Aitajuoksija Lotta Harala syömishäiriöstään: ”Kammosin seuraavaa ateriaa”

Lotta Harala kertoo Fitissä, miten sairastui ortoreksiaan.

Suomen yleisurheilukärkeen kuuluva pika-aituri Lotta Harala, 25, kertoo tiistaina ilmestyvässä Fitissä, miten urheilumenestys johti syömishäiriöön. Kun Lotta sijoittui 17-vuotiaana neljänneksi nuorten maailmanmestaruuskisoissa 100 metrin aidoissa, hän päätti alkaa tehdä töitä tosissaan päästäkseen pitkälle lajissaan.

– Aloin tutkia ravitsemukseen liittyviä asioita, ja syömiseni muuttui suorittamiseksi.

Lotta jakoi ruoka-aineet kiellettyihin ja sallittuihin. Herkut olivat itsestään selvästi punaisella listalla, mutta pian sinne joutuivat esimerkiksi cashewpähkinät, kaikki hedelmät ja lopulta myös hiilihydraatit. Lotta ei syönyt vuosiin esimerkiksi yhtään palaa leipää.

– Punnitsin ruokani ja kammosin seuraavaa ateriaa. Näin jälkeenpäin ajateltuna sairastin varmasti ortoreksiaa. Pahimpina aikoina mietin, että kunpa voisin vain lopettaa syömisen.

Syömisestä nipistäminen, ruualla kikkailu ja hurjat harjoitustehot johtivat ylirasitustilaan. Lotta ajautui loukkaantumiskierteeseen, ja polvitaive-, takareisi- ja selkävamma seurasivat toinen toistaan. Lotta joutui olemaan pari vuotta poissa juoksuradoilta.

– Joskus tunsin paniikkia siitä, olenko pilannut itse kaiken, mutta nykyään uskon räjäyttäväni pankin vain hiukan myöhemmin kuin urani alussa ajattelin.

Tiistaina 20.6.2017 ilmestyvässä Fitissä Lotta kertoo, miten parantui ortoreksiasta.

 

Ortoreksia ja kova harjoittelu johtivat ylirasitustilaan ja loukkaantumisiin. Lotta kertoo Fitissä, mistä paraneminen alkoi.

Lue myös:

Lotta Harala: ”Lajini sopii rämäpäille”

Syömishäiriö takana? Näin treenaat turvallisesti

Ankara lihasbuumi on ohi