Bloggaaja Mari Valosaari: ”Kuuntele väsymystä”

Mari Valosaari treenasi fitness-kilpailuihin, kun hän sairastui suolistosairauteen. Nyt hän syö tarkasti valikoiden ja puhuu henkisen hyvinvoinnin puolesta.

Sairauteni puhkesi vuonna 2013 rajusti. En muista, että minulla olisi ollut sitä ennen mitään erityisempiä oireita. Odotin ensimmäistä lastani ja olin juuri palannut matkalta Brasiliasta. Luulinkin ensin, että olen saanut jonkin oudon bakteerin. Synnytyksen jälkeen tehty tähystys paljasti, että kyse oli haavaisesta paksusuolentulehduksesta.

Seitsemään vuoteen mahtuu monenlaista ja myös kaksi sairaalajaksoa. Vuoden 2018 alusta olen saanut olla lähes oireitta, ja se tuntuu ihanalta. Lääkitystä on vaihdettu muutaman kerran, ja nyt syön suun kautta solunsalpaajaa joka päivä. Uskon kuitenkin, että ruokavaliolla on tässä sairaudessa suuri merkitys. Minulle sopii ns. SCD- eli erikoishiilihydraattiruokavalio, josta on karsittu käytännössä kaikki viljat ja myös sokeri. Se tarkoittaa sitä, etten periaatteessa voi syödä edes valmista jauhelihamaustetta, koska siinäkin on sokeria. Näin tiukka ruokavalio on ärsyttävä, koska mitään valmista ruokaa ei oikeastaan voi syödä ja ruuanlaitossa minulla on tosi huono mielikuvitus. Onneksi uusi kumppanini on iso tuki ruokavalion noudattamisessa.

Jonkin aikaa diagnoosin saamisen jälkeen treenasin vielä kilpatasolla, joskaan en käsitä, miten se oli silloisella voinnillani mahdollista. Jotkut ovatkin sanoneet, että fitness on aiheuttanut minulle tämän sairauden, mutta itse en jaksa uskoa siihen. Kovin monella IBD:tä sairastavalla ei luultavasti ole fitness-taustaa. Nyt en treenaa fitnessiä – ehkä sen aika tulee vielä joskus. Sen sijaan hoidan hevosia ja ratsastan monta kertaa viikossa.

Uskon, että henkisellä hyvinvoinnilla on tällaisessa sairaudessa merkitystä. Toisaalta sairaus myös vaikuttaa mieleen. Kun ruoka alkoi pysyä sisällä, mielialakin alkoi kohentua. Sanoisinkin, että jos sinulla on IBD, ole armollinen itsellesi ja kuuntele väsymystä. Itse en aikoinaan tehnyt niin ja jouduin sairaalaan. Muista levätä riittävästi, syö terveellisesti ja hae ajoissa apua, jos nämä eivät riitä.

Mari Valosaaren blogi on osoitteessa marivalosaari.vaikuttajamedia.fi/. Seuraa Instagramissa @marivalosaari.

Lue myös

Hyvän mielen lähettiläs Seppo-koira: ”Olen onnellinen arjen pienistä asioista”

Näin treeni vaikuttaa tunteisiin

Teksti Anu Piippo
Kuvat Markus Koskinen