Jarkko Stenius: ”Testaamalla oppii, mikä keholle sopii”

Entinen thainyrkkeilijä Jarkko Stenius eli vuosia bodariruoalla eikä nauttinut tippaakaan. Nyt hän osaa arvostaa terveellistä, hyvältä maistuvaa ruokaa.

Espoossa asuva Jarkko Stenius on entinen thainyrkkeilijä. Nykyisin hän on kirjailija, mielenharjoittamisen sekä kehonhuollon kouluttaja. Lisäksi hän toimii thainyrkkeilyvalmentajana.

Nyrkkisankari on vaihtanut uhoamisen oman tien vahvistumiseen ja ymmärryksen syvenemiseen. Samalla hänen ruokailutottumuksensa ovat muuttuneet täysin.

”Aikaisemmin ajattelin ruoan olevan pelkkää polttoainetta enkä osannut nauttia mausta. Makua tärkeämpää oli tiukka bodarirytmi; ruokaa piti saada tarkasti kolmen tunnin välein.”

Jarkko Steniuksen ruokavalio oli suppea. Lautaselle päätyi usein tonnikalaa tai keitettyä seitä, raejuustoa, herne-maissi-paprikasekoitusta ja maitorahkaa sekä ananasta. Kun syöminen oli niin tiukoissa raameissa, ei ollut ihme, että välillä meni överiksi. Silloin mies ahmi ylettömästi karkkia.

Jarkko Stenius nauttii jokaisesta ruokahetkestä

”Yritin 20 vuotta treenillä ja ravinnolla muokata ulkonäköäni enkä ajatellut yhtään sitä, miten terveellistä oli syödä noin yksipuolisesti. Minulle ei myöskään sopinut ruokailujen tiukka kellottaminen. Kun en kuunnellut kehoani, vaan tuijotin orjallisesti kelloa, ei keho saanut koskaan levätä.

Nykyisin suhtaudun syömiseen täysin eri mentaliteetilla. Nautin jokaisesta ruokahetkestä. Maistelen, miltä ruoka maistuu, ja se tuottaa minulle iloa. Syön silloin kun on nälkä ja olen havainnut, että pidennetty 12 tunnin yöpaasto sopii minulle. En kuitenkaan ole ehdoton tässäkään asiassa, vaan kuuntelen kehoani. Jos minulla on vahva olo, syön kevyemmin, jos taas heikko olo, syön enemmän.

Ruoanlaitto ei ole koskaan kiinnostanut minua, joten en ole sitä oppinutkaan. Useimmiten käyn ulkona syömässä. Salaattien valmistus minulta onnistuu ja olen opetellut käyttämään muutamia raaka-aineita, kuten yrttejä ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Tällaiselle vanhan liiton miehelle, kuten minä olen, oli iso oivallus, kun tajusin, miten monipuolinen raaka-aine aurinkokuivatut tomaatit ovat. Nehän sopivat niin moneen!

Salaattien lisäksi syön paljon kalaa. Punaista lihaa en enää syö, ja kanaakin harvoin. En ajattele lihan syönnin eettisyyttä, mutta kroppani ei vain halua enää lihaa. En juurikaan syö leipää, sillä se turvottaa vatsaani. Aikaisemmin söin runsaasti ruisleipää, mutta vaikka kokeilin monenlaisia ruokavalioita, mikään ei auttanut. Kun jätin pois rukiin, helpotti. Olen huomannut, että testaamalla oppii, mikä keholleni sopii, mikä ei.”

Thainyrkkeily vaihtui hetkessä olemiseen

”Treenasin vuosia thainyrkkeilyä, mutta vammani estävät kovan harjoittelun ja kisaamisen. Nykyisin treenaan mindfullness mukana, ilon kautta. Thainyrkkeily-treenini ovatkin enemmän höntsäsparrailua kuin kovaa treeniä. Valmennan Nuuksion Rannassa thainyrkkeilyä sekä ohjaan kuntonyrkkeilytunteja ja kehonhuoltoa, jota kutsun pötköttelyvenyttelyksi.

Lisäksi opetan läsnäolotaitoja ja toivon, että saisin autettua hermostollisesti ylirasittuneita suorittajia löytämään tasapainon.

Itselleni läsnäolo on mukana kaikessa tekemisessä, enkä sitä juurikaan ajattele arjessa. Läsnäolon harjoittamisen kautta olen ymmärtänyt elämän huippuhetket: ei salaisuus ole suurissa asioissa, vaan elämän ydin on pienissä hetkissä.”

Jarkko Steniuksen kaapista löytyy aina

Aurinkokuivattuja tomaatteja

Huippu tuote, jota lisään esimerkiksi fetan kanssa aina salaattiini.

Tuorepastaa

Valmistuu nopeasti ja on paremman makuista kuin kuivapasta.

Chili-halloumia

Valmiiksi chilillä maustettu halloumi on helppo lisä salaatteihin.

Lue myös:

Nyrkkeilijä Eva Wahlström: Kehässä ei ole tilaa tunteille

Potkunyrkkeilijä Oskari Holmberg: ”Haluan ­voit­taa ­kaiken mikä on voitet­tavissa”

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Elina Simonen