhtautumiseni omaan kehooni on muuttunut täysin. Kun katson peiliin, en näe enää vain virheitä.  Sen sijaan näen itseni kokonaisuutena ja tunnen kiitollisuutta siitä, että tänään ei ole kipuja.”

Lue myös:

Opettele tuntemaan suolistosi

Sarjainnostuja Johannes Laine: ”Epäonnistumisen pelko ei rajoita minua”

Teksti Anu Piippo
Kuvat Elina Simonen