Laura Toukola aikoo polkea 4 200 kilometrin reitin 50 vuorokaudessa ystävänsä Taina Liekarin kanssa.

Selkäydintulehdukseen sairastunut Laura Toukola: ”Pelkäsin, että halvaannun pysyvästi”

Laura Toukola, 36, sairastui viisi vuotta sitten kivuliaaseen sairauteen, joka aiheutti hetkellisen halvaantumisen. Nyt hänellä on uusi ammatti ja uusi haaste elämässä: pyöräily Espanjan ympäri.

Laura Toukola makasi neurologisen sairaalan päivystyksessä verhojen takana ja itki. Kivut olivat niin kovat, että selkä oli taipunut kaarelle. Aikansa odotettuaan hoitaja tuli tuomaan kipulääkettä.

− Lääkkeet olivat niin vahvoja, että sekavana aloin puhua englantia, Laura muistelee.

Lähihoitajana työskennellyt kolmikymppinen nainen oli ollut viimeiset pari kuukautta todella väsynyt ja kärsinyt pahoista selkä- ja lonkkakivuista. Selkää oli tutkittu työterveyshuollossa, mutta mitään syytä ei ollut löytynyt.

− Kun kipu vain jatkui, minulle suositeltiin psykiatrille menoa.

Lopulta kivut kävivät niin sietämättömiksi, että Laura hakeutui terveyskeskuksen päivystykseen. Siellä valittaessaan painetta alavatsassa lääkärit oivalsivat, että Laura ei enää tuntenut virtsaamisentarvetta. Hänet passitettiin kirurgiseen sairaalaan. Kirurgisen sairaalan tutkimuksissa huomattiin, että jos hän laittaa silmät kiinni, hän lähtee kaatumaan. Lauran matka jatkui neurologisen sairaalan tutkimuksiin.

− Se oli pelottavinta elämässäni. Kukaan ei kertonut minulle mitään, enkä tiennyt ollenkaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Pelkäsin kuolevani.

Mikään ei ole elämässä itsestään selvää. Sairaus voi tulla kenelle tahansa ilman syytä.

Shokissa ja tunnottomana

Oireilu oli niin kirjavaa, että lääkäritkin olivat ymmällään. Päivystyksessä Lauralla alkoi kova päänsärky, ja hänet lähetettiin magneettikuviin, sekä otettiin selkäydinpunktio. Tutkimusten mukaan heijasteet viittasivat selkäydinsairauteen. Hän pääsi osastolle saamaan lääkitystä.

− Jouduin kahden viikon ajaksi tiputukseen, kuusi tuntia päivässä. Koska viruslääke tuhosi verisuonia, käsivarteni olivat ihan mustelmilla.

Pian huomattiin, Lauran refleksit alkoivat hävitä. Jalkoihin alkoi levitä tunnottomuus, joka laajeni ylöspäin niin, että ensimmäisen viikon aikana hän ei enää tuntenut rinnasta alaspäin mitään, vaikka häntä tökittiin tikuilla. Hänen vasen jalkansa halvaantui kokonaan puoleksitoista vuorokaudeksi.

Lääkäri arveli ensin MS-taudin mahdollisuutta, mutta diagnoosiksi tuli viimein selkäydintulehdus. Laura googletti sairauden ja luki, että halvaustilat voisivat jäädä pysyviksi.

− Olin shokissa. Mietin, että miksi? Miksi minä! Minähän olin vasta 31-vuotias! Mitä olin tehnyt väärin? Masentuneena en syönyt kolmeen vuorokauteen mitään.

Samaan aikaan Lauran mies oli ulkomailla. Ainoa, jonka kanssa hän pystyi keskustelemaan avoimesti peloistaan, oli sairaalapappi.

− Tunsin todella syvää itsesääliä. Kun perhe tuli katsomaan, vitsailin, koska en halunnut rasittaa heitä. Jälkeenpäin itkin yksin.

Laura suoritti urheiluhierojan tutkinnon Fuengirolassa..

Asiakkaan tarina pysäyttää

Raajojen tuntopuutos alkoi onneksi hävitä lääkityksen seurauksena, ja Laura sai takaisin tsemppimielen. Kotiin päästessään hän alkoi kuntouttaa itseään kävelemällä lyhyitä matkoja kerrallaan. Kaikki hänen voimansa olivat kadonneet lihaksista.

− Ihana naapurini vei minut joka iltapäivä kävelylle korttelin ympäri, mutta sen jälkeen olin ihan poikki loppupäivän.

Toisaalta kuntoutusvaiheessa kivut myös pahenivat. Joskus kipujen iskiessä Laura saattoi maata kotona lattialla siihen asti, kunnes mies tuli kotiin ja nosti hänet ylös.

− Olin todella pettynyt siihen, miten hidasta kuntoutuminen oli. Toisaalta tuskin olisin kuntoutunut niinkään nopeasti, ellei olisi ollut jotain kuntopohjaa olemassa. Uskon, että kuntosaliharjoitteluni pelasti minut.

Lähihoitajan työhönsä kotihoitoon Laura palasi jo kahden kuukauden kuluttua innoissaan ja muuttuneena hoitajana. Hänestä tuli myötätuntoinen kuuntelija, jolle asiakkaat kertoivat elämäntarinoitaan. Laura huomasi, että monet asiakkaat olivat katkeria siitä, mitä oli jäänyt elämässä tekemättä. Yksi tarina erottui joukosta.

− Eräs asiakkaani oli hyvin huonokuntoinen, mutta muisteli onnellisena elämänsä aikana tehtyjä reissuja muun muassa Marokkoon ja Egyptiin. Silloin tajusin, että haluan irti tästä oravanpyörästä.

Irrottautuminen tapahtuikin rajusti, henkisen romahduksen kautta. Selkä oli jo kunnossa, mutta Laura ei ollut koskaan ehtinyt käydä läpi sairastumisensa aiheuttamia tunteita. Kun vanhan, käsittelemättömän stressin päälle kertyi vielä työn aiheuttamaa kuormitusta, työkaveritkin huomasivat, että hänestä oli tullut kiukkuinen. Laura itse oli huomannut oman hajamielisyytensä. Liikennevaloissa hän saattoi miettiä, että mitä pitikään tehdä, jos palaa vihreä valo.

− Sinä päivänä, kun annoin potilaalle väärää insuliinia, marssin työterveyshuoltoon ja jäin pitkälle sairauslomalle. Aloin käydä läpi asioista, joita olisi voinut käydä jo silloin sairastuessani.

Suurimman tuen hän sai mieheltään. Sairausloman päätteeksi Laura irtisanoi itsensä töistä. Miehensä kanssa heille oli alkanut kypsyä ajatus muutosta ulkomaille.

Olen oppinut, että jos haluaa tehdä jotain, niin pystyy. Täytyy vain harjoitella.

Uusi maa, uusi ammatti

Lauran hoitohuone sijaitsee Fuengirolan keskustan tuntumassa, kuntosalin yhteydessä. Hänellä on nyt oma yritys, jossa hän toimii unelma-ammatissaan urheiluhierojana.

− Olin haaveillut urheiluhierojan ammatista jo vuosia. Koska Fuengirolassa sitä oli mahdollista opiskella, päätin suorittaa tutkinnon täällä.

Kaikki läheiset eivät ymmärtäneet sitä, että pariskunta päätti myydä Suomessa kaiken omaisuutensa ja muuttaa pois urheiluvälineidensä, vaatteiden ja kahden kissansa kanssa.

− Minua pidettiin itsekkäänä, kun en elänytkään sen tavallisen kaavan mukaan, jossa on työ, asunto, lainat, lapset. Jopa ystäviä hävisi muuttomme vuoksi Facebookista.

Lauraa ei ole kaduttanut, vaikka alkuun sopeutuminen oli hidasta. Elämänlaatu on parantunut monin tavoin, kun kiire on jäänyt pois. Nyt hän voi auttaa myös asiakkaitaan voimaan paremmin.

− Kun olin lähihoitajana nähnyt, miten vanhuksia ja yksinäisyyttäkin hoidetaan lääkkeillä, nyt voin auttaa ihmisiä lääkkeettömästi.

Fuengirolassa entisestä kohtuukuntoilijasta on tullut myös tavoitteellinen ja intohimoinen liikkuja. Ensin Laura palkkasi personal trainerin, jonka myötä treenaaminen muuttui toiminnalliseksi. Sitten rinnalle tulivat vaellus, pyöräily ja lattaritanssit. Vanhan sairauden vuoksi jäykistyvää selkärankaa hän hoitaa liikkuvuusharjoitteilla.

Vaelluksen löytäminen oli Lauralle monellakin tavoin käännekohta. Ensinnäkin hän menetti sydämensä rankalle lajille.

− Mäkien kapuaminen on raskasta, mutta ylhäällä odottavat huikeat maisemat. Joskus siellä näkee haukkoja ja kauriitakin.

Lauran ja Tiinan Espanjan ympäriajo starttaa 21.5. Sitä voi seurata Instagramissa ja Facebookissa.

Tavoitteena pyöräillä Espanjan ympäri

Vaelluksen kautta hän myös tutustui vaelluksien ohjaajaan, Taina Liekariin. Nyt heitä yhdistää toinen, erittäin kunnianhimoinen projekti.

− Kun Taina kertoi suunnittelevansa 50-vuotisreissukseen pyöräilyä Espanjan ympäri, sanoin heti, että minä haluan mukaan! Olin harrastanut Suomessa intohimoisesti spinningiä. Pyöräilyn uudelleen löytäminen on tuntunut siltä kuin olisin palannut juurilleni.

Naiset aikovat polkea 4 200 kilometrin reitin 50 vuorokaudessa. Aiemman voimaharjoittelun sijaan Laura treenaa nyt etenkin hapenottokykyä ja lihasten maitohaponsietokykyä.

− Poljen mahdollisimman mäkisiä reittejä, koska Espanjan ympäriajossakin on tiedossa paljon vuoristoa, paljon kilometrin pituisia nousuja. Eilen poljin 62 kilometrin palauttavan lenkin, mutta ensi viikolla aion pyöräillä 124 kilometriä.

Pyöräilyssä parasta Lauran mielestä on juuri se, kun huomaa, miten jaksaa polkea jyrkätkin mäet ylös.

− Siitä tulee mieletön voittamisen fiilis. Nousujen jälkeen tulee tietysti ihanat alamäet.

Mikä on sun turvasana?

Yhdessä Tainan kanssa he ovat käyneet läpi myös henkisen puolen asioita, koska reissussa ollaan tiiviisti yhdessä, ja väsyneinä tulee varmasti vaikeita hetkiä. He myös aikovat yöpyä maastossa vailla peseytymismahdollisuuksia ja muuta arjen luksusta.

− Olemme kyselleet neuvoja ultraurheilijoilta. Hyvä vinkki olisi keksiä turvasana, josta toinen tietää, että nyt kannattaa olla hiljaa.

Turvasanaa ei ole vielä keksitty, koska toistaiseksi sitä ei ole tarvittu – siitäkin huolimatta, että Taina on polkenut kymmeniä kilometrejä huonosti toimivilla vaihteilla ja Laura pyörällä, jota ei edes ole tarkoitettu maantiepyöräilyyn. Periksi ei silti anneta, sen on elämä opettanut. Sitä paitsi uudet pyörät ovat hankinnassa.

Espanjan ympäriajo starttaa 21.5.2019 ja matkaa voi seurata Facebookissa: Tiina ja Laura Espanjan ympäri sekä Instagramissa: taina_ja_laura_espanjan_ympari

Tilaa Fit!

Lue myös:

Onnettomuudessa halvaantunut Emma nousi sisulla hevosen selkään

Hyvinkään ammuskelussa haavoittunut poliisi Heidi Foxell: ”Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin taistella”

Homekodin sairastuttama viulisti-juontaja Johanna Koivu: ”Ilman terveyttä ei ole mitään”

Teksti Satu Väisänen
Kuvat Roy Roos