Luulitko treenaavasi peppuasi tehokkaasti? Jos istut paljon, pakaralihaksesi nukkuvat todennäköisesti ruususen unta myös salilla.
Testaa pakaralihaksesi näin:
Tehdäänpä pieni testi ennen kuin luet pidemmälle. Purista pakarasi tiukoiksi. Keskity – rutistuuko peppu rusinaksi?
Yllättävän vaikeaa, vai mitä. Pakara ei välttämättä jännity ollenkaan.
Pakaralihakset pääsevät arjessa helposti laiskistumaan etenkin, jos istuu paljon. Ja nykyihminenhän istuu: töissä, koulussa, autossa, sohvalla ja jopa salilla. Istuessa pakaralihakset ovat jatkuvassa venytyksessä ja passivoituvat. Kun niitä sitten pitäisi pumpata salilla, yhteyttä ei löydykään.
Valtaosalla naisista pepputreeni menee reisille. Etureidet ovat monella vahvat esimerkiksi ahkeran ryhmäliikunnan ansiosta. Ne tekevät jumpassa ja salilla pakaroidenkin työn, jos pakaraa ei osaa aktivoida oikein.
Osaatko aktivoida pakarat salilla?
Mistä sitten tietää, osaako? Siitä, että pepputreenin aikana polte tuntuu nimenomaan pakarassa. Ja siitä, että seuraavana päivänä kipeinä ovat pakarat – eivät reidet.
Hämmentävää kyllä, jopa takakyykyn voi tehdä ilman, että pakarat osallistuvat liikkeeseen lainkaan. Myös pakaralaitteita voi vallan mainiosti heilutella ilman, että liike tuntuu pakaroissa.
Huono homma tämä on siksi, että jos esimerkiksi kyykkää ilman pakaroiden tukea, rikkoo ennen pitkää alaselkänsä. Laiskat pakarat tuovat ongelmia myös esimerkiksi juoksijalle, sillä ne muuttavat jalkaterän asentoa, aiheuttavat askelvirheitä ja polvi- sekä nilkkakipuja.
Jos tuntuma kankkuun on kadonnut, vastalääke ei ole koventaa treeniä. Sen sijaan on syytä koukata takaisin lähtöruutuun: ennen kuin pakaroihin voi haaveilla saavansa voimaa ja muotoja, ne on opittava aktivoimaan oikein.
Asiantuntija ja liikkeiden laatija voimaharjoitteluvalmentaja, fysioterapeutti Sanna Aro, Optimal Performance Center
Lue myös:
Haluatko tuloksia treeneistäsi? 7 askelta jatkuvaan kehitykseen