Miten ruokakassipalvelut muuttavat arkea? Me selvitimme!

Miten arki muuttuu, kun illallistarpeet tuodaan kotiovelle ja joku päättää puolestasi, mitä tänään syödään? Testasimme kolme ruokakassia.

Anton & Anton Ruokakassi: Yllätyksiä ja ylellisyyttä

Testissä: Anton & Anton Ruokakassi. Arkikassi kahdelle, 48 e (+ kuljetusmaksu, ellei hae kassia Anton & Anton -kaupasta). Vaihtoehtona myös Vegekassi. Toimitusalue pääkaupunkiseutu.

Testaajat: Pariskunta

Näitä syötiin: Lehtikaalipasta sitruunalla ja paahdetuilla manteleilla, pitaleivät täytteenä kananpoikaa, tsatsikia ja pikkelöityä punasipulia, pohjoismainen salaattikulho lämminsavulohella ja ohralla.

Mitä sisälsi: Kolme päivää, kolme reseptiä. Oli kalapäivä, lihapäivä ja vegepäivä. Kassista löytyi paketillinen kanaa, pala savulohta, ohraa, pastaa, maitotuotteita ja runsaasti sesongin kasviksia ja yrttejä. Kaikki ainekset olivat tuoreita, laadukkaita ja suurelta osin luomua. Maitotuotteet paljastuivat tuhdimmiksi kuin yleensä käyttämämme, emmekä itse olisi valinneet valmiiksi marinoitua kanaa. Kanasuikaleet olivat kuitenkin hyvälaatuisia ja basilika-pesto-kastike maukasta.

Millainen kokemus oli: Toivoin ruokakassilta vaihtelua iänikuisiin arkiresepteihin ja sitä myös sain. Tuskin olisin keksinyt tarjota pikkelöityjä punasipuleita pitan kylkiäisinä tai osannut höystää salaattikulhoani fenkolilla. Toisaalta kassista saattaa paljastua myös sellaisia raaka-aineita, jotka eivät omaan suuhun sovi. Kaikki kolme annosta oli helppo valmistaa, vaikkei kummoinen kotikokki olisikaan. Aikaakin kului vain puolisen tuntia ateriaa kohden. Kaikki ruuat olivat hyviä mutta ehkä vähän tavanomaisia. Nopeimmin kahden aikuisen taloudessa kauppansa teki pita herkullisine kastikkeineen. Parasta ruokakassissa oli ehdottomasti sen helppous. Kun tuskainen markettirumba jäi väliin ja ruoka saapui jääkaappiin ohituskaistaa pitkin, arki tuntui paljon seesteisemmältä ja ylellisemmältä.

Parasta: Eipä tarvinnut punnertaa kauppakasseja kotiin tai yrittää keksiä jotain uutta illallispöytään.

Kenelle suosittelen: Sopii hyvin kokeilunhaluiselle, joka haluaa haastaa luottoreseptinsä ja ruokatottumuksensa.

Sannan ruokakassi: Konstailematonta kotiruokaa

Testissä: Sannan ruokakassi. Perhekassi neljälle. Hinta ensimmäisellä tilausviikolla 59 e, sen jälkeen 74 e. Toimii pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Vaasassa, Pietarsaaressa, Jyväskylässä, Riihimäellä, Oulussa, Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.

Testaajat: Nelihenkinen perhe, lapset 5 ja 2 vuotta.

Näitä syötiin: Isoäidin paistettua kananpoikaa kermakastikkeessa, pienet tacoveneet ja vihanneksia, paistettua turskaa sekä punajuuria ja ruohosipulikastiketta, tomaattikeittoa ja persiljapaistettuja katkarapuja.

Mitä sisälsi: Viiden päivän ruokakassista purettiin runsas lasti värikkäitä vihanneksia, kanaa, kalaa ja jauhelihaa lisukkeineen. Kasvikset olivat tuoreita, tomaatit pehmeitä ja avokadokin ehti kypsyä juuri valmistuspäiväkseen. Näin muhkeita, täysin jänteettömiä kanafileitä ei ole marketeissa osunut kohdalle koskaan. Olen yleensä laiska ostamaan yrttejä, mutta nyt niitäkin oli keittiötä ja kokkaamista piristämässä.
Reseptit tehnyt Sanna Lindroos on ravitsemusneuvoja, ja lupaus terveellisestä, tuoreesta ruokaviikosta toteutui. Valittavana on myös gluteeniton perhekassi.

Millainen kokemus oli: Kaikki neljä reseptiä olivat konstailematonta kotiruokaa ja valmistuvat 20–30 minuutissa. Kun ei kokannut omia rutiiniruokiaan, päivällisen odotukseen tuli uudenlaista jännitystä: miltähän tämä maistuu?

Iloisin yllätys oli turska, jota koko perhe söi kermaviilikastikkeen kanssa viimeisestä palasta kilpaillen. Tätä en olisi tajunnut itse ostaa kaupasta, mutta nyt perheessämme on uusi varma kalavalinta. Tomaattikeitto ei uponnut lapsille, mutta aikuiset ihastuivat siihen ja varsinkin katkarapulisukkeeseen ikihyviksi. Jauhelihatacot ja kana olivat turvallisen arkisia, mutta kun ruokapöydässä on tenavia, ruokaeksotiikkaa ei kaivatakaan. Siitä plussa!

Yllättävintä oli se, että ruuanlaittoon meni ruokakassiviikolla enemmän aikaa kuin yleensä. Kolme neljästä ruuasta oli mitoitettu yhdelle aterialle, kun taas yleensä valmistamme ison ruuan kahdeksi, jopa kolmeksi päiväksi.

Parasta: Viisi päivää ilman mitä tänään syötäisiin -pohdintaa oli lapsiperheessä luksusta. Kauppareissu viikon puolivälistä jäi pois, joten ilta jäi vapaaksi vaikka treenaamiselle. Löysimme kaksi uutta ruokasuosikkia.

Kenelle suosittelen: Ruokien ideointiin kyllästyneelle. Kiireviikolle kassia ei kannata tilata, sillä essun nauhat on oltava valmis sitomaan joka ilta.

Makuviikko: Saa soveltaa

Testissä: Makuviikko. Perheboksi neljälle hengelle viideksi päiväksi, 99 e. Kestotilaus 92 e. Toimitukset eri puolille Suomea, kaupungit listattu verkkosivulla.

Testaajat: Kuusihenkinen perhe, lapset 12, 10, 10 ja 4.

Näitä syötiin: Siskonmakkarakeittoa, kanan rintafileitä ja uunijuureksia, lehtikaalipastaa ja uunilohta (lohilaatikon resepti).

Mitä sisälsi: Perinteistä kotiruokaa. Ilahduttavaa oli, että reseptejä pystyi soveltamaan perheen mieltymysten mukaan. Lohilaatikon sijaan valmistimmekin meille paremmin maistuvaa uunilohta.

Millainen kokemus oli: Yllätyksekseni rouskuttelin lehtikaalia ja juureksia myös raakana. Kasvisten syöminen siis lisääntyi, kun joku kantoi ne kassissa kotiini.

Parasta: Uudellamaalla ruuat voi tilata myös verkkopalvelu kauppahalli24.fi:n kautta, jolloin samaan tilaukseen voi ujuttaa esimerkiksi maitoa ja leipää. Kauppaan ei tarvitse lähteä lainkaan.

Kenelle suosittelen: Kiireisille perheille, joita ei huvita käyttää sunnuntaita seuraavan viikon menun pähkäilyyn.

Lue myös:

Mitä lautaselle, jos tavoitteena on muokata vartaloa?

Haluatko alkaa syödä vegaaniruokaa? Näin pääset alkuun!

Ruoka tulee halvemmaksi kuin luulet – ota haltuun nämä säästövinkit