Hyvä smoothiekulho syntyy yksinkertaisimmillaan marjoista, banaanista ja tilkasta nestettä.

Näin onnistut smoothiekulhoissa

Smoothiekulho on terveellinen herkku. Lue vinkit, joiden avulla onnistut joka kerta.

Smoothiekulhot ovat ruokatrendi, joita näkee paljon etenkin Instagramissa. Eikä ihme, sillä onnistuessaan ne näyttävät kauniilta, maistuvat hyviltä ja pitävät nälän loitolla.

Reseptejä tehtailevan Emili Kumpuniemen mielestä smoothiekulhojen yleisimmät ongelmat ovat löysä koostumus ja heikko ravintosisältö. Hän vinkkaa, miten onnistut smoothiekulhoissa jatkossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1 Muista makeus

Smoothiekulhoon saa makeutta esimerkiksi banaanilla. Jos ei välitä banaanin mausta, makeuttamiseen voi käyttää myös taateleita. Poista vain kivet tuoreista taateleista ja blendaa muiden ainesten kanssa. Myös aprikoosi, hunaja ja agave-siirappi makeuttavat smoothiekulhoja hyvin.

2 Valitse hyvä pääraaka-aine

Makuun vaikuttaa tietenkin myös pääraaka-aine. Emilin mielestä paras maku tulee marjoista.

– Hyvä maku tulee siis marjojen, kuten mustikan, mansikan tai vadelman, ja makeuden yhdistelmästä. Liikaa aineksia ei kannata laittaa, jotta maut maistuvat läpi, Emili neuvoo.

3 Vähemmän nestettä

Yleisin virhe on laittaa liikaa nestettä. Silloin koristeetkin humahtavat kulhon pohjalle.

Emili käyttää useiten kasvipohjaisia jugurtteja smoothiekulhojensa nesteenä. Niitäkin kannattaa hänen mukaansa käyttää säästeliäästi, jotta koostumuksesta ei tule liian löysä.

4 Jäässä vai ei?

Jos käyttää pelkkiä jäisiä marjoja, kannattaa muistaa, että koostumus löysenee, ennen kuin annoksen ehtii kauhoa suuhunsa, sillä marjat sulavat nopeasti. Jäisistä marjoista tehty smoothiekulho kannattaa jättää tönköksi, jotta koostumus on täydellinen ja koristeet pysyvät pinnalla vielä koristeluiden valmistuttua.

5 Muista rasva ja proteiini

Heraproteiinista saat smoothieen sekä protskua että kuohkeutta. Jos käytät heraa, anna smoothien hurista silloin pitkään tehosekoittimessa, ja nauti kuohkeasta lopputuloksesta.

Jos teet aamupalaksi marjasmoothiekulhon, johon tulee yksinkertaisimmillaan vain marjoja, banaani ja jugurttia, nälkä iskee nopeasti, sillä annoksestasi puuttuvat rasvat ja proteiinit. Ravintosisältöä saa rikastutettua helposti päällisillä.

– Chia-geeli, pähkinät, proteiinijauheet ja pähkinätahnat ovat helppo tapa lisätä rasvoja ja proteiinia smoothiekulhoihin. Ne myös näyttävät kivoilta.

6 Koristele villisti

– Usein koristeet asetellaan kulhon reunan mukaisesti, mutta koristeethan voi laittaa miten vaan. Itse en asettele koristeita juurikaan, vaan laitan ne rönsyillen smoothien päälle, Emili nauraa.

Koristeluissa kannattaa kuitenkin ajatella muutakin, kuin pelkkää annoksen ulkonäköä. Mieti myös ravintosisältöä ja makua.

Emili Kumpuniemen reseptivihko

Lue myös:

3 x helppo ja pirteä smoothiebowl

Eroon turvotuksesta

Haluatko päästä eroon sokerista?

Lue Cosmopolitanista: Stressaako? Kokeile näitä ruokia

Pidä nämä raaka-aineet aina kaapissasi

Kun kotoasi löytyy marjoja, banaani tai avokado sekä jugurttia tai muuta nestemäistä, voit heittää ainekset tehosekoittimeen ja nauttia smoothiekulhon koska tahansa. Lisäksi joukkoon voi lisätä proteiinijauhetta tai hunajaa. Heitä päälle mitä kaapista löytyy ja nauti.

Teksti Marissa Siivonen