Huomioi nämä, kun valitset vedenkestävän ripsivärin

Vedenkestävä ripsiväri on pelastus, jos hikoilet voimakkaasti, treenaat sateessa tai silmäsi vuotavat viiman tai allergian vuoksi herkästi. Hyödyt vedenkestävästä koostumuksesta myös, jos ripsesi ovat piikkisuorat ja jäykät. Mutta mikä tekee ripsiväristä vedenkestävän?

”Vedenkestävät ripsivärit muodostavat ripsiin vedenpitävän kalvon. Se saadaan aikaan esimerkiksi haihtuvien nesteiden, polymeerien, öljyn tai vahan avulla. Mitä enemmän ripsivärissä on tällaisia kalvonmuodostajia suhteessa kosteuttaviin ja kalvoa pehmentäviin ainesosiin, sitä vedenkestävämpi koostumus on, eikä meikki suttaannu tai rapise”, tuotekehitysja vastuullisuusjohtaja Tiina Isohanni Lumenelta sanoo.

Vesiliukoisen ja vedenpitävän maskaran suurin ero on, ettei vedenkestävän ripsivärin koostumus sisällä lainkaan vettä tai sitä on käytetty todella vähän. Jos ripsivärin ainesosaluettelosta löytyy sana aqua tai water, tuote ei Isohannin mukaan ole täysin vedenkestävä eli waterproof. Se voi kuitenkin olla water resistant, jolloin ripsivärin koostumus hylkii vettä.

Vedenkestävän ripsivärin ominaisuudet

Erilainen koostumus johtaa siihen, ettei vedenkestävistä ripsiväreistä saada aivan samanlaisia kuin vesiliukoisista. Millaisia ominaisuuksia vedenkestävältä maskaralta voi odottaa ja mitä ei?

”Vedenkestävästä ripsiväristä on selvästi haasteellisempaa saada tuuhentava kuin vesiliukoisesta, ja toisaalta se leviää rasvaisella iholla helpommin kuin vesiliukoinen. Vedenkestävä maskara kuitenkin säilyttää hyvin taivutettujen ripsien kaarevuuden, koska se ei sisällä vettä, joka ”kastelee” ripset ja tekee niistä siten raskaammat”, Isohanni tiivistää.

Vedenkestävät maskarat kehittyvät kuitenkin koko ajan ja muistuttavat yhä enemmän vesiliukoisia. Vettä kestävistäkin versioista saadaan esimerkiksi jo hyvin pidentäviä.

Vedenkestävää ripsiväriä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotelupaukseen ja ripsivärin harjaan. Erotteleeko, pidentääkö vai taivuttaako tuote ripsiä?

Harjan materiaali, muotoilu ja koko vaikuttavat myös vedenkestävissä ripsiväreissä siihen, millaisen tuloksen meikki antaa. Ja vaikka vedenkestävällä maskaralla ei saakaan supertuuheita ripsiä, hyvin muotoiltu harja voi auttaa edistämään tuuheaa vaikutelmaa.

Vedenkestävän ripsivärin levitys

Myös siksak-levitystekniikka antaa ripsiin lisää volyymiä: Liikuta harjaa sivuttaissuunnassa edestakaisin samalla, kun levität väriä ripsiin. Etene näin ripsien tyvestä kärkiin saakka.

Vedenkestävän maskaran käyttäjä saa lisää näyttävyyttä silmämeikkiin myös kerrostamalla värimassaa ripsiin. Kaikki koostumukset eivät tähän sovellu, sillä osa voi tehdä ripsistä paakkuiset, mutta kannattaa kokeilla.

Levitä ensimmäinen kerros ripsiväriä niin, että se ulottuu myös aivan ripsien tyveen. Anna kuivua ja levitä toinen kerros niin, että keskityt ripsien pituuksiin. Harjaa sen kuivuttua ripsiin vielä kolmas kerros maskaraa keskittyen ripsien kärkiin.

Näin ripsiväri lähtee pois

Vedenkestävä ripsiväri helpottaa arkea ja juhlaa, mutta päivän päätteeksi se vaatii myös hiukan aikaa ja kärsivällisyyttä. Siinä missä vesiliukoiset ripsivärit voi poistaa jopa pelkällä lämpimällä vedellä, vedenkestävä vaatii oikeanlaisen silmämeikinpuhdistusaineen.

”Vedenkestävän ripsivärin pysyvyys on hyvä asia, mutta se saattaa tulla vastaan tuotetta poistettaessa: maskaraa voi joutua hankaamaan vanulapulla niin, että osa ripsistä lähtee irti lapun mukana. On hyvä muistaa, että öljypohjaisen tuotteen puhdistamiseen tarvitaan öljypohjainen puhdistusaine”, Tiina Isohanni muistuttaa.

Lue myös:

Testissä vedenkestävät ripsivärit: mikä ripsari pysyy kovassakin menossa

Saako meikit kasvoilla treenata? Yhdistä hikoilu ja ihonhoitorutiinit näin

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat iStock