Treenari, aiotko ryhtyä kasvissyöjäksi? Neuvoillamme onnistut treenienergiaa menettämättä.
Jos aiot ryhtyä kasvissyöjäksi, huomioi nämä seikat:
● Varmista, että syöt riittävästi hiilihydraatteja ja laadukkaita rasvanlähteitä, kuten pähkinöitä, avokadoa ja öljyjä. Kasviperäinen ruoka on usein kuitu- ja vesipitoista ja vähärasvaista, joten suuressakin ruokamäärässä voi olla liian vähän energiaa paljon harjoittelevalle. Matala energiatiheys voi tuottaa hetkellisesti voimakkaan kylläisyydentunteen, jolloin syöt liian vähän.
● Pyri maksimoimaan ravinnon raudan imeytyminen. Syö jotain C-vitamiinipitoista joka aterialla, sillä se tehostaa kasviperäisen raudan imeytymistä. Naisilla, etenkin kestävyyslajien harrastajilla, on usein niukat rautavarastot. Koska parhaat raudanlähteet ovat eläinperäisiä, kasvissyöjät saavat tavallista niukemmin rautaa. Lisää tomaattia ruisleivän päälle tai juo appelsiinimehua kasviperäisten raudanlähteiden lisäksi.
● Paljon liikkuva voi syödä myös sokerisia herkkuja kohtuudella.
Jos aiot ryhtyä vegaaniksi, huomioi nämä seikat:
● Syö monipuolisesti erilaisia proteiininlähteitä päivän aikana.
● Syö samalla aterialla palkokasviksia ja viljaa, siemeniä tai pähkinöitä. Näin saat proteiiniyhdistelmän, jossa on ihanteellinen aminohappokoostumus.
● Soijaproteiinissa on ihanteellinen aminohappokoostumus, joten soijaproteiinijuoma on loistava palauttaja ennen ja jälkeen treenin. Soijan koostumus on lähimpänä palautusjuomissa käytettävää heraproteiinia.
● Saat laadukkaan palautumisjuoman myös yhdistämällä riisi- ja herneproteiinilisää.
● Käytä ravintolisänä ainakin D- ja B12-vitamiineja. Pohdi myös kalsiumlisän tarvetta.
+ 3 vinkkiä molemmille:
1. Muuta ruokatottumuksia vähitellen, älä kertaheitolla. Uusista tavoista tulee pysyvämpiä, kun muutoksia tekee vähitellen omaa makua ja kehoa kuunnellen.
2. Huolehdi riittävästä energian saannista, jotta pysyt terveenä, jaksat treenata ja harjoittelu tuo tuloksia.
3. Pohdi, miksi olet ryhtymässä kasvissyöjäksi. Yleensä kasvisruokavaliota noudatetaan ekologisista, moraalisista, eettisistä tai terveydellisistä syistä. Jos motiivisi liittyy painoon tai ulkonäköön, se voi olla merkki syömisen häiriintymisestä.
Vinkit antoi ravitsemusasiantuntija, ETM Anna K. Ojala.
Lue myös:
3 vinkkiä aloittelevalle vegaanille