11 yllättävää asiaa, jotka aiheuttavat finnejä ja epäpuhtauksia

Mistä iholle puhkeavat finnit ja näppylät saavat alkunsa? On olemassa monia yksinkertaisia asioita välttää ihon puhkeamista kukkaan.

Käsi ylös, jos huomatessasi ensimerkkejä tulevasta finnistä, laitat siihen epäpuhtauksille tarkoitettua voidetta. Syyllistymme kaikki joskus finnien liialliseen hoitamiseen.

Useimmiten finnien hoitotuotteet sisältävät salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia. Näiden ainesosien teho perustuu siihen, että ne kuivattavat näppyä ja se katoaa nopeammin. Jos kuitenkin käytät näitä aineita sisältävää täsmähoitotuotetta liikaa, saattaa ihosi alkaa tuottamaan vain lisää öljyä, ja sitä mukaa myös näppyjä. Jos käytät tuotetta liikaa, ihosi alkaa punoittaa ja tuntuu kiristävältä. Olet varmasti joskus kokeillut peittää kuivaa finniä, joten tiedät sen piiloon saamisen olevan vaikeaa.

Tee näin: Sen sijaan, että levität hoitotuotetta joka päivä, useampaankin kertaan, kokeile hydrokortisonivoidetta. Se ei kuivata ihoa läheskään niin paljon, ja peittäminenkin on tällöin helpompaa. Hydrokortisoni lievittää punoitusta ja vähentää tulehdusta. Sinun ei tarvitse luopua täsmähoitotuotteistakaan kokonaan, mutta kokeile vähentää käyttöä. Joka toinen ilta tai vähemmänkin riittää.

2. Kasvokuorinnastasi on enemmän haittaa, kuin hyötyä

Jos olet saanut iskostettua itsellesi idean siitä, että mitä enemmän kasvojasi kuorit – millä tahansa välineellä tai tuotteella, sitä pehmeämmäksi iho tulee, luovu tästä ideasta. Etenkin jos ihosi on taipuvainen epäpuhtauksiin, kuoriminen pahentaa niitä ja edesauttaa uusien syntymistä. Iholla on suojakerros, joka ylläpitää normaalia kosteutta ja estää bakteerien pääsyn ihon syvempiin kerroksiin. Jos ihon pinta ei ole kunnossa, esimerkiksi liiallisen kuorimisen seurauksena, bakteerit pääsevät helposti aiheuttamaan epäpuhtauksia.

Tee näin: Vaihda kuorintarakeita sisältävät tuotteet sekä kuorivat välineet, kuten kasvoharja, kemiallisesti kuoriviin tuotteisiin. Niitä ei tarvitse hangata, jolloin iho ei kuoriudu liikaa. Valitse esimerkiksi glykoli- ja maitohappoa sisältäviä tuotteita. Äläkä unohda huolellista kasvojen puhdistusta tai kosteutusta.

3. Päähine saa otsasi kukkimaan

Kaikki, mikä saa hien jäämään ihon pintaan voi tukkia huokosiasi, kuten hattu tai panta. Iho on tiiviisti kosketuksissa hatun, ja siihen jääneiden bakteereiden kanssa, jotka pääsevät ihollesi ja aiheuttavat epäppuhtauksia.

Tee näin: Huolimatta siitä, että hatut ovat kivoja, vältä käyttämästä niitä silloin, kun tiedät hikoilevasi. Jos et voi olla käyttämättä hattua tai pantaa hikoillessasi, kokeile ainakin versiota, joka jättäisi hieman tilaa otsallesi hengittää.

4. Hiustuotteet ovat syy epäpuhtauksiin

Osa raaka-aineista, kuten silikonit tukkivat huokosia, jollei niitä pestä huolellisesti päivän päätteeksi pois. Myös hiustuotteesi, erityisesti hoitoaine ja muotoilutuotteet, saattavat sisältää silikoneja. Meikin pesemme iltaisin pois, mutta hiuksista silikoneja tarttuu myös ihoomme ja tukkii huokosia.

Tee näin: Kun suihkussa laitat hoitoaineen tai -naamion hiuksiisi, laita hiukset klipsillä ylös, jottei aine valu pitkin selkääsi ja aiheuta ikäviä, kipeitä epäpuhtauksia. Vältä huuhtelemasta hoitoainetta niin, että se valuu pitkin kasvoja, rintaa ja niskaa, ja jos valuu, pese se iholtasi huolellisesti.

5. Treeni aiheuttaa finnejä

Jos et pääse suihkuun heti treenin jälkeen tai jätät kasvosi pesemättä, saat ihollasi aikaan lian, meikin, bakteerien, öljyn ja hien sekoituksen, joka antaa loistavan pohjan huokosten tukkeutumiselle ja epäpuhtauksien syntymiselle

Tee näin: Poista kaikki meikit ennen treeniä ja peseydy heti treenin jälkeen. Jos et pääse suihkuun, pese ainakin kasvosi tai pyyhi ne puhdistusliinalla.

6. Pyykinpesuaine aiheuttaa ärsytystä

Niinkin yksinkertainen asia, kuin pyykinpesuaine voi aikaansaada epäpuhtauksia. Joissakin pyykinpesuaineissa käytetään niin vahvoja kemikaaleja, että ne voivat ärsyttää ihoa. Iho saattaa siis reagoida jopa vaatteiden ja lakanoiden pesuainejäämiin, jolloin epäpuhtauksia voi syntyä kasvoille, selkään, rintaan ja ympäri vartaloa.

Tee näin: Valitse pesuaineita, jotka ovat hajusteettomia, väriaineettomia ja herkälle iholle sopivia.

7. Ruokavalio voi boostata epäpuhtauksia

Tomaatti ja pippuri ovat yleisiä tulisessa ruuassa, ja ne sisältävät hapanta lykopeenia, joka vaikuttaa myös ihon pH-arvoon ja saattaa aiheuttaa epäpuhtauksia erityisesti suunympärysalueella. Mausteisten ruokien lisäksi joidenkin ihmisten iho reagoi helposti myös maitoa tai gluteenia sisältäviin ruokiin. Riippuu siis täysin ihmisestä, mikä aiheuttaa kenelläkin näppyjä – ja se selviää vain kokeilemalla.

Tee näin: Kysy ihotautilääkäriltä tai ravintoterapeutilta neuvoja ruokavalion suhteen. Kerro, jos epäilet ruokavaliosi aiheuttavan epäpuhtauksia. Hän ehkä osaa neuvoa, jos jokin tietty ruoka-aine aiheuttaa näppyjä tai jos kyse onkin jostain suuremmasta ruokavalio- tai ruuansulatushäiriöstä.

8. Miehesi aiheuttaa näppyjä – tarkemmin sanottuna hänen partansa

Tietyissä tilanteissa parta saattaa hangata kasvojasi vasten aiheuttaen ihoärsytystä ja kuivuutta, jolloin ihon öljyntuotanto lisääntyy. Lisääntynyt öljyntuotanto taas aiheuttaa finnejä.

Tee näin: Joko sinun on hienovaraisesti pyydettävä siloisempaa kasvojen aluetta tai sinun on vain otettava rauhallisemmin, jotta hankausta ei syntyisi.

9. Tupakointi aiheuttaa iho-ongelmia

Jokainen polttamasi tupakka vähentää hapen määrää elimistössä, ja näin ollen iholla. Se vähentää kollageenin ja elastiinin määrää, ja niiden väheneminen aiheuttaa juonteita ja suurentaa huokosia. Karsinogeenit myös kuivattavat ja ärsyttävät ihoa, joka taas johtaa öljyn tuotannon lisääntymiseen – lopun jo tiedätkin.

Tee näin: Älä polta, se on yksinkertaisin tapa. Elä pidempään ja nauti terveestä ihostasi.

10. Patoutunut stressi ruokkii finnejä

Stressi saa finnit innostumaan ja finnit saa sinut stressaamaan – ikuinen oravanpyörä on valmis. Paineen alla kehosi tuottaa enemmän stressihormoneja, kuten kortisolia, joka taas voi saada talirauhaset tuottamaan testosteronia. Sen jälkeen ihosi öljyntuotanto lisääntyy, huokoset tukkeutuvat helpommin ja ihoon ilmestyy näppyjä.

Tee näin: Treenaa, meditoi ja ota aikaa itsellesi, mikä vain sopii, millä saat itsesi rentoutumaan. Heti, kun stressitasosi pienenee, elimistösi lakkaa tuottamasta stressihormonia ja ihosi voi myös paremmin.

11. Kasvojen koskettelu pahentaa epäpuhtauksia

Miten houkutteleva ajatus mennä sorkkimaan näppyjä itse, mutta ei, älä tee sitä. On lähes mahdotonta puristaa itse finni, ilman, että se jättää punaista jälkeä, joka lopulta jättää jälkeensä tummemman alueen tai jopa arven. Ja mikä pahinta, sormistasi menee usein enemmän bakteereja, jotka pääsevät syvemmälle ihoon ja aiheuttaa yhä enemmän haittaa. Joillakin on myös tapana kosketella kasvoja keskittyessä johonkin asiaan, töitä tehdessä tai tv:tä katsoessa. Näin bakteerit siirtyvät käsistä kasvoillesi.

Tee näin: Haasta itsesi olemaan koskematta kasvoihisi ja erityisesti näppyihin, jollei syy ole todella pätevä. Kun jätät finnit rauhaan, annat niille mahdollisuuden parantua etkä pahenna tilannetta. Jos finnit on todella vaikea jättää rauhaan, kokeile apteekista saatavia, finneille tarkoitettuja hydrokolloidilaastareita. Ne suojaavat finnejä bakteereilta ja nopeuttavat paranemista.

Jos olet jo kokeillut kaikkea, eikä mikään auta, ole yhteydessä ihotautilääkäriisi. Kyse voi olla myös aknesta, joka parantuakseen tarvitsee oikeat lääkkeet.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

”Hikoilu aiheuttaa finnejä” ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä

7 asiaa jotka tapahtuvat, kun lopetat meikkaamisen

Teksti Ida Suntio
Kuvat Adobe