Rasvojen ABC

Rasvojen lihottavaa vaikutusta kauhisteltaessa usein unohtuu, ettei liikkuja pärjää ilman rasvoja. Näiden vinkkien avulla osaat tehdä oikeat valinnat kaupassa.

 

Voi
Kirnutaan maidosta. Sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sekä transrasvahappoja. Terve kuntoilija voi käyttää pieniä määriä hyvällä omatunnolla, mutta ei suositella ensisijaiseksi rasvanlähteeksi leivälle eikä ruuanlaittoon.

Voi-kasviöljysekoite 80 % (esim. Oivariini)
Valmistetaan sekoittamalla voita ja kovettamatonta kasviöljyä, joten on terveellisempi vaihtoehto kuin perinteinen voi ja kilpailee suositeltavimman leipärasvan tittelistä kasvirasvalevitteiden kanssa. Korkeasta rasvapitoisuudesta johtuen ei paras vaihtoehto, jos ongelmia painonhallinnan kanssa.

Voi–kasviöljysekoite 30–40 % (esim. Kevyt Levi)
Kevytlevitteissä osa rasvasta korvataan vedellä ja proteiineilla. Vain hyvin pieni osa on voita, joten tällaiset sekoitteet eivät terveellisyyden näkökulmasta eroa ratkaisevasti muista kevytlevitteistä. Voi suositella erityisesti laihduttajille ja painonhallintaan.

Kasvirasvalevitteet 70–80 %
Valmistukseen käytetään kasviöljyä sekä osittain kovetettua kasvirasvaa. Rasvahappokoostumus on terveellinen. Korkeasta rasvapitoisuudesta johtuen ei paras vaihtoehto, jos ongelmia painonhallinnan kanssa.

Kevytlevitteet 30–60 %
Kevytlevitteissä osa rasvasta korvataan lisätään vedellä ja proteiineilla. Rasvahappokoostumus samanlainen kuin rasvaisemmissa kasvirasvalevitteissä. Voi suositella erityisesti laihduttajille ja painonhallintaan.

Leivontamargariini
Näissä tuotteissa on suurempi osa kovetettua kasvirasvaa verrattuna levitteisiin, joten myös rasvahappokoostumus on epäedullisempi. Ruuanlaitossa tulisi suosia mieluummin öljyjä kuin margariineja.

 

Katso myös nämä:

Mistä tietää, saako tarpeeksi hyviä rasvoja?

Tabatalla rasva palaa!

Onko rasva- ja lihasprosenttien mittaamisesta hyötyä?