aineenvaihdunta

Aineen­vaihdunta puhuttaa – 9 faktaa, jotka jokaisen tulisi tietää

Mitä nopeampi aineenvaihdunta, sitä rivakammin kilot karisevat ja kunto kasvaa kohisten? Ratkoimme aineenvaihduntaan liittyvät yleisimmät myytit.

1. Hoikilla on luonnostaan hyvä aineenvaihdunta.

Tarua.

Perusaineenvaihduntaan ei normaalisti kiinnitetä juurikaan huomiota, mutta laihduttaessa aineenvaihdunnan tarkkailuun on helppo takertua, jos paino ei ala heti tippua tiukan treenin seurauksena. Muuten kyllä vyötärö kapenisi ja kahvakuula nousisi, mutta kun on tämä huono aineenvaihdunta. Tosiasia on, että jos aineenvaihdunta ei toimi, ihminen on kuollut. Aineenvaihdunnan saa kyllä hidastumaan liian rajulla laihduttamisella.

Pussikeittodieetin seurauksena elimistö menee säästöliekille, joka vaikuttaa myös suorituskykyyn ja energiatasoon – nälkäpiipussa ei varmasti jaksa treenata. Terveelliset elämäntavat ovat asia, jota kannattaisi miettiä enemmän kuin aineenvaihdunnan hienosäätöä.

2. Aineenvaihduntaa voi kiihdyttää tietyillä ruoka-aineilla.

Tarua.

Aineenvaihdunnan aktivoinnista on tullut trendi, joten jos tutkimuksissa huomataan esimerkiksi chilin, kofeiinin tai vihreän teen nopeuttavan aineenvaihduntaa, se nostetaan isosti esiin. Vaikutuksista on toki tutkimusnäyttöä, mutta lähtökohtaisesti näitä kiihdyttäviä aineita pitäisi nauttia huomattavia määriä, jotta niillä olisi merkittävää vaikutusta perusaineenvaihduntaan. Ihmeaineiden etsimisen sijasta treenaajan kannattaisi keskittyä terveellisiin elintapoihin ja kunnon kohottamiseen liikunnan avulla.

3. Sitruunavesi ­tehostaa aineen­vaihduntaa.

Tarua.

Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää, mutta veden, tai edes sitruunaveden, juominen ei kiihdytä aineenvaihduntaa. Vettä ei myöskään kannata latkia pullotolkulla, 1-1,5 litraa päivässä riittää. Sitruunaa voi toki käyttää mausteena, jos se helpottaa riittävän nestemäärän nauttimista.

4. Kova laihduttaminen sekoittaa aineen­vaihdunnan ja hidastaa rasvanpolttoa.

Totta.

Jos laihduttamiseen kuuluu itsensä nälässä pitäminen, aineenvaihdunta hidastuu aivan varmasti. Laihtuminen vaatii energiavajeen, eli elimistön on kulutettava enemmän polttoainetta, kuin mitä sille annetaan. Aineenvaihdunta taas yrittää pitää ihmisen hengissä, joten se takertuu rasvakudokseen entistä tiukemmin. Hidastunut aineenvaihdunta kuluttaa vähemmän energiaa, jolloin laihduttajan pitää kohta taas pienentää ruoka-annoksia. Tuloksia varmasti syntyy ennen pitkää, mutta onko itsensä näännyttäminen ja aineenvaihdunnan sotkeminen mielekästä ja mukavaa?

Lisäksi rajun laihduttamisen seurauksena vireystaso laskee ja kehon tiedostamaton liike vähenee, jolloin myös energiankulutus pienenee. Väsyneenä treenin teho heikkenee, kun keho ei yksinkertaisesti enää suoriudu harjoittelusta yhtä tehokkaasti kuin hyvin ravittuna, ja rasvanpoltto hidastuu.

5. Pitkät ateriavälit hidastavat aineenvaihduntaa.

Tarua.

Jos ihminen syö vuorokaudessa sen mitä kuluttaa, ei päivän mittaan venähtäneillä ateriaväleillä ole merkitystä. Tasaisista ateriaväleistä on kuitenkin hyötyä syömisen hallinnan kannalta, sillä nälkäisenä tulee helpommin tehtyä huonoja valintoja. Säännöllinen tankkaaminen on tärkeää myös jaksamisen kannalta.

Sen sijaan aineenvaihdunta hidastuu, jos ateriat jäävät väliin kovan laihduttamisen takia. Rajut paastot johtavat usein itsensä palkitsemiseen holtittomalla syömisellä, ja seurauksena on painon ­jojoilua.

6. Aamutreeni on tehokkainta, koska silloin aineenvaihdunta on ­tehokkaimmillaan.

Tarua.

Treenin ajankohtaa tärkeämpää on keskittyä treenaamaan monipuolisesti ja tehdä sekä lihaskuntoa kehittävää että aerobista treeniä. Tehokasta hyötyliikuntaa ei kannata unohtaa, sillä se pitää perusaineenvaihdunnan vilkkaana.

7. Naisilla on hitaampi aineenvaihdunta kuin miehillä, siksi ­kilot kertyvät ­naisille ­helpommin.

Totta.

Geenit vaikuttavat aineenvaihduntaan 10-40 prosenttia, myös hormonitoiminnalla on hieman merkitystä. Yksi suurimmista vaikuttajista on kuitenkin lihasmassan määrä. Mitä enemmän massaa, sitä korkeampi kulutus. Miehet kuluttavat enemmän energiaa kuin naiset, koska he ovat kookkaampia, heillä on erilainen hormonitoiminta ja enemmän lihasmassaa. Kilot kuitenkin kertyvät yhtä nopeasti kaikille, jos syö yli kulutuksensa. Aineenvaihdunnan kannalta ei ole väliä treenaako tunnin salilla vai käykö juoksulenkillä. Tärkeintä on huolehtia monipuolisesta liikkumisesta.

8. Unenpuute hidastaa aineenvaihduntaa.

Totta.

Hereillä aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan, mutta energiaa kuluu myös nukkuessa. Huonosti nukkuva todennäköisesti liikkuu enemmän vuorokaudessa kuin hyvin nukkuva, ja kuluttaa näin ollen enemmän, mutta unenpuutteen haitat kumoavat vähäiset aineenvaihdunnan kiihtymisen hyödyt. Riittävä unensaanti on tärkeää palautumisen kannalta, joten siitä ei kannata tinkiä.

9. Aineenvaihduntaan saa lisäpotkua maito­happobakteereilla ja antioksidanteilla.

Tarua.

Purkista napsittavia lisäravinteita tärkeämpiä ovat monipuolisesta ja terveellisestä ruuasta saatavat ravintoaineet. Esimerkiksi antioksidanttien lisäämisestä ruokavalioon ei ole kattavia hyvinvointinäyttöjä, joten monimutkaisilla tutkimustuloksilla ei ole treenaajalle suurtakaan käytännön merkitystä.

Kehossa on käynnissä jatkuvasti miljardeja prosesseja, ja jos jollain yksittäisellä hivenaineella voidaan vaikuttaa yhteen prosessiin, ei se vaikuta suurempaan kuvaan millään tavalla. Uutuustutkimuksia lukiessa pitäisikin osata suhteuttaa asiat isompaan mittakaavaan. Onko tämä asia olennainen yksittäisen ihmisen kannalta? Yleiset ravinto ja liikuntasuositukset ovat turvallisia, sillä niitä ovat analysoineet ihmiset, jotka todella ymmärtävät niitä. Puoli kiloa kasviksia päivässä on elimistölle parempi polttoaine, kuin sekalainen valikoima lisäravinteita.

Asiantuntija ravinto- ja ­voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin

­

Tilaa Fit!

Lue myös:

Minkä ikäisenä aineenvaihdunta alkaa hidastua?

6 väärää uskomusta aineenvaihdunnasta

Teksti Anna Povenius
Kuvat Adobe Stock