Liian innokas ihon puunaaminen ja puhdistus voivat ärsyttää herkkää ihoa.

Onko sinulla herkkä iho? Tarkista, että hoidat sitä oikein

Herkkä iho kiukuttelee helposti niin treenin kuin pakkasen jälkeen. Helpota elämääsi juttumme hoito-ohjeilla.

Herkkä iho saa hepulin milloin mistäkin: treenistä, tuulesta, pakkasesta ja hikoilusta. Kun herkkä iho ärtyy, sitä pitää osata hoitaa oikein. Ensitöiksi on syytä valita kosmetiikka-arsenaaliinsa vain sellaisia tuotteita,  joista on seulottu pois herkkäihoisia ärsyttävät aineet.

Näkymättömät tuntemukset, kuten kutina, kihelmöinti tai polttelu, tarkoittavat hyvin harvoin allergiaa tai ihosairautta. Jos iholla on myös näkyviä oireita, kuten hilseilyä tai näppylöitä, on varmempaa tarkistuttaa asia ihotautilääkärin kanssa.

Jos huomaat saavasi oireita jostain yksittäisestä tuotteesta, lopeta sen käyttö hetkeksi ja katso, häipyvätkö oireet. Tiedosta myös, että herkistynyt ja herkkä iho ovat eri asioita. Herkkäihoinen voi olla syntymästä asti, mutta allergia puhkeaa vasta, kun iho on ollut lukuisia kertoja kosketuksissa allergisoivan aineen kanssa. Voimme periaatteessa tulla allergiseksi mille tahansa aineelle, vaikka ihomme olisi normaali.

Onneksi herkkäkin iho tykkää siitä, että liikut ja elät terveellisesti, kunhan hoidat ihoa oikein. Tässä parhaat vinkkimme!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuusi ohjetta herkän ihon hoitamiseen:

1. Liian innokas puunaaminen voi ärsyttää herkkää ihoa, joten yksi puhdistuskerta päivässä riittää. Kuori iho korkeintaan parin viikon välein, äläkä koskaan silloin, kun iho on ärtynyt.

2. Vältä tuotteita, joissa on paljon kuivattavaa etanolia tai denaturoitua alkoholia. 

3. Suosi kosmetiikkaa, jossa ei ole käytetty voimakkaasti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita, kuten säilöntäaineita ja hajusteita. 

4. Käytä eri kosmetiikkatuotteita maltilla. Mitä useampaa tuotetta käytät, sitä useammalle aineelle altistut. Jos saat oireita, älä hoida niitä uusilla tuotteilla vaan karsi vanhoja.

5. Puuteri- ja mineraalimeikit ovat yleensä vähemmän ärsyttäviä kuin nestemäiset meikkivoiteet.

6. Jotkin ryppyvoiteet sisältävät yleisesti ärsyttäviä ainesosia, kuten retinolia ja AHA-yhdisteitä.

Lue myös:

Kuivat kädet? Tee kosteuttava pikahoito

7 seikkaa, jotka kyntesi paljastavat terveydestäsi

Näppylöitä naamassa? Syy voi löytyä meikkipussista

Tiesitkö?

– 50 prosenttia naisista määrittelee ihonsa herkäksi.

– 90 prosenttia kosmetiikan aiheuttamasta ärsytyksestä on ohimenevää. 

Teksti Leena Lukkari