5 x porrastreenikiertueen kohokohdat

Fitin porrastreenikiertue kiersi toukokuun alussa ympäri Suomea viiden eri kaupungin komeimmissa portaissa. Elsen Lautala veti Fit-jengille treenit, joissa panostettiin niin kestävyyteen kuin lihaskuntoonkin. Mukana kiertueella oli tsemppaamassa Valio PROfeel. Mitä jäi tien päältä päällimmäisenä mieleen?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Porrastreeni on ulkoliikuntaa parhaimmillaan

Kiertue ajoittui toukokuun alkuun, jolloin sinnikkäimmilläkin salihirmuilla alkaa tulla pitkä sisäliikuntakausi korvista ulos. Ylös, ulos ja lenkille -mantra vietiin käytäntöön Helsingissä, Lahdessa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa, kun Fitin lukijat kokoontuivat runsaslukuisina liikkumaan Else Lautalan johdolla. Fitin bloggaajanakin tunnettu Else on energinen ohjaaja, joka innostaa porukan liikkeelle ja saa jokaisesta tehot irti.

Mistä löytyvät parhaat portaat? Lukijat paljastavat suosikkipaikkansa 29 eri paikkakunnalta.

2. Eläimellisistä liikkeistä rytmiä portaisiin

Fit-jengin treeneissä pyritään pitämään hymy huulilla ja liikkumaan hyvällä fiiliksellä. Elsen opastuksella jalkojen lihaksista otettiinkin mittaa muun muassa laiska sammakko- ja tipuliikkeillä. Laiskassa sammakossa liike lähtee leveästä haara-asennosta, josta laskeudutaan mahdollisimman matalaan ja leveään kyykkyyn. Kädet asetetaan tukevasti pari pykälää ylemmälle portaalle ja ponnistetaan sitten jaloilla kohti käsiä sammakon lailla.

Sammakkoliikettä seuraa tipuhyppely: jalat viedään toisiinsa kiinni ja kyykätään sitten mahdollisimman alas. Kyykystä ponnistetaan portaissa ylöspäin. Tipuliikettä ei auteta käsillä, vaan ne pidetään niskan takana, kyynärpäät osoittavat ulospäin.

Sammakko- ja tipuliikkeen treenaamista pääset seuraamaan Fitin Instagram-tililtä suosikkeihin tallennetuista kiertuetarinoista.

3. Muista hyppiä!

Porrastreeni ovat vaihtelua tasamaalla juoksemiselle ja portaissa voi kehittää paitsi kestävyyttä ja lihasvoimaa myös ponnistusvoimaa. Erilaiset hyppyharjoitukset tuovat vaihtelua treeniin, ja Elsen johdolla porrastreenikiertueella harjoiteltiinkin räjähtävää ponnistusta. Mitä hyötyä hypyistä ja ponnistusvoiman kehittämisestä on?

– Erilaiset hypyt ovat loistava tapa lisätä harjoitteluun uusia ärsykkeitä, nostaa sykettä ja polttaa rasvaa. Hypyt kehittävät hyvin myös monipuolisesti jalkalihaksia. Sen lisäksi ne vahvistavat luita ja kehittävät koordinaatiota, kertoo Else.

Seuraa Elseä Instagramissa ja Facebookissa.

4. Järkevä ruokailu auttaa treenaajaa

Liikkumaan ei kannata lähteä tyhjällä vatsalla, vaan nauti kevyt välipala noin tunti ennen treenejä. Monipuolinen arkiruoka auttaa jaksamaan eli pidä mielessä sekä kasvikset, hiilihydraatit että proteiinit. Porrastreenikiertueen kumppanina toimiva Valio tarjosi Fit-jengille PROfeel-juomat treenien päätteeksi. PROfeel-proteiinijuomat säilyvät lämpimässä ja niissä oleva maitoproteiini imeytyy nopeasti – ne ovatkin kätevä välipala mukaan treenikassiin.

Lue lisää proteiinista ja sen tärkeydestä täältä.

5. Porrastreeni = pakaratreeni

Kiinnostavatko piukat pakarat kesän kynnyksellä? Jos vastaat kyllä, niin jatkathan lukemista loppuun asti. Kiertueelle osallistuneiden porrasjuoksijoiden tunnelmia ja tuntemuksia kuulostellessa esiin nousi toistuva kommentti ”kyllä tuntuu pakaroissa”. Portaissa treenaaminen todella tuntuu pakaroissa, kunhan pakaralihakset on lämmitelty ja ne aktivoidaan harjoituksen aikana. Pahimmillaan nukkuva pakaralihas antaa reisilihasten tehdä kaiken työn.

– Kevyt viiden minuutin hölkkä ja liikeratojen avaus toimivat hyvin lämmittelynä porrastreenien alkuun. Aluksi portaissa tehdään kevyitä liikkeitä ja kehon lämmetessä edetään rankempiin, kertaa Else lämmittelyosuutta.

Miten liikkeen sitten saa tuntumaan pakaroissa niin, että aktiivisesti työtätekevät lihakset ovat pakarat eivätkä reidet?

– Aktiivinen lantion työskentely ja asento auttavat harjoitusten purevan oikeaan paikkaan. Esimerkiksi etenevässä askelkyykyssä painopiste on pidettävä keskellä kyykyn aikana ja noustessa on työnnettävä lantio eteen. Tällöin liikerata vaikuttaa pakaraan!

Katso alta treenitunnelmia kiertueen alusta Helsingistä.

Suurkiitos kaikille kiertueelle osallistuneille! Jos et päässyt mukaan tällä kertaa, ei huolta: porrastreenikiertue käynnistyy uudelleen syyskuussa 2019. Pysy kuulolla!