Kaiken takana on doping?

Kiellettyjä aineita pidetään kilpaurheilijoiden ja kehonrakentajien syntinä. Ulkonäköpaineet ovat saaneet myös yhä useamman nuoren naisen kääntymään niiden puoleen.

Kiellettyjen aineiden käyttäjien ryhmä on vuosien vieriessä tullut monikasvoisemmaksi. Dopingiin eivät turvaudu vain kurinalaista elämää viettävät ja maksimaalista lihasmassaa tavoittelevat voimamiehet tai kilpaurheilijat. Suomessa käyttäjistä vähintään 1,5 prosenttia on alle 29-vuotiaita, ja mukaan on tullut yhä enemmän myös naisia.

Vastoin yleisiä mielikuvia nämä naiset eivät näytä miehiltä, vaan he ovat hoikkia, jopa olematta langanlaihoja. He ovat lihaksikkaita, mutta heillä ei ole suuria muskeleita. Näillä naisilla on energiaa ja tarmoa juhlia yöt ja suorittaa päivät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yskänlääkekin voi olla dopingia

Dopingaineiden kirjo on laaja, eivätkä ennakkoluulot kaikkia kiellettyjä aineita kohtaan ole kovinkaan vahvoja. Anabolisten steroidien vaaroista ollaan hyvin tietoisia, mutta suuri osa huippu-urheilussa kielletyistä aineista on lääketarkoituksessa käytettyjä aineita. Tiettyjen lääkeaineiden, kuten yskänlääkkeen, väärinkäyttöä ei mielletä vaaralliseksi, vaikka lääke olisikin Maailman Antidopingtoimiston WADA:n kiellettyjen aineiden listalla.

Mutta miksi tavalliset, liikuntaa harrastavat nuoret naiset käyttävät kiellettyjä aineita? Elämäntapaan ja ulkonäköön liittyvät paineet kasvavat alati. Naiset haluavat menestyä ja olla kauniita, ja päämäärää yritetään saavuttaa dopingaineiden turvin.

Myös internet on monipuolistanut käyttäjäprofiilia levittämällä tietoa aineista. Tavallisesti verkossa oleva tieto on kuitenkin markkinamiesten laatimaa, eikä se siten useinkaan pidä lääketieteellisesti paikkaansa.

Ihanteena rasvaton atleetti

Kun huippu-urheilijoita ei lasketa mukaan, aineiden käyttäjät voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään.

Voimanostajien päätavoite on voiman lisääminen ja massiivinen ulkonäkö, bodarit puolestaan hakevat maksimaalista lihasmassaa ja minimaalista rasvaprosenttia. Kolmanteen ryhmään kuuluvat musiikkivideovartaloa tavoittelevat 24/7-elämäntapaihmiset. He ovat alati aktiivisia, sammumattomia suorittajia. Koska kuvallista informaatiota on paljon, median suosimat ihmiset määrittelevät esimerkillään, miltä tällä hetkellä pitää näyttää.

Musiikkivideovartaloa tavoittelevien suosiossa ovat etenkin klenbuteroli ja efedriini. Klenbuteroli on yksi yleisimmistä lihasmassan kasvattamiseen käytetyistä aineista. Sen ominaisuuksiin kuuluu lisätä poikkijuovaisten lihasten valkuaispitoisuutta ja polttaa lihasten glykogeenivarastoja sekä elimistön rasvakudosta. Lihassolujen koko suurenee, mutta niiden määrä säilyy ennallaan.

Efedriini puolestaan on piriste, jota käytetään astmalääkkeissä ja etenkin yskänlääkkeissä, ja siitä voidaan jalostaa myös amfetamiinia. Aine kiihdyttää lisäksi aineenvaihduntaa ja auttaa vapauttamaan verenkiertoon rasvahappoja tavallista enemmän.

 

Lue myös nämä:

Hiihtäjä Laura Mononen: ”Jätän e-koodit syömättä”

Löytyykö motivaatio treenaamiseen 8 viikossa?

”Olen itkenyt, oksentanut ja lähtenyt kontaten kotiin” – tunnetut liikkujat paljastavat rajuimmat treenimuistonsa