Jorma Uotinen

Jorma Uotinen intohimoistaan: ”Lukeminen toimii rauhoittumiskeinona”

Jorma Uotinen on 69-vuotias tanssija, koreografi ja laulaja. Juuri nyt hän on mukana First Dates Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa -tv-­ohjelmissa.

Lukemaan oppiminen ­lapsena aukaisi maailman, joka ­mullisti ­koko elämäni. Se on tärkein asia, jonka olen oppinut, sillä se on merkittävästi vaikuttanut elämänkatsomukseeni ja henkiseen hyvinvointiini. Lukeminen on meille suomalaisille itsestäänselvyys, emmekä ehkä aina osaa ­arvostaa sen merkitystä niin paljon kuin ­olisi aiheellista.

Lukeminen on samalla rentouttavaa ja stimuloivaa. Hyvä kirja laukaisee mielenkiintoisia ajatus­prosesseja ja lisää ­ymmärrystä elämästä.

Juuri parhaillaan luen Pajtim Statovcin Bollaa, joka on kiihkeä kirja intohimosta, rakkaudesta ja sodasta. Kun kirja puhut­telee minua, se ­kutittelee hermoratojani ja auttaa muun maailman jäsentämisessä. Lukeminen toimii myös rauhoittumiskeinona. Tartun usein kirjaan
öisin, kun en saa unta.

Tartun usein kirjaan öisin, kun en saa unta.

Toisen taiteilijan työ vie myös omaa taiteellista prosessiani eteenpäin. Kirjallisuus ja kuva­taiteet ovat aina olleet tärkeitä inspiraationi lähteitä. Portugalilainen kirjailija Fernando Pessoa on ollut yksi suurimmista kirjallisista vaikuttajistani. Tein hänen tuotantonsa pohjalta tanssiteokseni Mies jota ei koskaan ollut. ­Pessoa on ­ollut minulle tärkeä innoittaja, mutta jollekin toiselle se on joku muu. Jokaisen tulisi pyrkiä elämässä löytämään oma inspi­raation lähteensä ja vaalia sitä.

Tilaa Fit!

Lue myös:

4 keinoa parantaa keskittymiskykyä

Tanssija Katri Mäkinen: ”Olen opetellut kohtuullistamaan elämääni”

Teksti Anna Povenius
Kuvat Pasi Haaranen