Hanna Amanda: ”Nivelten yliliikkuvuus opetti lempeää suhtautumista itseeni”

Hanna Amandan yliliikkuvuus yhdessä muiden sairauksien kanssa aiheuttaa sen, että lihakset sietävät huonosti rasitusta.

Hanna Amandan nivelten yliliikkuvuus on synnynnäinen ominaisuus, joka oli havaittavissa jo lapsena. Hän istui oudoissa asennoissa, nivelsiteet muljahtelivat jatkuvasti ja sormissa nivelet kääntyivät niin, että kynälle oli vaikea löytää oikeaa asentoa. Liikuntatunneilla hän ei pystynyt heikkojen lihastensa vuoksi samaan kuin muut ja venytellessä hän ihmetteli, missä liikkeen pitäisi tuntua. Yliliikkuvuuteen ei kuitenkaan juurikaan kiinnitetty huomiota, sillä lähes kaikki Hannan serkut olivat samanlaisia.

Vuonna 2017 Hannan kunto romahti, ja kovat kivut ottivat elämästä vallan. Hänellä diagnosoitiin Sjögrenin syndrooma ja fibromyalgia. Kuntoutusjaksolla toimintaterapeutti huomasi, että Hannalla on myös yliliikkuvat nivelet. Myöhemmin hän sai diagnoosinkin; hypermobiliteettioireyhtymä HMS.

− Sain sormituet, jotka estävät niveliä vääntymästä väärään suuntaan. Nyt pystyn tekemään käsilläni asioita, esimerkiksi saamaan pullonkorkin auki.

Sormitukien lisäksi hänellä on ranne-, polvi- ja selkätuet sekä ­tukipohjalliset, joita Hanna käyttää kaikkialla, myös sisällä. Lisäksi pahoina päivinä, silloin kun sairauksien aiheuttamat kivut ja lihasheikkoudet äityvät sietämättömiksi, hän joutuu tukeutumaan kainalosauvoihin tai pyörätuoliin.

Hyvä keskivartalon tuki auttaa yliliikkuvaa

Aikaisemmin Hanna treenasi paljon: salilla PT:n kanssa, tanssitunneilla ja lenkkeillen. Nyt ne ovat vaihtuneet lempeään liikuntaan, joiden avulla ylläpidetään lihastukea. Etenkin syvien vatsalihasten täytyy olla kunnossa, ettei virheasentoja pääsisi syntymään. Hanna on löytänyt avukseen kehoa kokonaisvaltaisesti avaavan ja venyttävän asahi-harjoituksen ja erilaiset vesiliikuntamuodot.

− Osallistun mummojen kanssa vesijumppaan ja käyn vesijuoksemassa. Minut yllätti, kuinka raskasta se onkaan. On täytynyt opetella ottamaan iisisti, etten ylisuorita.

Jos Hanna treenaa liikaa, vaarana voi olla, ettei hän pääse altaalta pukuhuoneeseen, kun ­lihakset menevät maitohapoille. Hypermobiliteetti yhdessä muiden sairauksien kanssa aiheuttaa sen, että lihakset sietävät huonosti rasitusta ja palautuminen on hidasta. Niinpä hän ei voi enää tehdä kovin tarkkoja suunnitelmia liikkumisen suhteen, vaan tarvittaessa on pidettävä lepopäiviä.

Lisäksi hän on saanut apua asentotuntoharjoitteista, sillä useimmilla hypermobiliteetti-potilailla on häiriintynyt asentotunto.

− Voimme olla solmussa ymmärtämättä olevamme solmussa. Harjoittelun myötä olen oppinut olemaan tietoisempi tekemisestäni ja hallitsemaan liikkeitäni.

Vaikka kivut äityvät välillä sietämättömiksi, ja Hanna joutuu turvautumaan pyörätuoliin, hän haluaa pysyä positiivisena.

− Sairauden myötä perspektiivi muuttuu: haluan iloita elämän pienistä hetkistä. Siinä on auttanut, että olen opetellut lempeää suhtautumista itseeni ja tietoista hidastamista.

Lue myös:

Venytkö yli rajojen? Testaa, onko sinulla yliliikkuvat nivelet

Personal trainer neuvoo: Miten treenata, jos on yliliikkuvat nivelet?

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Hanna Amanda