Silmät on syytä suojata etenkin veden äärellä, jotta vedestä heijastuva valo ei vaurioita silmiäsi.

Tiesitkö, että silmäsi voivat palaa auringossa?

Roskan tunne silmässä, kipu, vetisyys tai punoitus – siitä huomaa silmien palaneen. Lue asiantuntijan vinkit, kuinka voit suojata silmiäsi auringon haitoilta.

Aurinko voi vaurioittaa silmiä samaan tapaan kuin ihoa. Silmät vahingoittuvat paitsi suorasta auringon valosta, myös esimerkiksi veden tai lumen pinnasta heijastuvasta valosta.

Yleensä auringon silmille aiheuttamat haitat johtuvat liiallisesta ultraviolettisäteilylle altistumisesta. Oireet vaihtelevat silmien lievästä ärtymyksestä voimakkaaseen kipuun. Osaa oireista voi hoitaa itse, mutta voimakkaat oireet on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Silmien palamisen oireet ja hoito

Tyypillisesti liiallisen ultraviolettisäteilyn aiheuttamat oireet alkavat noin kuuden tunnin kuluessa auringossa oleilusta. Oireita ovat roskan tunne silmässä, eri asteinen kipu, silmän vetisyys, valonarkuus ja punoitus. Myös näöntarkkuus voi väliaikaisesti laskea.

Oireet johtuvat silmän pinnan solujen vaurioitumisesta ja kipuhermosyiden ärsyyntymisestä. Yleensä pysyviä vaurioita ei jää, vaan oireet helpottavat viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa.

Lieviä oireita voi hoitaa käyttämällä säilöntäaineettomia silmää kosteuttavia silmätippoja. Kirkkaita valoja kannattaa välttää ja mahdolliseen kipuun voi ottaa särkylääkettä. Jos oireet ovat erityisen voimakkaita tai eivät mene ohi kolmen vuorokauden jälkeen, kannattaa suunnata silmälääkäriin.

Auringolta suojautuminen

Auringolta voi suojautua käyttämällä hyvälaatuisia aurinkolaseja. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa valita malli, joka suojaa myös sivuilta ja alhaalta päin tulevalta valolta. Kaikkein pienimmät linssit eivät suojaa silmiä riittävästi auringon säteilyltä.

Aurinkolaseja on hyvä käyttää myös pilvisellä säällä. Edes aurinkolaseilla ei saa koskaan katsoa suoraan aurinkoon.

Silmälasitkin suojaavat silmiä jonkin verran, mutta vain suoraan edestä tulevalta ultraviolettisäteilyltä. Silmälaseista puuttuu kokonaan suoja häikäistymistä vastaan, joten myös aurinkolasit kannattaa hankkia.

Auringolle altistuminen voi vahingoittaa silmiä pysyvästi

Jos aurinkoon on katsonut suoraan, tai auringossa on tullut oleiltua ilman silmien suojaamista ja näössään havaitsee ongelmia, on syytä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Aurinkoon suoraan katsominen vahingoittaa silmiä pysyvästi. Infrapunasäteily voi vaurioittaa silmänpohjan valoaistinsoluja peruuttamattomasti.

Toistuva altistuminen auringolle voi vahingoittaa silmiä pitkän ajan kuluessa, vaikka aurinkoon ei ole katsonut suoraan. Tällöinkin vauriot voivat olla pysyviä.

Pahimmillaan auringon säteily voi aiheuttaa sidekalvon tai silmäluomen ihon syöpää. Lisäksi ultraviolettisäteily voi nopeuttaa kaihin kehittymistä ja lisätä riskiä silmänpohjan ikärappeumamuutoksille. Riskejä auringon kanssa ei siis kannata ottaa.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kliininen opettaja Juho Wedenoja, Helsingin yliopisto ja HUS Silmätautien klinikka.

Lue myös:

Personal trainer Bettina Gräsbeck: ”Provosoiva puhe viljasta ja maidosta ärsyttää”

Väsyttääkö koko ajan? Piristä oloasi näillä vinkeillä

Teksti Marissa Siivonen