Pysy pystyssä liukkailla keleillä – valitsetko nastat vai kitkat?

Tiedätkö, milloin valita nastakengät tai kitkakengät? Kun on liukasta, oikea kenkävalinta auttaa pysymään pystyssä. Kun pito on hyvä, ei tarvitse myöskään lyhentää askelta ja ryhtyä sipsuttamaan.

Talvinen ulkoilu on ihanaa; palkintona on punaiset posket ja virkistynyt mieli. Aika ajoin keli pistää kuitenkin hanttiin, sillä jää ja tiiviiksi lanattu lumi saattavat olla hyvinkin liukkaita alustoja. Liukkailla liikkuminen asettaa varusteille haasteita, ja varsinkin kenkien pitäisi olla sellaiset, että niillä on turvallista askeltaa.

Moni ulkona liikkuja ja talvijuoksija pohtiikin oikeaa kenkävalintaa: pitäisikö satsata kitkapohjiin vai nastakenkiin? Nyrkkisääntö on, että nastat sopivat parhaiten luonnossa ulkoiluun, varsinkin juoksuun. Kitkat taas ovat käytännöllisemmät kaupunkiolosuhteissa reippailuun.

Kitkakengät – oikea materiaali

Kitkakengät tai pitopohjakengät toimivat yleiskenkinä, joiden pohjan pito on yllättävän hyvä myös liukkailla pinnoilla. Kitkakenkien pito perustuu samanlaiseen ratkaisuun kuin autojen kitkarenkaissa: pohjan ristiin rastiin kulkevat urat auttavat pysymään pystyssä.

Myös materiaalivalinta on talvikäyttöön tarkoitetuissa kitkakengissä olennaista. Kengissä käytetäänkin yleisesti kahta materiaalivaihtoehtoa. Osa valmistajista luottaa Vibramin Arctic Gripiin, osa taas tekee autonrengasvalmistaja Michelinin kanssa yhteistyötä. Olennaista materiaalissa on, ettei se kovetu kylmälläkään ilmalla, sillä silloin pito-ominaisuudet heikkenevät huomattavasti ja urallisestakin kengästä tulee liukas.

Kitkakengät ovat monipuolinen yleiskenkävaihtoehto, sillä niillä voi kulkea hyvin myös sisätiloissa. Parhaiten pitopohjakengät sopivat lumisiin olosuhteisiin, mutta jäällä ne eivät kuitenkaan ole yhtä pitävät kuin nastakengät.

Nastakengät – juoksijalle

Jos kitkakenkiin tarvitaan lisäpitoa, voi niiden kaveriksi hankkia liukuesteet, jotka kiinnitetään tarvittaessa kenkiin. Liukuestevaihtoehtoja on monenlaisia ja kevyimmät kulkeutuvat näppärästi kassissa tai taskussa, josta ne voi pahan paikan tullen ottaa käyttöön.

Nastakengät ovat parempi vaihtoehto etenkin juoksijoille ja rivakasti kävelijöille. Nastakengissä on teräsnastoja, jotka pureutuvat hyvin varsinkin jäähän. Kun pito on hyvä, ei tarvitse lyhentää askelta ja ryhtyä sipsuttamaan. Näin juoksuasento säilyy neutraalina ja lihakset eivät rasitu turhaan.

Nastojen haaste on, että ne jättävät helposti jälkiä lattiaan ja pitävät ärsyttävää ääntä lattialla käveltäessä. Nastat ovat myös liukkaat sisätiloissa. Niillä ei siis kannata poiketa kauppaan lenkin päätteeksi. Haasteita nastat asettavat myös paljailla kivipinnoilla kuljettaessa.

Lue myös:

Näin valitset uudet lenkkikengät

Teksti Päivi Ekola
Kuvat iStock