Eroon selkäaknesta – hyvästele vartalon finnit näillä vinkeillä

Selkäakne voi häiritä aivan yhtä paljon kuin kasvojen akne. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla vaivasta pääsee eroon.

Kesä toi monelle mukanaan ikävän ongelman: selkä puhkeaa kukkimaan kipeitä finnejä. Selkäakne voi häiritä aivan yhtä paljon kuin kasvojen akne. Vaivasta puhutaan kasvojen aknea vähemmän, vaikka siitä kärsii yllättävän moni. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla aknea voi rauhoittaa ja joilla uusien epäpuhtauksien syntymistä voi ennaltaehkäistä.

Selvitä selkäaknen syy

Ennen hoidon valitsemista on tärkeintä selvittää, mistä selän akne johtuu. Yhden selkeän syyn löytäminen voi olla hankalaa, mutta muutamat tekijät altistavat selässä kukkiville finneille. Yleisiä syitä aikuisiällä puhjenneeseen selkäakneen ovat esimerkiksi stressi, hormonit, jotkin lääkitykset, runsas ja ankara urheilu, yksipuolinen ja tarkka dieetti sekä jatkuva kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen.

Aiheuttajat voivat siis olla osin samoja kuin kasvojen aknen tapauksessa. Ja kuten muidenkin ihovaivojen kanssa, kannattaa selkäaknesta kärsivän varata aika ihotautilääkäriltä, jos vaiva jatkuu pitkään tai häiritsee elämää merkittävästi.

Pidä peti ja hiukset puhtaana

Aknea saattaa pahentaa lakanoiden vaihtamatta jättäminen: yön aikana irronneet epäpuhtaudet siirtyvät lakanoista iholle. Rasva ja kuolleet ihosolut tukkivat huokoset aiheuttaen bakteerikasvua ja tulehdusta.

Selkäaknesta kärsivän kannattaa kiinnittää erityishuomiota hiusten pesuun ja pesuaineiden huuhteluun. Hiuksiin jääneet shampoon ja hoitoaineen jämät saattavat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa bakteerikasvua selkään etenkin pitkähiuksisilla.

Kuori selkä pesun jälkeen

Tärkeintä on huolehtia hygieniasta, sillä hiki tukkii ihohuokosia. Huolellinen pesu ennen nukkumaanmenoa pidentää myös lakanoiden vaihtoväliä. Pesurutiiniin yhdistetty kuorinta puhdistaa ihohuokoset tukkivan rasvan, epäpuhtaudet ja kuolleet ihosolut. Älä valitse kuitenkaan kaikkein rouheinta kuorintaa vaan kuori iho hellävaraisesti. Voit silloin tällöin käyttää myös naamioita selän alueelle. Pesu ja kuorinta kannattaa ehdottomasti tehdä vasta hiusten pesun jälkeen, jolloin shampoo- ja hoitoainejämät huuhtoutuvat pois. Muista myös kosteuttaa iho pesun jälkeen kevyellä kosteusvoiteella.

Valitse kosmetiikkasi oikein

Jatkuva kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen ei auta selkäaknen kanssa kamppailuun. Valitse muutama luottotuote ja käytä niitä kärsivällisesti: mikään tuote ei vaikuta parissa päivässä. Älä myöskään innostu ylilääkitsemään selkää. Kosmetiikka saattaa liikaa käytettynä vain tukkia ihohuokosia lisää. Ainesosaluettelosta kannattaa etsiä salisyylihappoa ja bentsoyyliperoksidia: ne hoitavat jo puhjennutta aknea sekä estävät uusien näppylöiden syntymistä. Tuhdit, öljyiset tuotteet taas saattavat pahentaa aknea entisestään. Erityisen tarkka kannattaa olla aurinkorasvan valinnassa, sillä jotkut perinteiset suojat tukkivat ihohuokosia. Epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle on olemassa omat suojansa: esimerkiksi Avénen kevyt emulsio sisältää sinkkiglukonaattia ja kurpitsauutetta, joiden luvataan lieventävän tulehdusta ja talineritystä. Emulsio ei myöskään jätä ihon pintaa tavallisen aurinkovoiteen tapaan rasvaiseksi.

Vinkki: Ekologinen ihmesaippua

Luonnollisesti antiseptinen mustasaippua pesee ja desinfioi epäpuhtauksia iholta. Mustasaippua valmistetaan käsin Ghanassa luonnollisin menetelmin. Tuote ei sisällä säilöntä-, eikä väriaineita, tuoksuja tai muita kemikaaleja. Luonnollinen saippua sopii kaikille ihotyypeille: sen hellävaraisen kuoriva rakenne ei vahingoita herkkääkään ihoa. Tuotteen antiseptiset ominaisuudet puhdistavat ihon kuivattamatta pintakuivaa akneihoa. Suomessa mustasaippuaa saa muun muassa Ruohonjuuresta.

Lähde: ELLE US

Lue myös:

Vaivaako akne? Täsmähoito auttaa iho-ongelmiin

Hikoilu aiheuttaa finnejä ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä