Protskupatukka – joo vai ei?

Onko proteiinipatukka hyvä välipala?

Proteiinipatukoiden proteiini on useimmiten hyvälaatuista kaseiinia eli maitoproteiinia ja heraproteiinia. Joissain patukoissa on soijaproteiinia, joka ei ole palautumisen kannalta ihan niin huippua. Patukoiden pieni ongelma on sokeri. Suurin osa patukoista on kuorrutettu suklaalla, jota saattaa olla jopa viidesosa. Patukoista löytyy sokeria eri muodoissa: tavallisen pöytäsokerin lisäksi glukoosi- ja fruktoosisiirappia. Vähähiilihydraattisissa patukoissa osa sokerista on usein korvattu makeutusaineilla, kuten maltitolilla. Ravitsemuksellisesti proteiinipatukat eivät korvaa ruokavälipalaa, kuten ruisleipää kananmunalla tai maitorahkaa marjoilla.

Vinkki!

Pieni proteiinipatukka painaa 35 grammaa ja sisältää 130–180 kilokaloria. Kun haukkaat sen kanssa omenan, saat 150 grammaa syötävää, eli maha täyttyy paremmin, mutta energiaa kertyy vain noin 200 kaloria. Samalla tulee syötyä hedelmiäkin enemmän!