Tutun puuron voi tuunata täyttäväksi joko suolaisilla tai makeilla aineksilla. Kumpi maistuisi tänään?
Vegaaninen sienicongee
Neljälle
Valmistusaika 1 tunti 45 minuuttia, minkä lisäksi liotusaika 30 minuuttia
Congee eli suolainen puuro:
5 dl vettä
4 kuivattua siitakesientä
2 ½ dl jasmiiniriisiä
1 ¼ l vähäsuolaista kasvislientä
2 sitruunaruohon vartta
5 cm pala inkivääriä
½ tl suolaa
Päälle:
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 ½ dl (75 g) siitakesieniä
2 rkl chiliöljyä
1 ¼ dl tuoretta korianteria
Tee näin:
- Valmista ensin congee-puuro. Kaada kattilaan 5 dl kiehuvaa vettä. Lisää veteen kuivatut siitakesienet ja siirrä astia syrjään puoleksi tunniksi.
- Odottaessa huuhtele ja kuivaa riisi, viipaloi sitruunaruohon varret ja kuori ja paloittele inkivääri.
- Kun puoli tuntia on kulunut, lisää kattilaan sienten joukkoon riisi, kasvisliemi, sitruunaruoho, inkivääri, suolaa sekä vielä 5 dl vettä. Peitä kattila kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä sen jälkeen lämpöä ja anna hautua tunnin ajan. Sekoita välillä.
- Nosta kattila levyltä, avaa kansi raolleen ja anna jäähtyä 20 minuutin ajan. Congee sakenee jäähtyessään. Jos puuro on 20 minuutin jälkeen vielä liian vetistä, nosta kattila takaisin levylle ja anna sen kypsyä keskilämmöllä vielä 10–15 minuuttia, kunnes seos on sopivan sakeaa.
- Valmista päällykset. Kuumenna öljyä kasarissa miedolla lämmöllä. Lisää hienoksi pilkotut salottisipulit, valkosipulinkynnet ja hyppysellinen suolaa. Anna paahtua viitisen minuuttia, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja rapeita. Lisää kasariin puhdistetut siitakesienet ja kuullota niitä 2–3 minuuttia, kunnes sienten neste on haihtunut.
- Jaa congee lautasille ja nostele päälle sipuli–sieniseosta. Ripottele päälle vielä chiliöljyä ja koristele korianterisilpulla.
Huom! Moneen ruokaan sopiva chiliöljy on helppo valmistaa kotona ennakkoon. Sen maustuminen vie pari viikkoa, mutta öljy säilyy kylmässä jopa vuoden.
Suklaapuuro hedelmien kera
Neljälle
Valmistusaika 25 minuuttia
5 dl kaurahiutaleita
2 ½ dl kevyt- tai kasvimaitoa
2 ½ dl vettä
50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 70 %)
150 g cantaloupe-melonia
150 g punaisia siemenettömiä viinirypäleitä
1 iso banaani
1 pieni omena
Tee näin:
- Yhdistä kaurahiutaleet, maito ja vesi kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä lämpöä. Anna puuron hautua välillä sekoittaen 10–15 minuuttia, kunnes hiutaleet ovat pehmenneet ja puuro on kermaisen paksua. Jos puuro on liian sakeaa, lisää vettä.
- Kun puuro on valmista, nosta se levyltä ja sekoita joukkoon raastettu suklaa.
- Jaa puuro kulhoihin ja koristele annokset viipaloiduilla hedelmillä.
Lue myös:
Kookos-limetuorepuuro saa potkua rahkasta ja heraproteiinista