Miittu Lehvävirta sanoo, että twerkkaus on laji, joka väkisinkin hymyilyttää.

Twerkkauksen Suomen mestari: ”Lajissa on boss lady -asennetta”

Twerkkauksen Suomen mestari Miittu Lehvävirran, 23, mielestä twerkkauksessa on hyvää naisenergiaa ja boss lady -asennetta.

”Twerkkaus on katutanssilaji, joka juontaa juurensa afro-karibialaisista tansseista. Samalla kun joustetaan reisistä ylös ja alas, lantiota isketään rytmikkäästi puolelta toiselle, jolloin saadaan pakaralihakset heilumaan. Laji on rankka: kun tanssii viisi minuuttia täysillä, on jo hiessä ja hapoilla. Twerkkaaminen kysyykin hyviä reisi- ja pakaralihaksia sekä alaselän ja keskivartalon hallintaa. Myös polvet ovat lattialiikkeissä kovilla.

Twerkkaus sopii kaikille, eikä pepun koolla ole väliä. Kova kunto ja liikkuvuus ovat paljon tärkeämpiä ominaisuuksia. Twerkkauksessa on vähän liikkeitä verrattuna muihin tanssilajeihin. Sen vuoksi pitää olla luova ja keksiä, miten esimerkiksi kädet yhdistetään pepunheilautuksiin.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikkeet tehdään keskittyen 

”Twerkkauksen lisäksi käyn salilla, luistelen, pelaan sulkkista ja tanssin muita lajeja. Kotona kokkaillessa laitan usein musat päälle ja alan twerkata. Dancehall-taustastani on ollut apua, sillä kummassakin lajissa lantio on tärkeä.

Erotun joukosta sillä teen paljon temppuja. Sheikkaan peppua päänseisonnassa tai twerkkaan spagaatissa. Liikkeet pitää tehdä keskittyneesti, jottei tipu niskalleen tai riko itseään. Ensimmäisissä kisoissani hyppäsin spagaattiin liian kovaa ja reväytin takareiteni. Kuntoutus kesti pari kuukautta. Suurin pelkoni onkin, että paikkani pettävät, enkä voi enää tanssia.”

Twerkkaus kohtaa ennakkoluuloja

”Twerkkauksessa siisteintä on, kun pääsee heittäytymään villiksi. Karibia- ja lattarirytmit ovat ihanaa vastapainoa pimeille talvi-illoille, ja tanssiminen saa väistämättä hyvälle tuulelle. Twerkatessa ei tarvitse miettiä mitään, vaan voi vain antaa mennä täysillä. Se on  todella vapauttavaa.

Moni mieltää twerkkauksen seksistiseksi ja provosoivaksi. Itse en ajattele niin. Totta kai showmeininki ja näyttävyys kuuluvat lajiin. Mutta samalla twerkkauksessa on hyvää naisenergiaa ja boss lady -asennetta.”

”Lavalla olen tavallista räväkämpi versio itsestäni.”

Twerkkauksessa on parasta se fiilis, kun saa lantion liikkumaan ja voi vain antautua musiikin vietäväksi.

Tanssi on tuonut itseluottamusta

”Olen tarkka siitä, etten ylitä tanssiessani hyvän maun rajaa, vaan vakuutan yleisön tanssitaidoillani. Pienet vaatteet eivät ole edellytys lajin harrastamiselle, vaan jokainen voi tanssia juuri sellaisissa kuteissa kuin haluaa.

Lavalla vedän tietyn roolin päälle ja olen räväkämpi versio itsestäni. Tanssiminen on kasvattanut hurjasti itseluottamustani ja opettanut minut viihtymään omassa kehossani. En enää hae muiden hyväksyntää. Tärkeää on, että perheeni ja kaverini seisovat sen takana, mitä teen. 

Kun aloitin twerkkauksen, jouduin kohtaamaan aika paljon ennakkoluuloja. Vähitellen asenteet ovat muuttuneet, kun yhä useampi on kokeillut lajia ja innostunut siitä. Twerkatessa alkaa väkisinkin naurattaa ja hymyilyttää, ja lajiin jää tosi helposti koukkuun.”

Lue myös:

Jääuimari: ”Kroppa käskee lopettamaan, mielen pitää pysyä vahvana”

Vikeltäjä ei pelkää putoamista

Teksti Johanna Yrjölä
Kuvat Tomi Nuotsalo