Gluteeniton leipä – näin onnistut!

Gluteenittoman leivän leipominen on herkkä taiteenlaji. Lue Fitin vinkit, niin et sössi.

  1. Vaikka taikina vaikuttaisi löysältä, älä lisää jauhoja. Taikina kiinteytyy yleensä 10 minuutissa.
  2. Gluteeniton leipominen ei ole huithapelin hommaa, vaan mittaamisessa on oltava tarkka. Gluteeniton jauho ei anna anteeksi noin-mittoja samalla tavalla kuin vehnäjauho.
  3. Tee tuo leipään maukkautta ja mehukkuutta ja saa syöjät kysymään, mikä tässä maistuu niin mainiolta. Huomioi, että teen tulee olla huomattavasti vahvempaa kuin juotaessa. Myös vihreä tee ja rooibos sopivat leipiin.
  4. Sokeri, kuten kookossokeri, korostaa suolaisten ainesosien makua, mutta sen voi jättää halutessaan pois.
  5. Paras maku syntyy usean jauhon yhdistelmästä, joita saa myös valmiiksi miksattuna. Samalla kuitujen saanti täydentyy.
  6. Hienojakoinen psyllium tekee sitkoa ja sopii kaulittaviin leipiin. Karkea psylliuminkuorijauhe kuohkeutta, joten se sopii sämpylöihin, muffineihin ja kakkuihin. Kokonaiset psylliumin siemenet tuovat rakennetta ja rapean kuoren leipiin.
  7. Siemenet ryydittävät leivän hyvillä rasvoilla ja kuiduilla eli pitävät huolen, ettet syö höttöä. Lisäksi siemenet sopivat pähkinöitä paremmin erittäin herkällekin vatsalle.