”Musta Barbaari oli äänitorvi monelle asialle, joita en enää jaksanut edustaa”, James Nikander sanoo.

James Nikander: ”Bodaaminen alkoi tuntua tosi pinnalliselta”

Vielä muutama vuosi sitten Musta Barbaari teki musaa salitreenistä. Sitten innostus salitreeniin lopahti ja Musta Barbaarin rooli alkoi uuvuttaa. Jäljelle jäi James Nikander.

Paljon on muuttunut siitä, kun Musta Barbaarin biisi Salil eka salil vika oli pinnalla. Barbaari, James Nikander, on lopettanut tavoitteellisen salitreenin, jättänyt kehonrakennuskisat ja siirtynyt kasvissyöjäksi. Suurin muutos on kuitenkin ollut henkinen. Aluksi Nikander alkoi kyseenalaistaa sitä, miksi oikeastaan treenaa.

– Ajatus salitreenin lopettamisesta syntyi, kun bodaaminen alkoi tuntua tosi pinnalliselta. Se, kuinka paljon piti syödä, että saisi lihakset kasvamaan, oli ihan epäinhimillistä. Aloin ajatella, etten oikeasti jaksa syödä näin paljon vain siksi, että näyttäisin jotenkin esteettiseltä.

Alun perin Nikander kyllä tykkäsi salitreenistä. Kehityksen näki selvästi ja hän pystyi haastamaan itseään. Ja kyllä hän halusi olla vahva.

Jollain tavalla Nikander sai salista itsetuntobuustia: enää kukaan ei ryppyile minulle.

– Halusin jaksaa kantaa muuttolaatikoita ja pesukonetta. Mutta oli siinä sellaistakin, että paita istuu paremmin, tai kun vedin pukuhuoneessa treenipaidan pois ja vilkaisin peiliin, ajattelin, että olen ihan coolin näköisessä kunnossa.

Jollain tavalla Nikander sai salista itsetuntobuustia: enää kukaan ei ryppyile minulle.

Somessa seuraajat tykkäsivät Nikanderin paidattomista kuvista, mikä alkoi tuntua oudolta. Hän alkoi kyseenalaistaa koko somea ja pohti, antaako ihmisille väärän kuvan: että onnellisuus syntyisi siitä, että on tietyn näköinen.

Nykyään Nikander käy pari kertaa viikossa salilla, joogaa ja tanssii salsaa. Hän ei sulje pois mahdollisuutta kehonrakennuskisoista joskus tulevaisuudesta, koska tavallaan häntä kiinnostaisi kokeilla, pystyykö kasvisyöjänä saavuttamaan mitalisijan.

Vuoden 2018 alussa James ilmoitti luopuvansa Musta barbaari -nimestä.

– Musta Barbaari oli äänitorvi monelle asialle, jotka eivät tuntuneet enää omilta. Barbaarina esiinnyin muun muassa mainoskampanjassa maidonjuonnin puolestapuhujana. Ja sitten oli se lihaksenkasvatus. En jaksanut enää edustaa niitä asioita.

Musta Barbaari oli myös vähemmistön ääni ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, ja siinä taistelussa James kokee menettäneensä voimansa.

Musta Barbaari oli myös vähemmistön ääni ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja, ja siinä taistelussa James kokee menettäneensä voimansa. Hänestä ei tuntunut, että olisi pystynyt muuttamaan asioita.

Roolit myös sekoittuivat: enää ei ollut selvää, milloin hän oli James ja milloin Musta Barbaari. Myös Barbaarin musiikki alkoi tuntua Jamesista vieraalta. Lavalla hän koki, että hän joutuu esittämään jotain muuta kuin on.

Nykyään Nikander ei tee biisejä treenaamisesta, vaan oikeista tunteista ja ajatuksista. Hän ei vielä tiedä, milloin aikoo julkaista uutta musiikkia, mutta kirjoitustyö on käynnissä.

– Haluan olla hauras ja auki, puhua enemmän sydämen asioista.

Tilaa Fit!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös:

Jutta Gustafsberg: ”Elämäntapamuutos lähtee sisältä”

”Olen itkenyt, oksentanut ja lähtenyt kontaten kotiin” – tunnetut liikkujat paljastavat rajuimmat treeninsä

Teksti Miia Vähähyyppä