Balettitanssija Katerina Torp: ”Uskallan luottaa mielitekoihin”

Katerina Torp haluaa romuttaa myytin nälkää näkevistä balettitanssijoista. Kun syö monipuolisesti ja hyvin, jaksaa tanssia.

”Olen aina ollut kiinnostunut ravitsemuksesta, mutta kiinnostuin aiheesta toden teolla opiskellessani Bolshoin balettiakatemiassa Moskovassa. Ruokailu siellä oli niin yksipuolista ja niukkaa, että se vaikutti sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiini ja suorituskykyyni. Tajusin, että vaikka baletti on esteettinen laji, itseään ei saa rajoittaa liikaa.

Syön mahdollisimman paljon luomua ja pyrin välttämään ruokia, joiden en ajattele edistävän terveyttäni. Sellaisia ovat esimerkiksi liiallinen sokeri ja naudanliha. Voin kuitenkin syödä myös ei-listalla olevia asioita, jos niitä tarjotaan esimerkiksi kylässä. Kyllä-listallani on paljon vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä sekä kalanmaksaöljyä ja macajauhetta. Juon myös kahvia ja kombuchaa, joka on ”taikajuomani”.

Ihminen pitää evoluution seurauksena rasvaisesta ruoasta, eivätkä balettitanssijat ole mikään poikkeus. Jos haluan herkutella, teen pitsaa tai tilaan sitä hyvästä pitseriasta. Saatan myös tilata kotiin paistettuja nuudeleita tai pitää kavereiden kanssa tacoiltoja. Pidän etnisestä ruoasta, ja jos annos on tosi hyvää, saatan yrittää toistaa sen omassa keittiössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yritän syödä intuitiivisesti

Yritän syödä intuitiivisesti. Jos minulla on nälkä, syön lisää. Luotan myös siihen, että keho pyytää sitä, mitä se tarvitsee. Kun syömisen perusta on kunnossa, uskallan luottaa mielitekoihin. Jos mieleni tekee rasvaista ruokaa, syön lohta tai lisään ruokaan pähkinöitä tai oliiviöljyä. Voin myös joskus syödä ranskiksia tai paneroituja katkarapuja.

Minusta tuntuu, että olen fyysisesti vahvempi kuin balettitanssijat yleensä.

Minusta tuntuu, että olen fyysisesti vahvempi kuin balettitanssijat yleensä. Treenaan minulle tehdyn ohjelman mukaan, jossa otetaan huomioon se, että lajini on baletti. Ohjelmassa on erilaisia jaksoja riippuen siitä, mihin milloinkin panostetaan. Esimerkiksi ennen joulua treenasin kuntosalilla maksimivoimaa, ja silloin pääliikkeeni oli maastaveto. Söin silloin myös vähän enemmän kuin tavallisesti, mutta en eri tavalla. Uskon, että olen kehittynyt tanssijana sen jälkeen, kun aloin treenata monipuolisemmin ja tavoitteellisemmin ja kiinnittää huomiota ruokavalioon. Olen voimakkaampi, sopeudun nopeammin uusiin vaatimuksiin ja jaksan paremmin.

Tasapainon löytäminen ei ole helppoa

Tasapainon löytäminen ammatissa, jossa ihanteena on hoikka vartalo, ei ole aina helppoa. Geenit määräävät, onko ihmisellä taipumusta pyöreisiin muotoihin vai ei. Laji- ja oheistreenaaminenkin saa lihaksen näyttämään tietynlaiselta. Myös aineenvaihdunta muuttuu iän myötä. Näiden tosiasioiden hyväksyminen on koko elämän mittainen tutkimusmatka. Olen nähnyt tanssijoita, joissa on ollut paljon potentiaalia, mutta jotka eivät ole pitäneet huolta ravitsemuksesta. He eivät ole voineet jatkaa uraansa syömishäiriöiden tai loukkaantumisten takia. Vaatii paljon aikaa ja rohkeutta kyseenalaistaa yleisesti hyväksyttyjä tapoja treenata tai syödä, koska silloin ikään kuin kyseenalaistaa koko tradition. Omalla esimerkillä voi kuitenkin yrittää muuttaa rakenteita edes hiukan.

Tavoittelen rentoutta niin syömisen kuin ylipäänsä elämän suhteen. Vaikka harjoittelen paljon, tiedän, että myös lepo on äärimmäisen tärkeää, koska vasta se saa treenin toimimaan. On tärkeää osata chillata ja nauttia elämästä. Se palauttaa ja tuo henkistä hyvinvointia, jotta jaksan taas jaksaa kuluttaa energiaa tanssimalla.”

Katerina Torpin kaapissa on aina:

Erilaisia myslejä

Kaapissani on aina kolmea erilaista mysliä tai granolaa, joita sekoitan jugurttiin.

Tahinia

Sitä voi laittaa mihin tahansa ruokaan.

Parsakaalia

Parsakaali on yksi lempivihanneksistani. Se on vain niin hyvän makuista.

Lue myös:

Amanda Rantanen: ”Olen itselleni futiksen ansiosta lempeämpi”

Dr Body Jan Sundell: ”Lihakset tehdään keittiössä”

Teksti Anu Piippo
Kuvat Elina Simonen