Tee itse! Tämä hapan herkku parantaa vatsasi

Probiootit purkista napattuna ovat tuttu juttu, mutta kokeile myös itse tehtyä probioottiruokaa. Kimchi tekee hyvää mahalle ja vastustuskyvylle.

Hyvät bakteerit suolistossa edistävät ruuan sulamista ja imeytymistä, pitävät immuniteetin vahvana ja vaikuttavat jopa mielialaan.

Kimchi on tulinen korealainen versio hapankaalista ja sisältää runsaasti lactobacillus-bakteereja, C-vitamiinia, kuituja ja beetakaroteenia. Mausta kimchi inkiväärillä, chilillä ja valkosipulilla, niin saat potkua aineenvaihduntaan ja rasvanpolttoon.

Helppo kimchi

  • 1 kg kiinankaalia
  • 3–5 kevätsipulia silputtuna
  • 1 tl Himalajan vuorisuolaa

Suolaliemi

  • 3 rkl Himalajan vuorisuolaa
  • 8 dl lämmintä vettä

Maustamiseen

  • 1 rkl Himalajan vuorisuolaa
  • 2 rkl chilijauhetta
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl silputtua valkosipulia
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tl sokeria tai hunajaa

Valmistus

  • Huuhtele kaalinlehdet ja laita ne kulhoon sipulisilpun kanssa.
  • Liota suola lämpimään veteen ja anna sen jäähtyä.
  • Kaada suolaliemi kiinankaalin ja sipulin päälle. Pane päälle lautanen painoksi ja nosta astia yöksi jääkaappiin.
  • Kaada seuraavana päivänä suolaliemi pois ja huuhtele kasvikset juoksevalla vedellä.
  • Sekoita mausteet isossa astiassa, lisää kaali ja sipuli ja sekoita hyvin. Ripottele päälle suolaa ja laita vielä kaalinlehtiä päälle.
  • Peitä kulho tuorekelmulla ja aseta lautanen painoksi.
  • Jätä kimchi maustumaan ja käymään ensin yhdeksi vuorokaudeksi huoneenlämpöön ja sitten jääkaappiin muutamaksi vuorokaudeksi. Nauti pääruokien lisukkeena.