Tunnetko tämän sairauden? Himotreenaajan vaara!

Jos rankan treenin jälkeen tuntuu kuin lihakset menisivät rikki ja paikat ovat useamman päivän kosketusarat, on syytä huolestua.

Rabdomyolyysi on harvinainen tila, mutta nämä vakavat oireet on syytä tunnistaa: Treenit tuntuvat överirankoilta. Lihakset tuntuvat menevän rikki ja ovat treenin jälkeen useamman päivän todella kipeät, jopa kosketusarat.

Todella rankkaan lihaskuntoharjoitukseen voi liittyä rabdomyolyysin riski. Siinä lihassoluihin tulee niin pahoja vaurioita, että soluluista pääsee verenkiertoon isot määrät aineita, joita siinä ei pitäisi olla. Lihakset tuntuvat äärimmäisen kipeiltä, kuume voi nousta ja virtsa alkaa värjääntyä veren tai kolajuoman väriseksi.

Tilaa epäillessään on hakeuduttava sairaalahoitoon, sillä hoitamattomana rabdomyolyysi voi vaurioittaa munuaisia tai johtaa lihasten kuolioon. Altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi pitkä treenitauko, kova kyky tsempata itseään ja korkea kipukynnys ja nestehukka. Esimerkiksi norjalalaishiihtäjä Vibeke Skofterud joutui teho-osastolle rabdomyolyysin vuoksi. Onneksi kyseessä on harvinainen tila.