Unohda kipulääkkeet! Tässä apu lihaskipuihin

Tulehduskipulääke hidastaa lihasten palautumista.

Lihakset kipeytyvät liikunnasta, joka on riittävän tehokasta tai sellaista, mihin kroppa ei ole tottunut. Pienetkin muutokset liikkeissä tai treenitehossa riittävät jumiuttamaan lihakset. Lihaskipu on pahimmillaan 1-2 vuorokauden päästä treenistä. Rankka tai erilainen treeni rikkoo lihaksen rakenteita, jolloin lihassolun sisällä oleva kalsium pääsee vuotamaan vääriin paikkoihin. Lihas turpoaa ja tulehtuu hieman. Se taas ärsyttää kipuhermoja, joten lihakset ovat arat. Toisaalta, ajoittainen lihaskipu on myös merkki tehokkaasta ja vaihtelevasta treenistä.

Toisin kuin usein luullaan, maitohapoilla ei ole mitään tekemistä lihaskivun kanssa. Maitohappo nimittäin laskee normaalille tasolle viimeistään tunnin kuluttua treenistä.

Säännöllisesti liikkuminen auttaa lihaskipuihin. Ja palautumisjuoman nappaaminen treenin päälle vähentää lihasten kipeytymistä. Samoin lyhyt hieronta pari tuntia treenin jälkeen lieventää kipua ja vähentää lihasvaurioiden aiheuttamaa turvotusta.

Lievästi kipeillä lihaksilla voi silloin tällöin tehdä treenin, mutta todella kipeillä lihaksilla ei kannata missään nimessä treenata kovaa, koska lihasten voima on heikompi ja liikkuvuus kärsii, mikä altistaa tekniikkavirheille ja vammoille.

Parasta lääkettä kipeille lihaksille on matalatehoinen liikunta. Kevyt venyttely ja varovainen hieronta voivat lievittää hieman kipua, mutta ne eivät poista sitä kokonaan. Tulehduskipulääkkeet auttavat hetkellisesti, mutta niitä ei kannata käyttää lihaskivun hoitoon, koska ne hidastavat lihasten palautumista.