Opettele yksinkertaisilla liikkeillä, joiden aikana sinun on helppo kontrolloida kehoasi.

Personal trainer neuvoo: Miten treenata, jos on yliliikkuvat nivelet?

Minulla on yliliikkuvat nivelet, ja viime aikoina selkäni ja niskani ovat oireilleet. Miten minun kannattaisi treenata?

Nivelten tietoinen hallitseminen on äärimmäisen tärkeää. Suosittelen pilatesta, joka kohentaa keskivartalon ja selkärangan asentojen sekä muiden nivelten kontrollia. Kuntosalitreeni sopii sinulle loistavasti, sillä kun saat lihaksiisi voimaa, hallitset niveliäsi paremmin. Samalla hermostosi oppii pitämään nivelet kurissa. 

Kun teet esimerkiksi hauiskääntöjä seisten, tarkista, että polvesi ovat aavistuksen koukussa ja reisilihaksesi hieman aktivoituina. Kiinnitä huomiota myös keskivartaloon, eli vedä napaa sisään ja jännitä vatsalihaksia, kuin joku olisi lyömässä sinua kevyesti mahaan.

Varmista, että olkanivelesi ovat tuettuina, eli vie lapoja hieman yhteen. Ryhdy vasta sitten tekemään hauiskääntöä. Jarruta painot hitaasti alas ja pysäytä liike pari senttiä ennen kuin kyynärnivel on suora. 

Saattaa kuulostaa, että miettimistä on paljon. Aluksi näin onkin, joten opettele yksinkertaisilla liikkeillä, joiden aikana sinun on helppo kontrolloida kehoasi. Näin lihaksista tulee hyvällä tavalla jäykemmät ja nivelistä tukevammat. Lihasten ja nivelten luontainen palautejärjestelmä alkaa toimia paremmin, jolloin nivelet eivät yliojennu niin helposti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yliliikkuvat nivelet hallintaan ammattilaisen tuella

Tietoinen kontrolli on tärkeää kaikissa voimaliikkeissä. Yksinkertaiset perusliikkeet toimivat alussa parhaiten, sillä haastavissa toiminnallisissa harjoitteissa on yleensä aina liikaa liikkuvia osia hallinnan säilyttämisen kannalta.  

Suosittelen, että treenaat aluksi esimerkiksi fysioterapeutin kanssa. Vältä lajeja, joissa on nopeita liikkeitä, sillä niissä niveliä on vaikeampi hallita. Eli jätä väliin kamppailulajit sekä iskuja, potkuja ja hyppyjä sisältävät ryhmäliikuntatunnit. Myös venyttelyä kannattaa välttää.

Sitten kun pystyt hallitsemaan niveliäsi paremmin, voit siirtyä taas vauhdikkaampiin lajeihin.

Lue myös:

Personal trainer vastaa: Voiko kotitreenillä kasvattaa lihaksia?

Teksti Timo Haikarainen