Kantapään kipu tai vaivaisenluu – näin hoidat yleisimmät jalkavaivat

Kantapään kipu, akilles kipeytyy ja vaivasenluukin vihoittelee. Ei hätää, näin hoidat liikkujan yleisimpiä jalkavaivoja.

”Kantapään kipu vaivaa etenkin aamuisin, kun lähden liikkeelle. Päivällä kipu helpottaa mutta pahenee taas illalla.”

Oletko innostunut viime aikoina lisäämään treenimääriä tai etenkin juossut paljon? Kantapäät protestoivat silloin nopeasti. Myös kovalla alustalla käveleminen ja runsas seisominen saattavat saada ne ärtymään. Kantapään kipu voi kertoa siitä, että kantapohjan kalvojänteessä on pieniä repeämiä. Jos vaiva on hankala, niin on nimikin: plantaarifaskiopatia.

Paras ensiapu on laittaa tauolle se treeni, joka aiheuttaa kivut. Ohutpohjaiset ballerinakengät joutuvat myös jäähylle, ja jalkoja on syytä lepytellä kengillä, joissa on pehmustettu kanta ja varpailla tarpeeksi tilaa liikkua. Jos kantapään kipu ei parane näillä keinoilla, kannattaa kääntyä fysio- tai jalkaterapeutin puoleen. Esimerkiksi erityispohjallisista voi olla apua.

Näin hoidat:

Istu ja nosta toinen jalka polven päälle. Käännä varpaita ylöspäin ääriasentoon ja ojenna ne 5–6 sekunniksi. Tee liike molemmille jaloille 20 kertaa aamuin ja illoin.

Näin ehkäiset:

Lisää treenimääriä maltillisesti.

Lue myös: Listasimme juoksijan tyypilliset vammat – näin vältät ne

”Kärsin kivuliaasta vaivaisenluusta, jota lenkkarit hankaavat.”

Eräänlainen naistenvaiva tämäkin, sillä vaivaisenluu on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Jopa kolmannes korkokenkiä käyttävistä saa sen riesakseen.

Vaivaisenluu johtuu siitä, että ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Varpaan nivel ja limapussi voivat kipeytyvä ja turvota, ja siksi kengät hankaavat. Seurauksena voi olla myös liikavarpaita.

Kenkäkaapille kannattaa tehdä tehotarkastus: suosi kenkiä, joissa on kunnolla tilaa varpaille, pyöreä kärki ja alle kahden sentin korko. Lenkkareista kannattaa valita malli, joka on pehmeä vaivasenluun kohdalta. Lääkäri sekä fysio- ja jalkaterapeutti neuvovat, kuinka jalkaterän lihaksia voi vahvistaa ja oikaista näin vaivaisenluuta.

Näin hoidat:

Kylmäpussi ja tulehduskipulääkkeet rauhoittavat kipua.

Näin ehkäiset:

Käytä tilavia, matalakorkoisia kenkiä

 

 Päkiän alla oleva iskunvaimennin on liikkujalla kovilla.

 

Lue myös: Vältä vaivaisenluu – valitse kengät viisaasti

”Päkiäni kipeytyvät tanssitunnilla niin, että joudun jättämään treenejä väliin.”

Päkiän alla on tärkeä iskunvaimennin, eli rasvapatja, joka etenkin liikkujalla on kovilla. Jos se ohenee tai siirtyy, päkiät kipeytyvät. Näin voi käydä myös kapeakärkisissä korkkareissa viihtyvälle. Päkiöihin saattaa myös tulla känsä, tai hermo voi jäädä puristuksiin jalkapöydän luiden väliin. Joskus kivun taustalla on päkiän leviäminen.

Hyvät kengät auttavat pitämään ”iskarit” kunnossa. Heivaa suosiolla vanhat, muotonsa menettäneet tai liian pienet menopelit. Jalalla pitää olla tilaa liikkua. Päkiät tykkäävät kengistä, joissa on ainakin sentin paksuinen pohja ja matala korko.

Jos kivut eivät helpota parissa viikossa, pyydä fysio- tai jalkaterapeuttia tarkistamaan jalkojesi linjaus. Saat myös vinkkejä lihasten vahvistamiseen ja päkiöiden ahdingon helpottamiseen. Tukipohjallisista saattaa olla hyötyä, sillä ne korjaavat koko jalkaterän asentoa.

Näin hoidat:

Sujauta päkiän alle kenkään geelityyny tai pehmuste, joita saa apteekeista.

Näin ehkäiset:

Suosi paksupohjaisia, matalakorkoisia kenkiä.

Lue myös: Tee testi jo kotona – nämä ohjeet helpottavat sopivien juoksukenkien löytämistä

”Seison työpäiväni aikana paljon. Jalkani ovat alkaneet väsyä ja kipeytyä.”

Jalkaterän holvikaari toimii päkiän tapaan iskunvaimentimena, ja väsyminen ja kivut voivat kertoa sen madaltumisesta. Olet ehkä perinyt ”lättäjalat” tai esimerkiksi raskaus on madaltanut jalkaholvia. Myös seisomatyö, huonoissa kengissä juokseminen ja ylipaino rasittavat holvikaarta.

Omalle jalalle räätälöidyistä pohjallisista on apua, sillä ne tukevat holvikaarta. Fysio- tai jalkaterapeutti osaa neuvoa kenkien valinnassa sekä jalkaterien vahvistamisessa.

Näin hoidat:

Jalkaterät vahvistuvat jalka- tai fysioterapeutin neuvomilla harjoitteilla.

Näin ehkäiset:

Käytä oikeanlaisia ja oikeankokoisia kenkiä.

 

 Heivaa suosiolla muotonsa menettäneet tai liian pienet menopelit.

 

Lue myös: Näin löydät hyvät juoksulenkkarit

”Akillesjänteisiini sattuu koristreeneissä.”

Akillisjänne kipeytyy usein juuri kovista ponnistuksista pallopeleissä tai jumpissa. Myös ahkerasti juokseva tuntee tämän vaivan. Useimmiten kivun huomaa jänteen keskiosassa, mutta se voi tuntua myös kannan kiinnityskohdassa tai ylempänä lihaksen ja jänteen yhtymäkohdassa. Akilles on kipeä etenkin aamulla, ja liikkuminen lisää kipua.

Paras lääke on lepo. Juoksu ja hypyt kannattaa korvata vaikka uinnilla ja pyöräilyllä. Toisaalta jänne tarvitsee liikettä kuntoutuakseen, mihin saa ohjeet fysioterapeutilta. Akillesvaiva paranee yleensä muutamassa viikossa, kunhan sen malttaa hoitaa kunnolla.

Näin hoidat:

Lepää ja pidä tauko hypyistä ja ponnistuksista.

Näin ehkäiset:

Tee säännöllisesti akillesjumppaa, eli venyttele pohkeita, koukistele ja ojentele varpaita, tee varpaillenousuja ja kävele kantapäillä. Seiso portaan tai penkin reunalla ja laske sekä nosta kantapäätä rauhallisesti useita kertoja.

Lue myös: Akillesjänteeseen sattuu, mistä on kyse?

Aina korkokengissä?

  • Korkokenkien paras paikka on juhlissa, ei päivittäisessä käytössä – niin ihanat kuin ovatkin, korkkarit aiheuttavat monia jalkaongelmia.
  • Jalkaterä liukuu korkokengissä herkästi kengän kärkeen, ja pahimmillaan koko kehon kuormitus on päkiöillä. Tämä voi aiheuttaa päkiä- ja kantapääkipuja sekä kiristää pohjelihasta.
  • Korot muuttavat koko kehon linjan: lantio kallistuu eteenpäin, ja nivelet saattavat kuormittua. Jatkuva korkkareiden käyttö voi aiheuttaa myös selkäkipuja.

Lue myös:

Korkokenkäfriikki! Venyttele näin!

Ratkaisut 3 tyypillisimpään jalkavaivaan

Miksi jalkaterissä tuntuu viiltävää kipua?