Meribanaani tuo ruokaan meren makua

Meribanaani ei ole meressä elävä eläin eikä erikoinen banaani. Tämä eksoottinen kasvi tekee nyt tuloaan meillekin.

Australiasta kotoisin olevan meribanaanin nimi johtaa hiukan harhaan. Meren rannalla kasvavasta kasvista käytetään ravinnoksi lehdet, joiden pullea muoto muistuttaa hiukan banaania. Nestepitoiset ja meren makua täynnä olevat lehdet sopivat syötäväksi raakana, mutta ne voi myös käyttää nopeasti pannulla öljyssä, jolloin maku tiivistyy.

Meribanaania voi käyttää yrttien tapaan salaateissa tai esimerkiksi kalaruoan koristeena. Satotukun Annika Hongell suosittelee meribanaania myös merelliseen salaattiin esimerkiksi katkaravunpyrstöjen kanssa.

– Pieni määrä riittää tuomaan tarvittavan tuulahduksen. Jo yhdessä lehdessä on paljon makua, ja kovin iso määrä peittää kaikki muut maut alleen, hän vinkkaa.

Jos oman ruokakauppasi heviosastolla ei vielä meribanaania ole, sitä kannattaa rohkeasti pyytää mukaan valikoimaan.

Lue myös:

Katkarapu-riisinuudelisalaatti

Kalasesongit tutuksi – ekoteko, joka helpottaa aterioiden suunnittelua

Teksti Anu Piippo
Kuvat Satotukku