Kuntoilija tarvitsee heppoisen salaatin tai satunnaisten välipalojen sijaan tuhdin lounaan.
Valmista ateria itse tai valitse viisaasti pika- ja valmisvaihtoehdoista. Lounasta kannattaa varta vasten opetella syömään, sillä säännöllisen ateriarytmin edut ovat huimat. Kun lounaalla syö terveellisesti, ei tarvitse ottaa niin suurta painetta illan aterioista.
Jos lounaakseen sen sijaan valitsee hampurilaisaterian tai jättää ruokailun kokonaan väliin, on kiinnitettävä huomattavasti enemmän huomiota päivän muiden aterioiden koostumukseen, jotta päivän energia- ja suojaravintoainekiintiö tulisi täyteen.
Pelkkä salaatti ei riitä
Aktiivisesti kuntoilevien on kiinnitettävä aterioihinsa erityistä huomiota, sillä heidän on usein vaikea syödä riittävästi päivän aikana suhteessa kulutukseen. Välipalat ja tiivis ateriarytmi ovat tähän hyvä lääke, mutta pelkkiä välipaloja syömällä on vaikea tyydyttää päivän energiantarve.
Keskipäivä on useimmille kuntoilijoille aikaa, jolloin tukevakaan ateriointi ei haittaa harjoittelua. Jos on harjoitellut aamulla, tulee lounas hyvään saumaan palautumisen kannalta. Jos taas päivän liikuntasessio on vasta edessäpäin, antaa reilu lounas tarvittavan perusenergian iltaharjoituksiin, ja isonkin aterian sulatteluun jää riittävästi aikaa.
Vaikka kunnollisen lounaan syöminen on muuttunut epämuodikkaaksi ja salaattilinja on selvästi yleistynyt, pelkkä salaatti on kuntoilijalle liian heppoinen lounas: salaatti sopii korkeintaan laihduttajille sekä niille, jotka eivät harrasta lainkaan liikuntaa – jos heillekään.
Onneksi koululaisilla, opiskelijoilla ja useimmilla työssäkäyvilläkin on lounaalla loistava tilaisuus syödä erittäin monipuolisesti ja terveellisesti hyvin pienellä vaivannäöllä: lounasruokaloissa ja -ravintoloissa on pääruuan lisäksi aina tarjolla salaatteja, raasteita ja kypsiä kasviksia, vieläpä valmiiksi pilkottuina ja esille laitettuina.
Iltasyönti ei lihota
Iltasyöminen ei sinänsä ole haitallista: illalla syöty ruoka ei lihota enempää kuin muina aikoina nautittu. Vähällä ruualla sinnittely päiväsaikaan kostautuu kuitenkin muilla tavoin. Illalla syöty ruoka ei tue parhaalla mahdollisella tavalla töissä ja treeneissä jaksamista.
Vaikka päivän energiantarve tulisi illan aikana täytettyä, saattaa olo olla jatkuvasti väsynyt ja treenimotivaatio kateissa. Kunnollisesta lounaasta luistaminen kasvattaa myös riskiä, että illalla väsymyksen ja sudennälän iskiessä syömisen hallinta pettää. Tällöin voi tulla syötyä epäterveellisesti ja yli tarpeen.
Lounaasta lipsumisessa on turha syyttää kiirettä, sillä todellisuudessa kyse on arvojärjestyksestä. Oman hyvinvoinnin edistäminen vaatii tietynlaista itsekkyyttä. On yksinkertaisesti järjestettävä aikaa itselleen ja syömiselle. Hyvin suunniteltu lounas on jo puoliksi syöty. Miettimällä etukäteen milloin ja mitä seuraavana päivänä syö, ruokailu ei unohdu eikä tule nautittua epäterveellisiä pikaruokia.
Kalenteriin merkattua lounasta on vaikeampi sivuuttaa olankohautuksella, kun se on rustattu päivän muiden tärkeiden tapahtumien joukkoon. Kun säännöllisestä lounaasta tulee rutiini, ei enää voi kuvitella paluuta aikaan, jolloin söi jos ehti – ja silloinkin mitä sattui.
Katso myös nämä:
8 viikon ruokaohjelma painonpudottajalle
Treenaava kasvissyöjä tai vegaani: Näin koostat ruokavalion oikein