Salitreenaajan oheislajit: lisää näitä lajeja viikkoosi

Salitreenin vastapainoksi kannattaa harjoittaa lajeja, jotka kehittävät liikkuvuutta, ketteryyttä ja nopeutta mutta myös kestävyyttä.

Salitreenari, jos viihdyt salilla ja voimatreeni on sinulle mieluista, vastapainoksi kannattaa harjoittaa oheislajeja, jotka kehittävät liikkuvuutta, ketteryyttä ja nopeutta mutta myös kestävyyttä.

1. Palloile

Pallopeleissä tulee suunnanmuutoksia, nopeutta, ketteryyttä ja koordinaatiota, joskus myös liikkuvuutta, jotka antavat hyvää vastapainoa yksipuolisemmalle voimatreenille

2. Liiku ulkona

Jos haluat harjoitella mieluummin yksin, lähde ulos liikkumaan. Etsi ympäristö, jossa voit haastaa kehoasi parkour-hengessä: nostaa jalkaa, kyykkiä ja kumarrella sekä hyppiä. Metsä sopii tähän hyvin, ja siellä voit vaikka vuorotella kävelyä ja juoksua. Puunrungot ja kannot pakottavat nostamaan jalkaa ja hyppimään, välillä voit spurtata ylämäkeen tai kiivetä mäen karhukävelyllä ylös. Sopivassa kohdin voit roikkua puunoksassa.

3. Uimaan

Uiminen kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskestävyyttä. Moni kokee veden rentouttavana, jopa meditatiivisena, joten uinti on kokeilemisen arvoinen tukilaji salitreenarille.

Mikäli vesi ei kuitenkaan ole juttusi, kokeile lisätä arkeesi hermostoa rauhoittavia hengitysharjoituksia.

4. Lisää monipuolista liikettä

Tee itse saliharjoittelustasi kokonaisvaltaista ja lisää lämmittelystä alkaen treeniisi monipuolista liikettä. Dynaamiset, joogahenkiset liikkeet ja avaavat liikkeet, joissa liikutaan alkuun rauhallisesti ääriasennosta toiseen, ohjaavat kehoa tulevaan treeniin ja aktivoivat myös hermostoa. Pelkissä aerobisissa laitteissa lämmittelemällä toistat yleensä samaa liikettä ja pahimmassa tapauksessa vielä istut samalla.

5. Hyödynnä kehon paino

Tee mahdollisimman paljon omalla keholla ja vapailla painoilla, kuten kahvakuulalla ja levytangolla, jolloin kehon luonnolliset liikeradat toteutuvat paremmin. Samalla harjoitat tasapainoa ja koordinaatiota. Voimistelurenkaat ovat loistava lisäväline, jonka voi ottaa mukaan myös pihatreeneihin.

6. Hypi

Tee hyppelyitä: burpeeta, loikkia, naruhyppelyä, boksihyppyjä. Kokeile myös tasapainolautaa tai maassa.

Asiantuntija: Jukka Rajala, Movement Coach

Lue myös:

Puutarhanhoito käy treenistä – 5 tapaa korvata salipäivä

5 tehokasta liikettä: korvaa jalkapäivä loikkatreenillä

 

Teksti Johanna Lätti
Kuvat iStock