Laitepilates, fustra ja barre – selvitimme näiden tehokkaiden tuntien parhaat puolet

Haluatko rautaisen keskivartalon, uljaan ryhdin ja lisää liikkuvuutta? Näillä tunneilla saat treenin ja kehonhuollon samassa paketissa.

Laitepilates: venytystä & vahvistusta laitteissa

Mihin perustuu: Laitteiden avulla keho linjautuu oikein, liikeradat oppii nopeammin ja corelihakset on helpompi löytää. Kehoa vahvistetaan ja venytetään samanaikaisesti dynaamisilla liikkeillä, jotka lähtevät keskivartalon syvistä lihaksista. Tavoitteena on palauttaa kehon tasapaino ja vahvuus niin, että liikkeet voi tehdä matolla ilman laitteita. Alkuperäiseen pilatekseen kuuluu aina laitteet mattoharjoittelun lisäksi.

Fit testasi: Työnnän selinmakuulla itseäni ylös-alas liukuvalla ja jousitetulla alustalla. Samalla yritän painaa kantapäitä yhteen ja aktivoida pakarat sekä syvät vatsalihakset. Kroppa tärisee kauttaaltaan.

Liikkeitä ja laitteita vaihdetaan tiuhaan ja yhtä liikettä tehdään enintään 10 toistoa. ”Rintakehä auki, leuka ylös, häntä alas, kantapäät yhteen, jousi liikkeessä…” Huh, miten vaikeaa on saada kaikki palaset kohdilleen!

Parasta: Yksilöllinen ohjaus, tehokkaat täsmäliikkeet sekä mahdollisuus oppia oman kehon tarpeista.

Tämä on lajisi, jos haluat kokonaisvaltaisen treenin, paremman ryhdin ja haastaa kehosi täysin uusilla liikeradoilla tehokkaissa laitteissa.

Lue myös: Haaveissa kiinteä keskikroppa? Ota haltuun pilates ja nämä 3 teholiikettä

Fustra: keppi, palikka ja kunnon tärinät

Mihin perustuu: Kehoa tasapainottava harjoitus, jonka tavoitteena on avata jumeja, korjata virheasentoja, lisätä liikkuvuutta ja vahvistaa syviä lihaksia. Pyrkimyksenä on saada keho ryhdikkääseen neutraaliin asentoon, jolloin kuusi kompensaatiopistettä (nilkka, polvi, lantio, rinta, olkapää ja pää) ovat suorassa linjassa.

Liikkeet tehdään yksilöohjauksessa puhtaalla tekniikalla käyttäen oikeita lihasryhmiä sekä syvää hengitystä. Liikkeissä aktivoidaan keskivartalon syvät lihakset. Välineinä ovat muun muassa blokit, keppi, käsipainot ja oman kehon paino.

Fit testasi: Jo lämmittelyssä crosstrainerissa selviää vääristynyt asentoni. Kun ohjaaja korjaa kroppani suoraan linjaan, pelkään kaatuvani taaksepäin. Pelkkä crossarilla polkeminen oikeassa eli neutraalissa asennossa tuntuu mahdottomalta.

Teemme ensin kehoa avaavia liikkeitä, kuten suoralla selällä eteenpäin taivutuksen kevyt keppi rinnalla. Takareisiä kiristää, mutta muutaman toiston jälkeen oikea liikerata alkaa löytyä. Jokaista liikettä tehdään vain 90 sekuntia, mutta sekin tuntuu todella pitkältä, kun pyrkii täydelliseen tekniikkaan.

Joka liike haastaa keskivartalon lihaksia ja tuo kroppaan takuuvarmasti hyvät tärinät. Enpä olisi uskonut, että parilla fustra-blokilla ja kepillä saa aikaan yhtä kokonaisvaltaisesti treenatun olon kuin perinteisellä raudan nostolla!

Parasta: Yksilöllinen ohjaus, tarkat tekniikkavinkit tuttuihin liikkeisiin ja tehokas koko kropan treeni.

Tämä on lajisi, jos tahdot kunnon treenin, tasapainottaa kehoa ja oppia saliltakin tuttujen liikkeiden puhtaan tekniikan.

Lue myös: Tee testi ja selvitä mikä on kroppasi heikoin lenkki!

Barre: ballerinan ryhtiä etsimässä

Mihin perustuu: Treenimuoto on saanut vaikutteita baletista. Liikkeet tehdään ryhmässä balettitangon eli barren tukemina. Kehittää keskivartalonhallinnan lisäksi liikkuvuutta, tasapainoa ja jalkojen lihaksia. Mukana voi olla myös sykettä nostavia liikkeitä.

Fit testasi: Barren tavoite, ballerinan keveys ja pitkä ryhdikäs olemus, tulee selväksi heti alussa. Toinen käsi lepää elegantisti balettitangolla, kun jalat totuttelevat baletin perusliikkeisiin (plié, relevé, tendu & kumppanit) hittibiisien tahdissa. ”Heitä, heitä, pyyhkäise! Heitä, heitä, pyyhkäise!”

Välillä pari punnerrusta lattialla, ja sitten taas käsi tangolle ja jalalle kyytiä. Jalkaa pyyhkäistään eteen, taakse ja sivuille sellaisella vauhdilla, että vaatii kaiken keskittymisen pysyä tahdissa mukana. Kaikki liikkeet lähtevät keskivartalosta, ja coren lisäksi reidet ja pakarat saavat treeniä.

Käsivarsien kannattelu tekee hyvää yläkropalle. Se kevenee huomattavasti, kun saa lapatuen, yläselän ja keskivartalon mukaan. Pulssia kohotetaan vielä lopussa siksak-hypyillä, ja tunti päättyy lyhyeen lihaskunto-osuuteen.

Parasta: Ryhmän energia. Kun kaikki naiset samalla tangolla tekevät liikkeet samaan aikaan, fiilis on kuin balettitunnilla!

Tämä on lajisi, jos tahdot löytää sisäisen ballerinasi (ja coresi) ilman vaikeita koreografioita ja parantaa lihaskuntoasi.

Lue myös:

Baletista mukailtu barretreeni antaa suoran ryhdin ja vahvat jalat

Nyt laitetaan kroppa kuntoon – näin teet oman treeniohjelmasi

Haaveissa kiinteät käsivarret? Testaa Janni Hussin käsitreeni