Manuela Bosco: ”Syön aamupalaksi lakritsijäätelöä, jos siltä tuntuu”

Manuelan tärkein oivallus ruuasta: Syö kuin simpanssi – nuo viidakon serkkumme elävät ja voivat hyvin hiilaripitoisella ravinnolla.

”Syön mitä haluan. Aina ei ole ollut näin – huippu-urheilijana jouduin miettimään ja rajoittamaan, mitä suuhuni panin. Kiinnostuin kymmenen vuotta sitten paljon hiilihydraatteja sisältävästä 80/10/10-vegaaniruokavaliosta. Se perustuu ajatukseen, että hedelmien ravintoainejakauma, noin 80 prosenttia hiilihydraatteja, 10 rasvaa ja 10 proteiinia, on ihmiselle luonnollinen ja ideaali.

Käytännössä ruokavalioni tarkoittaa sitä, että syön kasviksia, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ja jonkin verran siemeniä, pähkinöitä ja papuja. Lihaa tai maitotuotteita en syö ollenkaan.

En laske kaloreita, ja ruokamäärät vaihtelevat kulutuksen, fiiliksen ja vuodenaikojen mukaan. Satokausikalenteri on kovassa käytössä, ja olen tosi tarkka siitä, että syömäni hedelmät ja kasvikset ovat kypsiä, tuoreita ja parhaimmillaan.

Lue myös: Juontaja Anni Hautala: ”Lähden töihin palomiestyylillä”

Uppoutuessaan maalaamiseen Manuela saattaa elää päivän smoothieilla.

Joinain päivinä, kun uppoudun maalaamiseen, menen melkein pelkästään smoothieilla, mehuilla ja hedelmillä. Joskus taas syön reilusti bataattia, pastaa, riisiä, perunoita ja juureksia. Protskut saan pavuista, nyhtökaurasta, spirulinasta, siemenistä, pähkinöistä ja tofusta.

En lotraa öljyillä, vaan suosin avokadoa, pähkinöitä ja oliiveja. Leivän päälle sipaisen tahinia ja paistan uunijuurekset ilman öljyä. En pidä kuivista ruuista, ja siksi lautaseltani löytyy aina kastiketta, jonka pohjana vaihtelevat kikherneet, linssit, kaprikset ja tomaatti.

Lue myös: Täydellisen vihersmoothien kaava

Rakastan keittoja, uuniruokia ja erilaisia patoja, joiden valmistaminen on paitsi helppoa, myös edullista.

Syön aamupalaksi kuohkeaa lakritsijäätelöä, jos siltä tuntuu, ja napsin makean himoon maapähkinävoilla täytettyjä taateleita.

Tapani syödä on saanut kahden raskauden kilot katoamaan vaivattomasti ja ennätysnopeasti alle lähtötilanteen tekemättä oikeastaan mitään. Ihoni voi tosi hyvin ja kuluttavasta lapsiarjesta huolimatta energiaa riittää koko päiväksi. Lisäksi hiivaoireet ovat kadonneet ja ruuansulatus toimii tosi hyvin.”

Kun Manuela lopetti kaloreiden laskemisen ja alkoi syödä enemmän hiilihydraatteja, hän huomasi piristyvänsä.

Näin syön

Aamiainen

Smoothie, jossa banaani pakastimesta, pinaattia, marjoja, tuoreita taateleita. Sitruunavettä.

Välipala

Kaurajogurtti myslillä.

Lounas

Kookos-lime-linssikeitto vihersalaatilla.

Välipala

Vihanneksia norirullan 
sisällä, tahinidippi.

Päivällinen

Uunijuureksia ilman öljyä, maustettu yrteillä ja suolalla. Vegaaninen majoneesikastike. Runsas salaatti, jossa kikherneitä, oliiveja ja avokadoa. Palanen tofua ja siemeniä.

Iltapala

Lakritsijäätelöä.

Lue myös:

Manuela Bosco: ”Syön ruokaa, 
jossa on paljon valoa”

Anni Kravi: ”Smoothie bowl on aamun meditaatiohetkeni”

Kiivi kannattaisi syödä kuorineen – tiedätkö miksi?