Rouskuta folaattia koko kroppaan

B-ryhmän vitamiineihin kuuluva folaatti on tärkeä muun muassa aivojen toiminnan kannalta. Suomalaiset saavat sitä ravinnostaan yleensä liian vähän.

Saatko ruoasta varmasti riittävästi folaattia? B-ryhmän vitamiineihin kuuluva folaatti on tärkeä muun muassa aivojen terveyden ja hermoston toiminnan kannalta. Sillä tiedetään olevan yhteys myös sikiövauriöiden ehkäisyyn, joten erityisen tärkeää folaatin saanti on niille, jotka suunnittelevat perheenlisäystä tai ovat jo raskaana.

Suomalaisten ravinto sisältää keskimäärin liian vähän folaattia. Puute on kuitenkin helppo korjata lisäämällä lautaselle tuoreita vihanneksia, kaalia, papuja, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Koska folaattia katoaa kuumennuksessa, sitä sisältäviä raaka-aineita kannattaa rouskuttaa mahdollisimman paljon kypsentämättömänä.

Hyvä folaatin lähde ovat myös täysjyväviljat. Myös maitovalmisteista saadaan pieniä määriä folaattia.

Jos folaatti-sana ei kuulosta tutulta, olet ehkä saattanut törmätä foolihappoon. Kyse on lähes samasta asiasta; folaatti on ravinnossa esiintyvä vesiliukoinen vitamiini ja foolihappo taas esimerkiksi vitamiinilisistä löytyvä saman vitamiinin synteettinen muoto.

Lähde Picadeli, THL

 

Lue myös:

Liikkujan 5 tärkeintä vitamiinia

Tunnistatko raudanpuutteesta johtuvan anemian?

Teksti Fitin toimitus
Kuvat Adobe