Kasvojen punoitus – mikä sen aiheuttaa ja miten sitä voi hillitä?

Selvitimme, mikä aiheuttaa punoitusta kasvoilla ja mitä tuotteita punoituksen vähentämiseksi kannattaa käyttää.

Jos olet koskaan nolostunut tai käyttänyt kasvoillesi tuotetta, josta iho ei tykännytkään, kasvojen punoitus on todennäköisesti sinulle tuttua. Punoitus on usein herkkäihoisten ongelma, ja iho lehahtelee yleensä eniten juuri silloin, kun sen pitäisi näyttää hyvältä.

Mikä aiheuttaa kasvojen punoituksen?

1. Kuorit ihoa liikaa

Liian monen kemiallisesti kuorivan ainesosan yhdistelmä, kuten AHA- ja BHA-happojen yhdistelmä, voi olla ihollesi liikaa. Lisäksi fysikaaliset kuorinnat, kuten kuorintarakeet tai harjaus, voivat aiheuttaa punoitusta, herkkyyttä ja kireyttä kasvojen iholla.

2. Retinoidien liikakäyttö

Retinoidien eli A-vitamiinijohdannaisten liiallinen käyttö voi aiheuttaa ärsytystä iholla. Aloita näiden ainesosien käyttö totuttamalla ihosi niihin. Retinoidit uudistavat ihoa niin tehokkaasti, että suurina pitoisuuksina ne voivat aiheuttaa polttavaa tunnetta, herkkyyttä ja punoitusta iholla.

3. Ihon tulehdustila

Neljä selvää merkkiä ihon tulehduksesta ovat punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu. Jos kärsit finneistä ja näistä oireista, kannattaa käydä ihotautilääkärillä. Kyseessä on todennäköisesti akne, joka aiheuttaa tulehduksen.

4. Ruusufinni

Ruusufinni ja akne eivät ole sama asia, vaikka molemmat aiheuttavatkin punoitusta ja näppyjä kasvojen alueella. Ruusufinni on yleisin aikuisiällä. Siihen liittyvää punoitusta esiintyy poskien ja nenän seudulla, eikä näppyjä välttämättä puhkea ollenkaan. Punoituksen aiheuttavat laajentuneet verisuonet.

Mitä tuotteita kasvojen punoitukseen kannattaa käyttää?

1. Atselaiinihappo

Atselaiinihappo vähentää ihon punoitusta. Se tasoittaa ihon pintakerrosta, avaa tukkeutuneita huokosia ja ehkäisee myös bakteerin tai sienen aiheuttamaa tulehdusta iholla.

2. Hydrokortisoni

Hydrokortisonivoiteita ei tule käyttää kasvoille pidempään kuin kaksi viikkoa. Hydrokortisoni vähentää tulehdusta ja punoitusta iholla, mutta sitä ei saa käyttää rikkinäiselle iholle. Liian pitkäaikainen hydrokortisonin käyttö aiheuttaa ihon ohenemista.

3. Niasiiniamidi

Niasiiniamidi, eli B3-vitamiini, vähentää tutkimusten mukaan punoitusta ja tasoittaa ihon sävyä. Se toimii myös antioksidanttina, vahvistaa ihon ulointa suojakerrosta, vähentää pigmenttimuutoksia, häivyttää juonteita ja vahvistaa ihon elastisuutta – siis todellinen super-aine iholle!

4. Hydrokolloidilaastari

Hydrokolloidilaastari eli tutummalta nimeltään rakkolaastari auttaa näppyjä paranemaan nopeammin. Voit leikata laastarista sopivan kokoisen palan finnin päälle ja antaa sen olla yön yli tai pidempäänkin. Laastari imee itseensä kosteutta ja kuivattaa näpyn nopeammin, ja mikä parasta – et pääse koskemaan näppyäsi.

5. Aurinkosuoja

Jokaisen tulisi käyttää aurinkosuojaa, vaikkei kasvojen punoituksesta kärsisikään. Aurinko on eniten ihoa vaurioittava tekijä, joka vanhentaa ihoa ja saa aikaan muita vaurioita, myös punoitusta.

Vältä kuumaa suihkua

Jos kasvosi lehahtavat helposti punaisiksi, johtuen esimerkiksi ruusufinnistä, kannattaa välttää punastumista lisääviä tekijöitä, kuten kuumaa suihkua. Kuuma vesi laajentaa verisuonia ja erityisesti ihoa lähellä olevia hiussuonia, jolloin iho alkaa nopeasti punoittaa. Aknesta tai ruusufinnistä kärsivällä verisuonet ovat jo muutenkin normaalista laajentuneempia kasvojen alueella, joten kuuma suihku todennäköisesti pahentaa punoitusta.

Lähde: ELLE

Lue myös:

Kiristävä ja kuiva iho? 6 vinkkiä, joiden avulla saat sen kuntoon

Onko sinulla herkkä iho? Tarkista, että hoidat sitä oikein