Mehevä kasvismureke on viikonlopun lounasherkku.

Kasvismureke ja ruusukaalilisäke

Kuudelle, Valmistusaika 2 tuntia 45 minuuttia

Ainesosat:

Kasvismureke

1 ⅕ l vettä
3 ½ dl tattaria
1 ¼ dl manteleita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
ripaus chilirouhetta
2 kananmunaa
80 g Gruyére-juustoa
kourallinen lehtipersiljaa
suolaa, pippuria myllystä

Lisäke

1 ½ dl säilöttyjä kikherneitä
2 rkl tahinia
1 valkosipulin kynsi
½ sitruunan mehu
ripaus paprikamaustetta
300 g ruusukaalia
1 rkl auringonkukkaöljyä
2 kevätsipulia
2 rkl coconut aminos -kastiketta tai soijakastiketta

Valmistusohje:

1. Valmista ensin mureke: Kaada vesi, tattari ja 1 tl suolaa isoon kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 40−50 minuuttia, kunnes tattari on kypsää ja pehmeää. Kaada vesi pois kattilasta ja siirrä tattari sivuun.

2. Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi. Vuoraa murekevuoka leivinpaperilla.

3. Hienonna sipuli, valkosipuli ja persilja. Raasta juusto. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuli ja valkosipuli suolaripauksen kanssa pehmeiksi. Lisää kuivat yritit, chili ja pippuri. Sekoita ja siirrä kattila liedeltä.

4. Laita tattari ja mantelit blenderiin ja surauta niiden rakenne rikki. Vatkaa munat ja kaada tattariseoksen joukkoon. Sekoita joukkoon juustoraaste ja persilja sekä kuullotetut sipulit. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Laita mureketaikina vuokaan ja painele pinta tasaiseksi. Paista uunissa 65−75 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Testaa kypsyys pistämällä haarukalla mureketta; se on kypsää, kun haarukkaan ei jää taikinaa. Siirrä kypsä mureke vuoasta uuniritilälle viilenemään.

5. Lisäke: Hienonna valkosipuli ja valuta kikherneet. Leikkaa kevätsipulit siivuiksi. Sekoita valkosipuli, kikherneet, tahini, sitruunamehu, paprika ja tilkka vettä blenderissä tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä tahna jääkaappiin odottamaan.

6. Kiehauta ruusukaaleja suolatussa vedessä noin 3−4 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja laske kaalien päälle kylmää vettä. Nosta sitten ruusukaalit talouspaperin päälle kuivumaan. Leikkaa kaalit pieniksi suupaloiksi.

7. Kuumenna auringonkukkaöljy wokkipannussa. Lisää kuumalle pannulle ruusukaali sekä kevätsipuli ja paista 2−3 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon coconut aminos -kastike.

8. Leikkaa murekkeesta annospaloja ja asettele ruusukaalilisäke ja nokare tahinidippiä viereen.

Ravintosisältö/annos

415 kaloria
17,6 g proteiinia
48,6 g hiili-
hydraatteja
2,8 g sokeria
19,8 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 4,5 g
10 g kuitua
0,8 g suolaa

Katso myös:

Uunibataatti punajuuri-jogurttitäytteellä

Pinaattiparsakaalipihvit mangopaprikapedillä

 

Teksti StockFood/Tekstikuva
Kuvat StockFood/Tekstikuva