Virya, akro, mojo, bikram… eksyitkö joogamuotojen viidakkoon? Tässä pikaopas, joka auttaa sinut takaisin matolle.
Hatha-mitä? Joogamaailma on pullollaan sanoja, jotka eivät tarkoita suurimmalle osalle meistä mitään. Eikä se helpotu yhtään, jos et tiedä joogamuotojen nimiä: nekin ovat melko erikoisia. Mutta huoli pois! Kundaliinijooga ei välttämättä olekaan niin kummallista, kuin nimi antaa ymmärtää, ja bikramjoogakin saattaa olla kokeilemisen arvoinen tuttavuus.
Joogaohjaajalla on suunnaton vaikutus joogaan, joten kokeile eri ohjaajien tunteja, kunnes löydät itsellesi sopivan. Äläkä luovuta heti – harvoin sitä oikeaa löytää ensimmäisillä treffeillä. Laadimme pikaoppaan joogan maailmaan, joten viimeistään nyt on aika kurottaa joogamatto ylimmältä hyllyltä ja ottaa se takaisin käyttöön. Namaste.
Akrojooga
Akrojooga on sekoitus joogaa ja akrobatiaa, pienellä twistillä thai-hierontaa. Akrojoogaan tarvitaan useimmiten pari, sillä monissa harjoitteissa toinen makaa lattialla ja nostaa toisen esimerkiksi käsien ja jalkojen varassa ylös. Tämä on joogan leikkisä muoto, joka haastaa kohtaamaan omia heikkouksia ja kasvattaa luottamusta toiseen. Epäonnistumisia tapahtuu todennäköisesti monesti, mutta naurua riittää. Akrojooga on haastava joogamuoto, joka parantaa tasapainoa ja lisää voimaa.
Sopiiko akrojooga sinulle? Kyllä, jos et arastele lähikontaktia joogaparisi kanssa ja tykkäät leikitellä. Täydellinen valinta, jos treenat mieluusti yhdessä kaverin tai kumppanin kanssa, ja haluatte pitää hieman hauskaa treenatessanne. Akrojoogatessa myös tutustutte toisiinne leikkisällä tavalla (mutta varoitus: se ei ehkä kuitenkaan ole paras valinta ensitreffeille).
Ilmajooga / aerial jooga
Ilmajooga on joogamuoto, jossa roikutaan kattoon ripustetussa silkkiliinassa erilaisissa akrobaattisissa asennoissa. Se on kaikkea lihaskuntoharjoittelusta ja pilateksesta joogaan.
Sopiiko ilmajooga sinulle? Ehdottomasti, jos pienenä halusit sirkustaiteilijaksi. On hauskaa kokeilla roikkua ylösalaisin ja keinua katossa roikkuvasta liinasta, ja mikä parasta – tunnet itsesi lähes painottomaksi! Selkäkivuista kärsivät huomio: ilmajooga lisää liikkuvuutta, auttaa lihasjäykkyydessä ja venyttää.
Astangajooga
Astangajooga on joogamuodoista ehdottomasti fyysisesti haastavin. Jokaisella tunnilla tehdään samoja asanoita eli fyysisiä asentoja, istuen ja seisoen. Astangajoogaan kuuluu kuusi erilaista sarjaa, joista seuraavaan saa siirtyä vasta kun edellisen pystyy suorittamaan täysin. Monelle jo ensimmäinen sarja on riittävän haastava. Tämä joogamuoto vahvistaa koko kehoa, saa pulssin kohoamaan ja lisää liikkuvuutta sekä pitää mielen virkeänä.
Sopiiko astangajooga sinulle? Jos kaipaat joogalta fyysisesti raskasta ponnistelua, tämä on lajisi. Vaihtelunhaluista kehotamme valitsemaan jotain muuta, sillä astangajoogassa treenataan samoja asanoita, tietyssä järjestyksessä.
Bikramjooga
Bikramjooga on myös fyysisesti raskasta, sillä sitä harjoitetaan huoneessa, joka on lämmitetty neljäänkymmeneen asteeseen. Jokainen tunti on samanlainen – 90 minuuttia, 26 asentoa ja kaksi hengitysharjoitusta. Bikramjooga voi aluksi tuntua erityisen raskaalta lämmön takia, mutta hikoilun alkaessa olo helpottuu. Lämmössä on myös puolensa: venyvyys on parempi ja syke pysyy korkeampana koko tunnin ajan.
Sopiiko bikramjooga sinulle? Jos palelet herkästi etkä ole arka lämmölle, tämä on lajisi. Bikramjooga on fyysisesti raskasta ja lämpö lisää haastetta. Kevyempää lajia hakevalle suosittelemme jotain muuta joogamuotoa.
Hathajooga
Hathajooga on perinteisin joogan muoto, josta monet muut muodot ovat kehittyneet. Se on hyvin rauhallista, ja liikkeet tehdään hitaassa tahdissa. Hathajoogaan kuuluu myös hengitysharjoituksia ja meditaatiota.
Sopiiko hathajooga sinulle? Hathajooga sopii kaikille, jotka haluavat vähemmän fyysisen lajin. Se vahvistaa mieltä sekä kehoa, mutta tahti on rauhallinen. Pidä mielesi avoimena myös meditaatioharjoituksille.
Kundaliinijooga
Joogamuodoista kaikkein hengellisin ja meditatiivisin on kundaliinijooga. Se keskittyy meditaatioon, hengitykseen ja kiryoihin – asentojen toistamiseen. Tunnilla mantrataan ja tehdään asanoja, jotka ovat samoja joka kerralla. Idea on siinä, että joogatessa kehosta vapautuu energiaa ja lopulta saavutetaan täydellinen, hengellinen läsnäolo.
Sopiiko kundaliinijooga sinulle? Koska kundaliinijooga ei ole fyysisesti raskasta, se sopii kaikille kunnosta riippumatta. Kunhan olet valmis rauhoittamaan mielesi.
Mojo-jooga
Mojo on ennalta koreografioitu joogatyyli, jota on tarjolla usein kuntosaleilla. Koreografia toistuu monella kerralla, joten se on todella mahdollista oppia. Mojo on yksinkertainen joogamuoto, mutta se haastaa fyysisesti. Se rasittaa koko kehoa, lisää liikkuvuutta ja saa hien pintaan!
Sopiiko mojo sinulle? Tämä laji sopii useimmille, erityisesti jos saman ohjelman teko on mielekkäämpää kuin vaihtelu. Jos et kaipaa niinkään meditatiivista ja hengellistä lajia vaan haluat kasvattaa fyysistä kuntoa, valitse mojo.
Mysore-jooga
Mysore on astangajoogan perinteisempi muoto. Sitä harjoitetaan yksin, omassa tahdissa. Joogaopettaja on kuitenkin paikalla ja korjaa tarvittaessa liikkeitä, mutta ei ohjaa tuntia.
Sopiiko mysore sinulle? Jos olet jo kokeillut astangajoogaa ja haluat joogata ilman ohjaajaa, kokeile mysore-joogaa.
Powerjooga
Powerjooga on perinteinen ohjaajan vetämä joogamuoto kuntosaleilla. Siinä yhdistyvät astangajooga ja vinyasajooga. Powerjooga keskittyy enemmän fyysiseen harjoitteluun ja liikkuvuuteen, ei meditaatioon. Liikkeet suoritetaan hengityksen tahdittamana.
Sopiiko powerjooga sinulle? Kyllä, jos haluat helpohkon joogamuodon, joka sekä lisää liikkuvuutta että haastaa fyysisesti. Valitse powerjooga, jos kaipaat joogalta myös mielen virkistystä, mutta et meditaatiota.
Yin-jooga
Yin-jooga on kaikkein hidastempoisin joogan muodoista. Siinä pidetään sama asento istuen kolmesta viiteen minuuttia ja venytetään koko kehoa. Painopiste on useissa asennoissa lantion ja selän seudulla. Yin-joogan tarkoituksena on rentouttaa niin kehoa kuin mieltä.
Sopiiko yin-jooga sinulle? Kuka tahansa hyötyy yin-joogasta, sillä se antaa hetken rauhoittua ja auttaa rauhoittamaan mieltä hektisen elämän keskellä. Yin-jooga myös ehkäisee stressiä.
Vinyasa-jooga
Vinyasa-jooga on leikkisä joogamuoto, jossa yksikään tunti ei ole samanlainen. Tässäkin joogamuodossa liikkeet suoritetaan hengityksen tahdissa, niin kutsutussa virtauksessa. Vinyasa-tunti on fyysinen, ja se voi olla hidas- tai nopeatempoinen opettajasta riippuen. Kokeile siis eri ohjaajien tunteja ja valitse itsellesi mielekkäin.
Sopiiko vinyasa sinulle? Pidät varmasti vinyasa-joogasta, jos olet valmis etsimään itsellesi sopivan ohjaajan. Riippuen ohjaajasta, tunnit voivat vaihdella paljon. Kun kaipaat hieman rennompaa otetta ja fyysistä rasitetta, valitse vinyasa.
Virya-jooga
Virya-joogassa yhdistyvät fyysiset liikkeet ja filosofia. Se on monipuolinen ja hauska joogamuoto, jolla saat treenattua koko kropan. Viryan tarkoituksena on tuottaa energiaa ja voimaa koko keholle sekä mielelle. Se myös vahvistaa ja lisää kehon liikkuvuutta.
Sopiiko virya sinulle? Kyllä, jos pidät fyysisestä harjoittelusta, mutta et halua ottaa sitä turhan vakavasti. Virya-joogassa on nimittäin myös lupa pitää hauskaa.
Lähde: Elle
Lue myös:
Lajihurahdus: Hiphop-jooga – joko olet kokeillut?