Hormoniehkäisyn lopettaminen kannatti: Ei sittenkään draama queen

Hormoniehkäisyn lopettaminen on opettanut Nooraa tuntemaan kuukautiskiertonsa ja siihen liittyvät muutokset entistä paremmin.

Kahdeksan vuotta sitten helsinkiläinen Noora Kokkonen, 28, mietti, miksi elämä tuntui yhdeltä pitkältä vuoristorata-ajelulta. Mielialat heittelivät laidasta laitaan ja välillä paniikkikohtaukset saivat haukkomaan henkeä.

– Olin aina joko aallonharjalla tai -pohjalla. Enkä normaalisti edes ole dramaattinen tyyppi.

Mielialaoireiden lisäksi Noora kärsi oudoista vatsakrampeista ja vihlonnasta seksin aikana. Hän oli käyttänyt hormonaalista ehkäisyä 16-vuotiaasta lähtien.

Ehkäisylaastari tuntui pahentavan mielialaoireita, joten Noora siirtyi e-pillereihin.

– Pelkäsin, että saisin aknen, jos lopettaisin hormoniehkäisyn. Hormoneilla pystyi myös vähän kikkailemaan kuukautisten ajankohtaa.

Jatkuvat mielialan heittelyt ja riidat rasittivat myös silloista parisuhdetta. Lopulta Noora päätti kokeilla, miltä tuntuisi olla ilman hormoniehkäisyä.

Kuukaudessa eroon oireista

Noora tutki poikaystävänsä kanssa vaihtoehtoisia ehkäisymuotoja ja päätyi keskeytettyyn yhdyntään. Vahinkoraskauden mahdollisuus arvelutti. Seksiin tuli rentoutta vasta, kun Noora alkoi käyttää Natural Cycles -sovellusta.

– Tiedän kuukautisteni ja ovulaationi ajankohdat ja voin paremmin ennakoida kehoni toimintaa.

Nooran mieliala tasaantui jo kuukaudessa ja samalla loppuivat myös kivut ja krampit. Eikä pelättyä akneakaan tullut. Hormoniehkäisyn lopettaminen on opettanut Nooraa tuntemaan kuukautiskiertonsa ja siihen liittyvät muutokset entistä paremmin. Hyväksyntä ja armollisuus itseä kohtaan on lisääntynyt.

– On helpottavaa tietää, mistä kiertoon liittyvät oireet johtuvat ja että ne menevät ohi.

Kierron vaiheet tutuksi

Noora tietää nyt, että juuri ennen kuukautisia hänen kehonsa kerää paljon nestettä ja vatsa turpoaa. Kuukautisten alettua menee taas pari yötä hikoillessa. Kavereiden näkemisen sijaan tekisi mieli jäädä sohvalle syömään suklaata.

– Olen armollinen itselleni, koska tiedän, että heti kuukautisten loputtua tulee energiabuusti.

Viimeistään ovulaation aikoihin elämä hymyilee ja itsetunto on korkeimmillaan.

Noora kokee, että elämä ilman hormoneita on yksi hänen parhaista päätöksistään. Se on tuonut fyysistä terveyttä ja mielen tasapainoa. Hormonit eivät enää vaikuta omiin tunteisiin ja ajatuksiin.

– Olen oppinut arvostamaan kehoani sellaisena kuin se on.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Seksin harrastaminen kannattaa – 6 hyvää syytä hypätä vällyjen väliin!

8 kysymystä treeneistä ja kuukautisista

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Noora Kokkonen