Mikä jooga sopii sinulle?

Lempeitä venytyksiä vai haastavia asanoita? Löydä oma lajisi.

”Käyn jumpissa ja lenkillä. Kaipaan vastapainoksi jotain muuta.”

Flowjooga
Hyvä vaihtoehto niille, jotka kammoavat liian seesteistä meininkiä. Flow’ssa yhdistetään eri tyylisuuntien jooga-asanoita, hengitysharjoituksia ja joskus pilatesta – osa tunneista voi olla tanssillisiakin. Musiikilla rytmitetyillä tunneilla liu’utaan flowmaisesti liikkeestä toiseen ja keho saa tuta niin voimaa, notkeutta kuin tasapainoa kehittäviä liikkeitä.

”Haluan lisää voimaa.”

Astanga
Erittäin fyysistä ja liikunnallista, monien mielestä rankinta joogaa. Astanga vaatii hyvää kuntoa, eikä notkeuskaan ole pahitteeksi. Harjoitus puree lihaksiin, niveliin ja jopa sisäelimiin. Se täpäköittää kehoa sekä kehittää tasapainoa ja keskittymiskykyä. Asanat tehdään aina samassa järjestyksessä ilman välirentoutuksia. Astanga kannattaa aloittaa ohjatuilla tunneilla tai alkeiskurssilla, jotta liikkeet oppii tekemään oikein ja turvallisesti.

”Olen stressaantunut”

Yin
Kun useimmat joogat keskittyvät lihaksiin, yinissä asennot vaikuttavat myös sidekudoksiin, kuten lihaskalvoihin ja jäykkiin nivelsiteisiin. Lempeää yiniä kutsutaan hiljaiseksi harjoitukseksi, koska siinä tehdään nautinnollisen pitkiä, 2–5 minuutin pituisia venytyksiä lattiatasossa. Asentoja on helppo säädellä oman notkeuden mukaan. Yinissä tavoitellaan fyysisen ja psyykkisen terveyden tasapainoa, ja viipyilevä harjoitustahti kehittää läsnäolon taitoa.

”Kärsin alaselkäkivuista”

Iyengar
Hidastempoista joogaa, jota sovelletaan myös terapeuttisiin tarkoituksiin. Asentoja viilataan kärsivällisesti, ja liikkeissä pysytään pitkään ja hartaasti, jotta ne jäävät kehon muistiin. Kehoa ei kuormiteta, vaan se pyritään saamaan hengityksen kanssa harmoniaan. Iyengarin tekevät turvalliseksi myös apuvälineet, kuten tukitiilet, tyynyt sekä remmit. Harjoitus päättyy aina loppurentoutukseen.

”Haluan henkistymistä.”

Kundaliini
Tietoisuuden joogaksi kutsutussa kundaliinissa tavoitellaan sisäisen tasapainon löytämistä, rauhallisuutta ja itsetuntemuksen kehittämistä. Harjoituksessa yhdistyvät fyysiset liikesarjat (kriyat), hengitys (pranayama), käsien asennot (mudrat), energiaa ja elinvoimaa ohjailevien kehon lukkojen (bandhojen) käyttö, rentoutuminen, meditaatio sekä mantrojen lausuminen tai laulaminen.

”Haluaisin viedä mieheni joogaan.”

Pari- ja akrojooga
Molemmissa asentoja tehdään yhdessä ja toiseen tukeutuen. Hengitys synkataan yhteen, ja tasapainon hakeminen yhdessä horjuen ja huojuen jos mikä lisää läheisyyttä ja luottamusta – ehkä myös kärsivällisyyttä. Akrojoogassa tehdään asanoiden lisäksi akrobaattisia liikkeitä, esimerkiksi niin, että toinen asettuu selälleen maahan, nostaa kädet ja jalat ilmaan, ja pari asettuu niiden päälle vatsalleen lentävään asentoon.

Vinkit antoi Villa Mandalan Mia Jokiniva