Unohda pelottelut, joita olet kuullut iltasyömisestä ja tartu rohkeasti haarukkaan iltakuudenkin jälkeen. Tässä syyt:
1. Iltasyöminen ei lihota
Se, syötkö ruokasi illalla, päivällä vai aamulla, ei vaikuta vaa’an lukemiin. Lihominen johtuu edelleen siitä yksinkertaisesta seikasta, että syöt liikaa.
Vanha hokema, että kello 18 jälkeen ei pidä syödä, on puppua. Erityisesti jos liikut illalla, syömisen skippaaminen olisi virhe. Et palaudu kunnolla ja treeneissä kehittyminen tyssää.
2. Aineenvaihdunta hyrrää sängyssäkin
Moni välttää iltasyömistä, koska luulee, ettei aineenvaihdunta pelaa yöllä ja siksi iltapala jämähtää rasvasoluihin. Ihan näin se ei mene. Aineenvaihdunta hidastuu hieman unen alkuvaiheessa mutta kiihtyy uudelleen aamua kohden. Liikkuvilla ihmisillä aineenvaihdunta pysyy hyvin vauhdissa yölläkin.
3. Lihakset tarvitsevat rakennusaineita
Lihasten palautuminen on yöllä täydessä tehossaan. Keho erittää kasvuhormonia, joka tehostaa lihasten ja muiden kudosten korjautumista. Se tarkoittaa myös sitä, että kunnollinen iltaruoka varjelee laihduttajan lihasmassaa. Kun luontainen kasvuhormonipitoisuus on korkeimmillaan, lihasten rakennusaineita on hyvin tarjolla.
Jos olet syönyt iltakuudelta ja vetänyt päälle hurjan hikijumpan, ei palautuminen onnistu. Yöllä saatat havahtua kurnivaan nälkään, unenlaatu kärsii ja aamulla lihakset ovat tavallista kipeämmät. Yöllinen palautuminen tehostuu huimasti, kun syöt iltapalan, joka sisältää vähintään parikymmentä grammaa proteiinia. Eli vaikkapa pari desiä rahkaa, ruisleivän ja hedelmän.
4. Saat unen päästä kiinni
Hiilaripitoinen ruoka väsyttää – sen on jokainen todennut tuhdin pastalounaan jälkeen. Silmät lupsuvat iltapäiväpalaverissa ja veto on poissa. Mutta illalla tästä on pelkkää iloa: tiukan treenin jälkeen hiilarit palauttavat kropan hiilihydraattivarastoja ja kirittävät nukkumatin saapumista.
Yleinen harhaluulo on, että illalla syödyt hiilihydraatit muuttuvat heti rasvaksi. Lihottavaa vaikutusta perustellaan sillä, että insuliinihormoni ei toimi illalla yhtä hyvin kuin aamulla. Insuliinin teho riippuu kuitenkin muistakin asioista, kuten liikunnasta. Jos treenaat illalla, insuliini toimii oikein kivasti ja kroppa puskee hiilarit lihaksen ja maksan varastoihin – ei siis rasvaksi reisille.