Pahenevatko PMS-oireet vuosi vuodelta? Ovatko seksihalut kateissa? On aika tasapainottaa hormonitoiminta ja palata takaisin omaksi itseksi.
Kuuluuko naisen elämän olla yhtä kärsimystä heittelevien hormonien armoilla? Ei, jos ravintoasiantuntija-diplomihomeopaatti Daniela Salomaalta kysytään.
Hän näkee silti päivittäin työssään, miten monella tavalla häiriintynyt hormonitoiminta voi haitata arkea.
– Kuukautiset ja vaihdevuodet alkavat yhä aikaisemmin, PMS-oireet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja hormoniehkäisy voi laittaa niin mielen kuin kehon sekaisin.
Vaikka moni luopuu hormoniehkäisystä, hormonitoiminnan tasapainottaminen vaatii usein muutakin. Näillä vinkeillä palautat hormonitoimintasi takaisin balanssiin, löydät luonnollisen kuukautiskiertosi ja tutustut samalla omaan kehoosi ja itseesi.
Kuun kierto sisällämme
Oletko koskaan miettinyt, miten kuu liittyy kuukautisiin? Ja miten kuunkierron vaiheet voivat auttaa tuntemaan oman kuukautiskiertosi?
Luonnollinen kuukautiskierto heijastaa kuun kiertoa, Salomaa kertoo. Kun keho toimii luonnon rytmin mukaan, kuukautiset alkavat ihanteellisesti uuden kuun aikaan, vuoto kestää keskimäärin viisi päivää ja kierron pituus vastaa kuun kiertoa eli 28 päivää. Normaalin kuukautiskierron pituus voi tosin vaihdella yksilöllisesti 24–35 päivän välillä.
Salomaa kehottaa kirjaamaan ylös kalenteriin tai ilmaiseen Clue-appiin kuukautisten lisäksi kehon ja mielen tuntemuksia.
– Näin opit hahmottamaan oman kiertosi eri vaiheita, ennakoimaan paitsi tulevia kuukautisia, myös kierron mukaan vaihtelevia energiatasojasi ja mielialojasi.
Energisin vaihe on yleensä heti kuukautiskierron alussa. Kierron keskivaiheilla ovulaation aikaan taas seksihalut, vetovoima ja luovuus ovat korkeimmillaan.
Ovulaation jälkeen keho alkaa valmistautua hedelmöittymiseen ja jos niin ei tapahdu, seuraaviin kuukautisiin. Silloin tekee mieli olla omissa oloissa.
Kuukautisten aikaan taas kannattaisi levätä, koska vuoto on keholle stressitekijä, joka kuluttaa energiavaroja.
Häiriintynyt hormonitoiminta kuntoon luomulla
Jos oma kuukautiskierto on kaukana kuun kierrosta ja elää jatkuvasti omaa arvaamatonta elämäänsä, se voi kertoa hormonitoiminnan epätasapainosta. Myös PMS-oireet ovat seurausta häiriintyneestä hormonitoiminnasta eli useimmiten liiasta estrogeenista suhteessa keltarauhashormoniin, Salomaa kertoo.
– Hormonitoimintaa sotkee liiallinen sokerin käyttö, stressaava elämäntapa, synteettiset hormonivalmisteet sekä ympäristöstä, hygieniatuotteista ja elintarvikkeista saatavat kemikaalit.
Moni ei tule ajatelleeksi, että myös tamponien puuvillaan on voitu käyttää keholle haitallisia torjunta-aineita, joista ei tarvitse ilmoittaa pakkauksessa. Onneksi nykyään on saatavilla myös luomukuukautissuojia, Salomaa muistuttaa.
Hormonitoiminnan tasapainottaminen kannattaakin aloittaa valitsemalla luonnonmukaisia tuotteita. Mahdollisimman monipuolinen ja puhdas ravinto, riittävä liikunta ja lepo, kemikaalien ja hormonivalmisteiden välttäminen vievät jo pitkälle kohti omaa luonnollista kuukautiskiertoa.
Sokeri sotkee hormonitoiminnan
Yksi hormonitoiminnan isoimmista vihollisista on sokeri. Tästä syystä myös sokeriksi muuttuvat nopeat hiilihydraatit, kuten valkoiset jauhot ja valkoinen pasta, ovat haitaksi hormonitoiminnalle.
– Nopeat hiilarit pitävät stressihormoni kortisolin koholla, mikä taas sotkee hormonitoimintaa ja aiheuttaa esimerkiksi PMS-oireita, Salomaa kertoo.
Nopeat hiilihydraatit voivat saada myös painon nousemaan nopeasti. Ylipaino taas häiritsee hormonitoimintaa, koska rasvakudos tuottaa ylimääräistä estrogeeni-hormonia.
Salomaa neuvookin tarkistamaan tuotteen glykeemisen indeksin (GI). Jos luku on reilusti yli 60, tuote kannattaa jättää kaupan hyllyyn.
Vältettävien listalle tulisi laittaa myös punainen liha, alkoholi, kahvi, makeiset, virvoitusjuomat, etenkin light-juomat, pitkälle prosessoidut valmisruuat sekä huonolaatuiset rasvat, kuten margariini. Myös soijan ja kokojyväviljan sisältämät fytoestrogeenit voivat lisätä estrogeenikuormitusta, Salomaa kertoo.
Syö hormonit tasapainoon
Mitä sitten tulisi syödä, jos haluaa saada hormonitoiminnan takaisin tasapainoon? Salomaa suosittelee puhdasta ja monipuolista, kasvisvoittoista ruokavaliota – mieluiten luomuna. Proteiini auttaa tasapainottamaan hormonintuotantoa, joten laadukasta proteiinia kannattaa nauttia joka aterialla, etenkin aamiaisella.
– Voit sekoittaa esimerkiksi hamppu- tai riisiproteiinijauhetta smoothien sekaan. Myös kananmunat, kala ja kana ovat hyviä protskun lähteitä.
Myös rasva on tärkeää, koska hormonit rakentuvat kolesterolista. Hormonitoimintaa voi tasapainottaa laadukkailla rasvoilla, kuten kylmäpuristetulla neitsytoliiviöljyllä, avokadolla, avokadoöljyllä, seesamin-, pellavan- ja chiansiemenillä sekä pähkinöillä, joita kannattaa liottaa yön yli.
Hormonitoimintaa tasapainottavat myös kurkuma, persilja, korianteri, inkivääri ja valkosipuli. Salomaa neuvoo suosimaan etenkin kaaleja, sillä niiden sisältämät rikkiyhdisteet poistavat ylimääräistä estrogeenia.
– Eri kaalilajikkeita kannattaa nauttia keitettynä, jotta ne eivät häiritse kilpirauhasen toimintaa. Myös muut vihannekset ovat hyviä kuidunlähteitä, jotka auttavat poistamaan ylimääräisiä hormoneja elimistöstä.
Kohti rennompaa arkea
Jos keho ja mieli käyvät kierroksilla, stressin syihin on hyvä vaikuttaa ajoissa. Mitä enemmän stressihormoni kortisolia erittyy, sitä vähemmän keho tuottaa toista naisille tärkeää hormonia progesteronia. Pitkittynyt stressi sekoittaa myös lisämunuaisten ja kilpirauhasen hormonintuotantoa.
Mieltä voi rauhoittaa esimerkiksi meditoimalla, mindfulnessilla ja metsäkävelyillä.
– Tärkeintä on välttää liikaa suorittamista ja tehdä sitä, mistä tulee hyvä mieli. Mitä tahansa, mikä auttaa olemaan hetkessä sekä hyväksymään itsensä, ajatuksensa ja tunteensa.
Salomaa suosittelee yksinkertaistamaan elämää: syö kun on nälkä, lepää kun väsyttää, liiku sopivasti ja herkuttele kohtuudella ilman syyllisyyttä. Näin stressikin pysyy aisoissa ja hormonitoiminta paremmin kunnossa.
Luonnollinen kierto ja tasapainoinen hormonitoiminta vaikuttavat positiivisesti hedelmällisyyteen ja auttavat ennaltaehkäisemään vaihdevuosioireita. Myös itsetuntemus lisääntyy.
– Kun hormonitoiminta on tasapainossa, eikä kehossa ole synteettisiä hormoneja häiritsemässä mieltä, olet enemmän oma itsesi, Salomaa summaa.
Tiesitkö, että…
➜ Naisen hormonitoiminnasta ja kuukautiskierrosta vastaa hypotalamus-aivolisäke-munasarja -akseli.
➜ Hormoneja tunnetaan yli 50, joista tärkeimmät naishormonit ovat estrogeeni ja progesteroni. Muut naisen sukupuolitoimintoihin vaikuttavat tärkeät hormonit ovat DHEA, testosteroni, kortisoli, oksitosiini ja prolaktiini.
Asiantuntijana Ravintoasiantuntija-diplomihomeopaatti Daniela Salomaa
Lue myös:
Treeni kuukautisten aikaan – helpota oloa näin
Seksin harrastaminen kannattaa – 6 hyvää syytä hypätä vällyjen väliin!