Onko lihaskipu merkki tehokkaasta treenistä?

Arat lihakset eivät välttämättä kerro, että treeni on ollut hyvä ja tehokas.

Kipu treenin jälkeisenä päivänä johtuu siitä, että treeni on tehonnut ja lihaskudokseen on tullut vaurioita. Mutta lihaskipu ei ole itseisarvo sinänsä eikä välttämättä tavoittelemisen arvoinen asia tai edes tehokkaan treenin tae. Harjoitus on voinut olla ihan yhtä tehokasta tai jopa tehokkaampaa, vaikka lihakset eivät tulisikaan jälkeenpäin kipeiksi.

Tyypillisesti lihakset kipeytyvät lähes aina, kun tehdään jotain keholle uudenlaista liikettä tai harrastetaan uutta liikuntamuotoa. Elimistö sopeutuu uuteenkin ärsykkeeseen 1–3 viikon kuluessa eikä lihaskipuja ilmene yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla.

Pidemmällä aikavälillä oleellisempi treenitehon mittari on kehittyminen. 1–3 kuukauden välein kannattaa pitää tsekkaushetki oman tavoitteen mukaan: nouseeko enemmän painoja, onko vyötärö kaventunut tai ovatko lihakset kasvaneet?

Jos lihaksissa on kipua jo neljättä päivää, se ei välttämättä ole enää tervettä treenikipua. Silloin treeni on voinut olla liian rajua ja kipu voi olla merkki esimerkiksi lihasrepeämästä.