Liikunnalliset naiset kertovat: ”Näin pidän motivaation yllä”

Joskus liikkumaan lähteminen tökkii. Miten motivoida itseään?

”Teen niin kuin kehoni pyytää”

Jos olen ollut kipeänä, aloittaminen tuntuu tauon jälkeen ylitsepääsemättömältä. Tiedän kuitenkin, että kun raahaan itseni salille, saan hyvän olon viikossa takaisin. Hyvä olo – motivaationi salaisuus – taas syntyy kehon kuuntelemisesta. En suunnittele treenejäni etukäteen, vaan mietin aamulla, mitä kehoni kaipaa. Huomasin keväällä, että joka paikkaa kolotti enkä ylettynyt varpaisiini. Päätin vähentää punttitreeniä ja keskittyä kehonpainoharjoitteluun, joogaan ja Harri-koiramme kanssa lenkkeilyyn.

Janni Hussi, fitnessmalli

”Olen kekseliäs”

Ohjaan jumppia päivätyöni ohella, ja lisäksi minulla on kaksi pientä lasta. Siksi omalle treenille on vaikea löytää aikaa. Minun on oltava mahdollisimman kekseliäs, jotta tulen treenanneeksi. Ehdotin taannoin taloyhtiömme äideille, että vedän lastemme pelin aikana kentän laidalla jumpan. Saman voi tehdä, vaikkei olisi jumppaohjaaja: jokainen vähänkään liikkunut pystyy vetämään kavereille treenit. Suosittelen kiireiselle ihmiselle myös hyppynarulla hyppimistä ja kaverin kanssa vedettyjä porrastreenejä.

Henriikka Aihinen, Elixian ryhmäliikunnanohjaaja

”Pienikin treeni on treeni”

Olen entinen syömishäiriöinen ikilaihduttaja ja kaikki tai ei mitään -liikkuja, joka repii ensin liikaa ja väsähtää sitten. Nyt olen vihdoin oivaltanut, että jos treenaaminen tökkii, itsensä piiskaaminen ei auta. Kun keväällä huomasin treenaavani jälleen hampaat irvessä, päätin vähentää aikaan ja paikkaan sidottua liikuntaa. Nyt treenaan neljästi viikossa, mutta sillä ei ole väliä, millä tavalla sen teen.

Jenny Lehtinen, Ylen toimittaja ja Läskimyytinmurtajat-projektin vetäjä

”Hyväntekeväisyys saa juoksemaan”

Juoksen vuoden 2017 alussa 2 200 kilometriä väkivallattoman tulevaisuuden puolesta. Siitä lähtien, kun olen osannut vastata kysymykseen ’miksi juoksen’, motivaatio on ollut helppo löytää. Juoksen parhaillaan 65–80 kilometriä viikossa ja saan intoa ajatuksesta, etten juokse vain itseäni varten. Avuksi voi ottaa myös Charity Miles -sovelluksen, joka muuntaa treenikilometrit lahjoitukseksi hyväntekeväisyyteen.

Emilia Lahti, tutkija ja Sisu not Silence -kampanjan perustaja

”Kilpaileminen motivoi”

Rakastan rääkkiurheilua mutta välilevynpullistuman vuoksi olin kaksi vuotta pelaamatta. Silloin tajusin, mikä merkitys liikunnalla on toimistotyöläisen jaksamiselle. Kun tietää, ettei liikkuminen ole itsestäänselvyys, motivaatiota ei tarvitse etsiä. Myös kilpaileminen motivoi. Jos häviät, näet, mitä pitää tehdä ensi kerralla paremmin. Jos voitat, onnistumisen ilo ruokkii treenaamaan kovempaa.

Salla Tikkanen, SM-tason beach volley -pelaaja