Kun valikoit treenivaatteita kassiin, mieti hetki: millaisen vireen haluat pukea tänään päällesi. Valitsetko henkistä ja kunnianhimoista lilaa, mustaa turvapukeutumista vai juurevaa vihreää?
Ryhmäliikunnan ohjaajilla on harvoin päällään mitään harmaata. Joskus heilläkin on mustien trikoiden päiviä, mutta pääsääntöisesti heidän asuissaan on lämpimiä ja raikkaita sävyjä.
Ei ole aivan sattumaa, jos kuntokeskuksen seinät on maalattu oranssin ja sinisen sävyillä. Usein myös henkilökunnan työasuissa käytetään näitä kahta väriä. Oranssi symboloi sosiaalisuutta ja sininen aikaansaamista.
Sosiaalipsykologi Adam Galinskyn mukaan väreillä ja vaatteilla on vaikutusta ihmisten psykologisiin prosesseihin, ajatteluun ja itsevarmuuteen. Galinsky kollegoineen on osoittanut tutkimuksissaan, että uniformuun pukeutunut ihminen on itsevarmempi ja tekee vähemmän virheitä.
Vaatteiden värit ovat symboleita, sosiaalisen roolin ja mielialan ilmaisuja. Niillä on myös suora vaikutus aivojen kognitiivisiin toimintoihin, eli ajatteluun ja päätöksentekoon.
Värivalinnoilla voit vaikuttaa omaan treenimotivaatioon ja myös siihen, miten toiset ihmiset näkevät ja kokevat sinut. Asuvalinta voi tehdä olon fyysisesti vahvemmaksi.
Treenaajan turvavärit
Brittiläisen psykologian professorin Karen J. Pinen mukaan 73 prosenttia ihmisistä haluaa vaatteiden antavan itsevarmuutta. Vain seitsemän prosenttia haluaa sulautua pukeutumisellaan ihmismassaan. Silti suuri osa ihmisistä valitsee liikunta-asun, joka herättää mahdollisimman vähän huomiota.
Suomessa suositaan usein ei-personaaksi pukeutumista. Valtaosa suomalaisista valitsee ”älkää katsoko minua” -treeniasun. Väreillä irrotellaan ennemminkin treenikengissä.
Toisin kuin usein väitetään, suomalaisten naisten suosikkiväri ei ole harmaa eikä musta, kun on kyse vaatteista. Suomalaiset naiset ostavat eniten pinkkiä ja keltaista. Nämä värit jakavat myyntitilastojen ykkössijan. Toisella sijalla on harmaa ja kolmantena musta.
Musta ja tummansininen ovat turvavärejä. Monissa maissa poliisien ja turvatarkastajien uniformut ovat tummansinisiä tai mustia. Ne ovat myös käytännöllisiä sävyjä: kun on kuukautiset tai epävarma olo, täysmusta treeniasu antaa suojaa.
Harmaa on myös kontrollin väri. Sitä käytetään vankiloissa ja Suomen armeijan uniformuissa. Harmaa symboloi persoonan häivyttämistä ja massaan sulautumista. Harmaan treeniasun psykologinen viesti voi olla: Haluan keskittyä omaan treeniini. Älä juttele minulle, älä kiinnitä minuun huomiota.
Yllätä aivot epätavanomaisella
Dopamine dressing tarkoittaa pukeutumista, jossa väreillä pyritään vaikuttamaan mielialaanja aivojen vireystilaan. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka tekee olotilan energiseksi ja aikaansaavaksi.
Mutta voiko värikkäillä vaatteilla oikeasti nostaa aivojen dopamiinitasoa?
Karen Pinen mukaan asuvalinnan yllättävyys kohottaa aivojen dopamiinitasoa. Kun puet päällesi jotain odottamatonta, se piristää omia aivojasi ja saa aikaan hyväntuulisuutta myös toisissa ihmisissä.
Parasta dopamiinipukeutumista ovat erikoiset mutta miellyttävät väriyhdistelmät, halvan ja luksuksen hirtehinen yhdistely sekä leikittely mauttomuudella: valitse päälle jotain niin mautonta, että se näyttää jo tyylikkäältä.
Pine varoittaa kuitenkin, että työelämässä yllättävät asuvalinnat eivät johda ainakaan uralla etenemiseen. Mutta salilla voi hyvin irrotella vapaasti.
Kriisin jälkeen kaivataan väriä
Suurten kansallisten kriisien jälkeen ihmiset haluavat pukeutua kirkkaisiin väreihin, vastaiskuna vaikeiden aikojen harmaudelle ja kontrollille. Kriisin jälkeisillä vaatteilla juhlitaan vapautta.
Tämä näkyy myös kevään ja kesän 2022 treenivaatemallistoissa. Treenivaatteissa korostuu nyt primitiivisyys − uudelleen syntynyt yhteys luontoon. Suosikkivärejä ovat sammaleen vihreä, vispipuuron punainen ja okra. Epäsovinnaisia, dopamiinin kanssa flirttailevia väriyhdistelmiä on paljon tarjolla: punaista yhdistettynä lähes ihonväriseen nudeen, ärsyttävän kirkkaan keltaista sekoitettuna pinkkiin.
Kotoisuutta tuodaan uudella tavalla esille. Kun kotona olo ja etätyö ovat koronan myötä lisääntyneet, ostopäätöstä tehdessä mietitään ensisijaisesti, olisiko asu mukava myös etätöissä?
Kolmas vahva trendi kevään ja kesän treenivaatteissa on katutyyli sekä e-sport. Näissä asuissa yhdistyy treenaaminen ja yökerhopukeutuminen. Samoissa vaatteissa voi periaatteessa mennä salille ja bilettämään.
PUKEUDU NIIN KUIN HALUAT TUNTEA
➜ Mitä alhaisempi energiataso, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden väreihin ja miellyttäviin materiaaleihin.
➜ Kun ihminen on stressaantunut, ahdistunut tai masentunut, asuvalikoima kaventuu. Karen Pinen mukaan onnettomat ihmiset käyttävät kymmentä prosenttia vaatekaappinsa sisällöstä.
➜ ”Alipukeutumisesta” tulee herkästi negatiivinen, mielialaan vaikuttava kierre: Alavireinen suosii asuja, joiden sisään voi piiloutua. Alipukeutuneena saa osakseen vähemmän myönteistä huomiota ja joskus jopa ikävää kohtelua. Mieliala laskee entisestään.
➜ Vaatteet antavat luvan käyttäytyä eri tavalla. Aina ei kannata pukeutua vallitsevan mielialan mukaisesti, vaan tavalla, joka saa mielen paremmaksi.
Lue myös: