Kaisa Mäkäräinen: näin pää pysyy kylmänä

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kertoi Fitille, miten hermo kestää tiukassa paikassa.

MM-mitalisti Kaisa Mäkäräiselle itsensä psyykkaaminen on tuttua.

– Tämä on fiilislaji. Saatat ensin hiihtää elämäsi parhaan hiihdon, sitten ammut monta hutia. Silloin tuntuu, että kaikki lässähtää.

Pieleen mennyt ammunta pitäisi pystyä unohtamaan, ettei koko kisa ole pilalla. Täytyisi hiihtää rennon vauhdikkaasti, vaikka tuleva ammunta jo kummittelee mielessä.

– Ajattelen, että tein parhaani. Tosin joskus ohilaukaukset jäävät takomaan päähän. Silloin muistelen niitä kisoja, joissa olen ensin sössinyt mutta sitten kaikki onkin mennyt hyvin. Oma tapani on lähestyä ongelmia mahdollisimman rationaalisesti. Se, mikä on rikki, voidaan korjata, Kaisa filosofoi.

 

Kaisan nuppijumppa

1. Löydä oma voimasi
Etsi keino, jolla parannat keskittymistäsi ennen tärkeää suoritusta. Lataudu ja löydä voimanlähteesi. Jollekulle se on musiikki, toiselle aivoton läpänheitto. Pääasia, että mielesi rauhoittuu ja ajatus kirkastuu.

2. Älä kaunistele totuutta
Hyväksy tosiasiat. Kaunistelemalla et saavuta mitään. Opettele hahmottamaan asioiden oikea mittakaava. Älä liioittele tai suurentele.

3. Keskity faktoihin
Älä mene asioiden edelle ja lietso itsellesi huonoa fiilistä. Ota tarvittava tieto vastaan ja toimi sen mukaan niin hyvin kuin pystyt.

4. Älä kehittele ongelmia, joita ei ole olemassakaan
Elämä ei ole epäonnistumisten hallitsematon jana, ellet tee siitä sellaista.

5. Älä märehdi
Katso eteenpäin. Jos kurkit koko ajan taaksepäin, kaadut varmasti.