Kiinnostaako juoksu, mutta alkuinnostuksen jälkeen liikkeelle lähtö takkuaa? Juoksuharrastajien vinkeillä onnistut tavoitteissasi.
Juoksu on helppo harrastus, sillä sitä voi harrastaa missä vain. Riittää kunhan omistaa säänmukaiset treenivaatteet ja juoksulenkkarit. Silti monilla alkuinnostus tyssää kuin seinään. Maratoonari Tarja Virolainen ja keskimatkoihin hullaantunut Henna Mäkinen paljastavat parhaat vinkkinsä, kuinka harrastusinto saadaan pysymään.
1. Liity juoksukouluun
Ryhmässä saat vertaistukea ja tsemppausta suorituksiin, joihin et ehkä yksin juostessa yltäisi. Monet juoksukoulut aloitetaan kevyesti: vuorotellen hölkkää, kävelyä ja juoksua. Jos kehossa on jotain kremppaa, saat ohjeita ja vinkkejä tekniikkaan.
2. Lähde liikkeelle, älä ajattele
Ei ketään oikeasti huvita lähteä marraskuun illan pimeydessä lenkille. Älä mieti, huvittaako, vaan vedä tossut jalkaasi ja lähde – ennen kuin istahdat sohvalle työpäivän jälkeen. Lenkin jälkeen on aina hyvä fiilis, vaikka alussa tuntuisi tahmealta.
3. Älä masennu, vaikkei sujuisi
Kaikilla juoksijoilla on huonoja päiviä, jolloin askel on raskas eikä juokseminen tunnu yhtään hyvältä. Aina sille ei ole edes selitystä. Seuraavalla kerralla fiilis voi olla taas paljon parempi.
4. Unohda liika kikkailu
Et tarvitse heti 200 euron juoksutossuja tai sykemittaria. Juokseminen on lopulta aika simppeliä puuhaa. Vasta kokemuksen myötä alat huomata, millaisessa maastossa ja millaisilla kengillä mieluiten juokset tai onko sinulla tarvetta seurailla sykettäsi. Juoksua voi harrastaa myös kuntosalin juoksumatolla, jos et halua ostaa varusteita ympärivuotiseen ulkojuoksuun.
5. Vaihtele juoksurutiineja
Kokeile erilaisia reittejä, maastoja ja pituuksia. Toiset pitävät maantiestä, toiset polkujuoksusta, jotkut juoksumatosta. Kehittymisen kannalta on hyvä juosta monipuolisesti erilaisia lenkkejä.
Lue myös:
Joonas Laurila: ”Juoksen elääkseni!”
8 tyypillistä pulmaa – Mitä syödä ennen lenkkeilyä ja milloin?